Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.04.2018.
00:55
N. Popović - Vesti A

Kolektivne tužbe spas za prevarene

Evropska komisija će u narednih nekoliko nedelja predstaviti predlog novog Zakona o objedinjavanju tužbi na području Evropske unije. Time Komisija, dve i po godine posle otkrivanja skandala s manipulisanim softverom u folksvagenovim dizel-automobilima, želi da ubuduće podstakne delotvorniju zaštitu prevarenih potrošača.

pixabay.com



Kako prenosi časopis "Funke", prema predlogu tog zakona, u budućim slučajevima "masovno oštećenih kupaca" organizacije za zaštitu potrošača ili druga srodna udruženja, u njihovo ime bi nadležnim sudovima podnosila tužbe protiv preduzeća ili koncerna. Ono što je novina jeste da im za podnešenje takvih tužbi uopšte ne bi bio potreban mandat oštećenih kupaca ili klijenata, ali sa druge strane od tih tužbi, u slučaju pozitivnog ishoda, ne bi smeli da ostvaruju profit. Zato će morati da dokazuju ko ih i kako finansira.

Nemačka ministarka pravde Katarina Barlej (SPD) najavila je da će i nemačka vlada tokom ovog meseca razmatrati mogućnost da se u Nemačkoj vode takozvane muster tužbe, odnosno javne izjave na osnovu kojih bi ovdašnja udruženja za zaštitu potrošaca putem sudova i podnošenjem tužbi utvrđivala odgovornost firmi ili pojedinaca za masovno pričinjenu štetu kupcima. Prevareni bi, doduše, i tada pojedinačim tužbama morali da dolaze do obeštećenja, ali bi im pravna procedura (a time i troškovi) bila znatno olakšana jer bi se u svom zahtevu samo pozivali na broj već dobijene pravosnažne presude.

Planovi Evropske unije, međutim, po ovom pitanju, idu dalje od predloga koji je obelodanila nemačka ministarka pravde. Vera Jourova, evropska komesarka za pravdu i zaštitu potrošača, želi da udruženja za zaštitu potrošača podnose zahteve za isplatu obeštećenja, a uslov za to je da se šteta može uporediti sa već obrađenim slučajevima i da je utvrđen tačan identitet i broj oštećenih.

Preduzimači se protive

Očekivano, preduzimači i koncerni iz EU protive se uvođenju ovakvih zakona i prakse.
- Ne vidim razlog da u EU uvodimo ovaj, iz Amerike "iskopirani" model zajedničkih tužbi prema kojim se tužbe mogu podnositi i bez mandata oštećenih klijenata - izjavio je ovim povodom za nemačku agenciju DPA Markus Bejrer, predsednik evropskog udruženja preduzimača Biznis-Evropa. Po njemu, baš iskustva iz SAD govore u prilog tome "jer od takvih tužbi profitiraju samo advokatske kancelarije, dok klijenti u većini ostaju praznih ruku".

Udruženja za zaštitu potrošača već dugo zahtevaju uvođenje ovakvih propisa, a afera folksvagen im je samo dala vetar u leđa. U tom se kontekstu, recimo, često se pominjala i lou-kost aviokompanija Rajaner kojoj je praksa da svoje putnike, koji u poslednji čas otkažu let, jednostavno ne obešteti znajući da većina klijenata ne želi da se zbog relativno malog iznosa upušta u neizvestan, skup i dugotrajan sudski postupak. Ali, u slučaju kolektivne tužbe stotinak ili više putnika bila bi to sasvim druga priča. Prema rečima Vere Jourove, to bi već od jula ove godine mogla da bude realnost.

Merkelova: Nema zabrane za dizelaše

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da federalna vlada želi da izbegne restrikcije ili čak zabrane za dizel-vozila, koja zagađuju životnu okolinu. Obraćajući se novinarima posle sednice vlade, Merkelova je rekla da se ne planiraju veliki skupovi vezani za tu temu, ali da će biti sastanaka tehničkih radnih grupa, preneo je Rojters. Merkelova je dodala da su se ministar saobraćaja i ministar ekologije dogovorili da budu izbegnute restrikcije u vidu "plavih bedževa" ili zabrana za dizel-vozila u gradovima.
Podsetimo, Savezni sud u Nemačkoj odlučio je da gradovi u toj zemlji imaju pravo da zabrane kretanje automobila sa dizel-motorima u urbanim područjima kako bi se smanjilo zagađenje vazduha.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online