Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 27.01.2019.
13:35
Vestionline A

Poslovni forum Srbija - Slovenija

Privredna komora Srbije u saradnji sa Gospodarskom zbornicom Slovenije sutra organizuje Poslovni forum Srbija-Slovenija u okviru zvanične posete slovenačke državno-privredne delegacije koju predvodi predsednik Borut Pahor. Nakon uvodnih reči predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža i predsednika Gospodarske zbornice Slovenije Boštjana Gorjupa, učesnicima foruma obratiće se predsednici dve države Aleksandar Vučić i Borut Pahor.

PKS
 

- O sve većem interesovanju naših privrednika da se povezuju i rastućim mogućnostima za jačanje ekonomskih veza dve zemlje najbolje govori do sada rekordan broj prijavljenih privrednika - više od 600 učesnika iz oko 400  srpskih i slovenačkih kompanija iz svih sektora privređivanja od proizvodnje, preko usluga do finansija - najavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Po rečima Čadeža, osim iz industrijskih  grana u kojima naše privrede tradicionalno sarađuju i koje vidimo kao najperspektivnije za povećanje  trgovine i investicija - prehrambene industrije, plastike, nameštaja, tekstilne, elektro i metalske industrije, građevinarstva i logistike, na ovogodišnjem srpsko-slovenačkom forumu učestvuju i najbrojnije će biti firme iz IKT sektora sa pratećim delatnostima, turizma i ugostiteljstva, i zaštite životne sredine.

- Digitalizacija ekonomije i države, zelena ekonomija - reciklažna industrija  i turizam sa  akcentom na nove turističke proizvode i koncepte, kao što su glemping ili "digitalni nomad", teme su u fokusu ovog skupa, centralnog panela i okruglih stolova, ali i B2B razgovora naših privrednika.To su pitanja kojima se danas bave sve ekonomije u svetu koje ozbiljno razmišljaju o budućnosti, oblasti u kojima Slovenija ima dragocena iskustva koja će podeliti sa nama i u kojima postoje velike mogućnosti za međusobnu razmenu i zajedničke biletaralne i regionalne projekte naših kompanija - rekao je Čadež.

Slovenija i Srbija su jedna drugoj među 10 najznačajnih spoljnotrgovinskih partnera, čija je robna razmena, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, 2017. prešla milijardu evra i nastavila rast u prošloj, 2018. Slovenija je i među deset najvećih investitora u privredu Srbije, a poslednjih  godina sve je više srpskih kompanija koje posluju i investiraju na slovenačkom tržištu. Sa Slovenijom spoljnotrgovinsku razmenu obavlja  - izvozi i uvozi više od 4200 naših kompanija, a u Srbiji je registrovano 1660 firmi i preduzetnika sa  većinskim kapitalom pravnih i fizičkih lica iz Slovenije i evidentirano više od 400 investicija slovenačkih kompanija.

Prema analizama Privredne komore Srbije, značajne su mogućnosti za  povećanje izvoza industrijskih proizvoda kao što su: plastika i proizvodi od plastike, nameštaj i delovi za nameštaj, aluminijum i proizvodi od aluminijuma , olovo i proizvodi od olova, mlečni proizvodi, voće, povrće,  konditorski proizvodi i životinjska hrana.   

Poslovni forum Srbija - Slovenija organizuje se uz podršku Evropske mreže preduzetništva (Enterprise Europe Network).

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online