Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 08.05.2010.
04:15
Tanjug A

Mladi u Japanu teško do posla

Hiroki ima samo 23 godine i diplomu koledža za koju je verovao da će mu otvoriti put na tržištu rada, ali posao nije našao u više od 40 firmi kod kojih je za mesec dana tražio zaposlenje.

Takvu sudbinu deli velik broj mladi Japanaca, školovanih i stručnih, spremnih za radne izazove. Međutim, svi su izgledi da će oni u Japanu biti "druga izgubjena generacija", kao što su bili mladi u periodu 1994-2000. koji u Japanu nazivaju "ledeno doba". Tada je počela da opada potražnja za mladim kadrovima, a tržište rada je sve manje imalo da ponudi u inače industrijski razvijenoj i kompjuterizovanoj privredi.


Sada je situacija čak teža, zemlju je zahvatila svetska ekonomska kriza i recesija najgora od Drugog svjetskog rata. Lane je japanski izvoz bio preko 40 odsto manji nego prethodne godine, a na to je najviše uticao pad trgovinske razmene sa SAD i Kinom.


Opet je japanska omladina u klopci između nepostojanja novih radnih mesta i nesigurnog, privremenog zapošljavanja pod veoma neodgovarajućim uslovima. "Nema nikakve sigurnosti", požalio se Hiroki, koji je kao student radio mnoge privremene poslove i četo ostao neisplaćen.


Vlada premijera Jukija Hatojame je nedavno odlučila da se limitira broj radnih mesta privremenog karaktera, zakon o tome treba da stupi za tri godine, ali stručnjaci već sada smatraju da će to samo pogoršati problem nezaposlenosti mladih.

Japan ''najstarija'' država na planeti

 

Mnogi školovani Japanci traže posao u drugim zemljama čime se smanjuje ljudski potencijal zemlje u kojoj je stanovništvo sve starije.
Prosečan Japanac danas ima 42,9 godina, a životni vek je 89 godina, pa je Japan prvi na svetskoj listi najstarijih stanovnika, i u proseku i po životnom veku.


Ono što treba uraditi jeste da se zaštite i obezbede stalna radna mesta, omogući lakši prelazak na druge poslove, unapredi penzioni sistem i pokuša prevazilaženje sada jasno postojećeg razgraničenja između stalnih i privremenih i legalnih i nelegalnih poslova, ocenio je Ričard Džeram, glavni ekonomista jedne strane kompanije u Japanu.


On smatra da aktuelna vlada levog centra u Japanu teško da će uspeti da preduzme "neophodne, ali nepopularne mere".


Japan je posle Drugog svetskog rata doživeo ekonomski uspon i mnoga radna mesta su bila popunjena ljudima koji su čitav radni vek provodili na jednom mestu. Takav trend je prekinut u vreme ekonomske stagnacije i recesije. Ipak, jedna-trećina sada zaposlenih su upravo ljudi sa dugim stažom na istom radnom mestu i shodno tome, određenim beneficijama i većim zaradama.


"Ako bi u danasnje vreme nastavili politiku bezbednih i većih zarada starijih radnika, to bi bilo kao žrtvovanje mogućnosti mladih da se uopšte zaposle", izjavio je Naohiro Jaširo, profesor ekonomije na međunarodnom univerzitetu ICU u Tokiju.


On se zalaže za "fleksibilnije tržište rada" i za "jednaku zaradu za jednak posao", bez ograničavanja šansi mladima i uskraćivanja prava starijima, prenele su agencije.
"Mladim diplomcima u Japanu nude se samo privremena i neregularna radna mesta, sa niskim zaradama i bez beneficija koje imaju stalnozaposleni, zato im treba pomoći da pre diplomiranja nađu stabilan posao", ocena je Masajoa Murajame iz gradske uprave Tokija.


A stabilnih i trajnih poslova je sve manje, tvrdi Hiroki s početka priče, koji je naveo da mu je u bar 10 od 40 firmi koje je obišao tražeći posao rečeno da primaju samo privremene najamnike. Analitičari prilika u Japanu upozoravaju da zemlja sebe dovodi u rizik posebne vrste time što ne vodi računa o otvaranju novih radnih mesta za mlade.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online