Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 17.11.2010.
15:56
Vestionline A

Vorlik: Srbija mora ući u STO

Budućnost srpske ekomonije u mnogome je povezana sa ulaskom Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO), izjavila je danas američka ambasadorka u Beogradu Meri Vorlik, dodajući da će Sjedinjene Američke Države (SAD) na tom putu Srbiji pružiti veliku podršku i pomoć.

Ekonomska budućnost Srbije značajno zavisi od njenih napora da ostvari članstvo u STO: Meri Vorlik


Vorlik je, na konferenciji "Integracije Srbije u globalne ekonomske tokove", rekla da članstvo u STO nije preduslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju, ali je dodala da će ključni poslovi koji moraju biti obavljeni za pristup STO veoma pomoći Srbiji u prilagođavanju evropskom zakonodavstvu.


"Važno je da Srbija poveća izvoz i pojača veze sa stranim partnerima. Potrebno je i sklopiti određene sporazume, kako bi put u STO bio lakši", istakla je Vorlik.


Prema njenim rečima, kada Srbija prihvati određene principe drugih članica STO, onda ona šalje signal da je spremna da učestvuje u takvoj trgovini.


"Na taj način doćiće do povećanja investicija. Investitori će više verovati prilikom dolaska u Srbiju da mogu da ulože svoj kapital", izjavila je Vorlk.


"Ekonomska budućnost Srbije značajno zavisi od njenih napora da ostvari članstvo u STO, a to je veoma važno za dalji razvoj srpske privrede i prosperitet njenih građana", precizirala je Vorlik.


On je rekla da je pristupanje Srbije STO veoma važno pitanje za SAD, kao i jedan od priotriteta tokom njenog mandata u Srbiji.


"Pitanje trenutka kada će Srbija postati članica zavisi od srpske vlade", zaključila je Vorlik.


Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić izjavila je da Srbija, kao mala zemlja bez mnogo prirodnih resursa, mora naći svoje mesto na globalnom tržištu.


Srbija treba da živi u otvorenoj ekomoniji konkurencije, gde će svako od nas konkurisati za posao sa građanima iz celog sveta, istakla je Matić.


Prema njenim rečima, ta situacija se dramatično promenila u proteklim decenijama, a "za našu decu biće apsolutna realnost".


Matić je objasnila da država mora učiniti mnogo da bi građanima i privredi omogućila širokopojasni internet dostupnim.
"To bi podrazumevalo interakciju sa celim svetom, usvajanje mnogih znanja, kvalitetnijeg poslovanja, kao i kvalitetnije provođenje slobodnog vremena i zabave", izjavila je Matić.
 

POVEZANE VESTI

Sreda 17.11.2010. 23:25
Samo da mi udjemo tamo pa cemo postati STO-ka za njih kao jeftina radna snaga, i da nam uzmu i ono malo sto imamo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online