Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Petak 28.01.2011.
15:07
Vestionline A

Hrvati mogu da rade u Nemačkoj, Srbi ne

Državljani Hrvatske i ove godine imaju pravo na šestomesečni sezonski rad u Nemačkoj, dok državljanima Srbije i Bosne i Hercegovine to nije dozvoljeno, mada i za njih postoje neke mogućnosti zapošljavanja, javlja Radio Dojče Vele.

Samo hrvatski radnici dobrodošli u Nemačku
 


Dogovor o postupku zapošljavanja hrvatskih sezonskih radnika u Nemačkoj potpisan je 1992. godine.


Sporazumom su uređena prava boravka i rada hrvatskih radnika u Nemačkoj na sezonskim poslovima u poljoprivredi, ugostiteljstvu, šumarstvu i zabavnim parkovima.


Hrvatski sezonski radnici su do 2005. mogli da rade najduže četiri meseca u kalendarskoj godini. Od 2009. godine najduže zaposlenje za sezonske radnike u ugostiteljstvu i poljoprivredi povećano je na šest meseci, a sezonskim radnicima u zabavnim parkovima na devet meseci godišnje. Od 1. januara ove godine nema značajnih promena.

Jedina prednost za državljane Hrvatske je što će u Nemačkoj biti više sezonskih poslova, jer dosadašnji sezonci, državljani osam novih članica Evropske unije - Slovenije, Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske, od 15. maja mogu u Nemačkoj obavljati bolje plaćene poslove.

Saradnica Nemačke agencije za rad Suzane Šniber je izjavila da ta agencija ima sklopljen Sporazum o zapošljavanju sezonskih radnika samo sa hrvatskim zavodom za zapošljavanje.

"Time je sezonsko zapošljavanje u Nemačkoj odobreno samo za državljane Hrvatske, ali ne i Srbije i BiH. One su 'treće zemlje', jer nisu članice EU, niti evropskog ekonomskog prostora", rekla je Suzane Šniber.


Mogućnost zapošljavanja u Nemačkoj imaju i hrvatske medicinske sestre i tehničari, na temelju dva sporazuma o zapošljavanju. Kada je reč o zapošljavanju visokokvalifikovane radne snage, na primer lekara i informatičara iz Hrvatske, Srbije i BiH, šansa postoji, ali...

"Njima će odobrenje za rad u Nemačkoj biti dato samo u slučaju da za to slobodno radno mesto nisu zainteresovani privilegovani kandidati, odnosno državljani neke od zemalja EU", izjavila je Suzane Šniber.

Posebno pravilo važi za novinare iz Srbije, Hvatske i BiH. Ako oni od nemačke vlade dobiju akreditaciju za izveštavanje, nije im potrebna saglasnost Agencije za rad da bi dobili dozvolu boravka.


U tu grupu spadaju i sportisti, umetnici, manekeni i fotomodeli, ako u Nemačkoj ispoštuju određene uslove. Profesionalni sportisti moraju biti angažovani u jednom od nemačkih sportskih klubova, a klub je dužan da im isplaćuje bruto platu, koja pokriva i penzijsko osiguranje.

POVEZANE VESTI

Petak 28.01.2011. 15:34
Šta će im Srbi, kad Švabe znaju da su najbolji košunjari na svijetu kurvati.
Petak 28.01.2011. 16:40
Nemačka, ma kakva god bila demokratska nije odustala od svojih istorijski interesa ! Nije uspela da napravi od Balkana svoju teritorijalnu koloniju i to zbog Srbije, onda je krenula u osvajanju balkanskog i istočnog tržišta da bi bar stvorila ekomske kolonije. Razumem zapadnu državu koja želi da smanji dolazak stranih državjlanina motivisanim radom prosto jer je sada trenutno svima teško što se tiče zapošljavanje, ali da pravi takve vrste segregacije , to je nepodnošljivo ! Nažalost, naša vlada nikada ne preuzima mere protiv anti-srba ! Mi više uvozimo iz Nemčke nego što ona kupuje od nas, onda nek se poveća porezna njihovu robu i tačka ! A u pičku materinu !!!
Petak 28.01.2011. 21:43
urbabist ja zivim vec 25 godina u nemackoj u blizini münhena i nepricaj gluposti kada je i u nemackoj kriza za posao .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online