Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.12.2009.
12:03
E. V. A

Hrvatski pravoslavci su Pavelićev izum

Episkopi gornjokarlovački Gerasim i dalmatinski Fotije u pismu premijeru Hrvatske Jadranki Kosor ističu da su iznenađeni i uznemireni vešću o osnivanju udruženja građana pod nazivom "Hrvatska pravoslavna zajednica" u Ogulinu, čije se istorijsko poreklo dovodi u vezu sa fašističkom i ustaškom tvorevinom NDH.

SPC protiv duhovnog terorizma: Mesić i episkop Fotije
 


"U NDH je 1942. godine zloglasni Ante Pavelić formirao tzv. 'Hrvatsku pravoslavnu crkvu' s ciljem konačnog uništenja Srba u Hrvatskoj, kao i Srpske pravoslavne crkve. Ova činjenica i pozivanje ovog udruženja na taj najmračniji period novije istorije Hrvatske izaziva veliku uznemirenost među vernicima i pripadnicima srpske zajednice u Hrvatskoj", navodi se u pismu.
 

Vladike naglašavaju da duboko u sećanju srpskog naroda u Hrvatskoj još žive stratišta i jame nevinih, podsetivši na Jadovno, Glinu, kao i na najveći koncentracioni logor u ovom delu Evrope Jasenovac.
 

Otkud Tesla na sajtu

"Pored fotografije manastira Gomirje na sajtu ovog udruženja građana u osnivanju nalazi se i slika jednog od najvećih svetskih naučnika Nikole Tesle, koji je, kao što je dobro poznato, bio sin srpskog pravoslavnog sveštenika iz Smiljana Milutina Tesle. Kojim putem i iz kojeg razloga su ove fotografije postale zaštitini znak ovog udruženja uopšte nije jasno, pošto oni sami sebe u osnivačkom tekstu nazivaju Hrvatima pravoslavne vere", ističe se u pismu.

"Na tim mestima su stradali nevini ljudi samo zato što su bili pripadnici druge vere i druge nacije, a među njima svakako su bili najbrojniji pravoslavni Srbi. Ako bi ovo udruženje bilo nosilac i zagovornik ideologije iz tog vremena i te aveti iz prošlosti, onda je jasno da za mnoge ljude u Hrvatskoj uskoro neće biti mira, već se pre nazire perspektiva tame i zlokobnih vremena, što bi svakako dovelo u pitanje evropsku i demokratsku budućnost Hrvatske", kaže se u pismu.
 

Ako, bilo pojedinac ili neko udruženje građana, svoje postojanje temelji na negaciji drugog i drugačijeg, onda se, konstatuju vladike Gerasim i Fotije, to ne može nikako definisati osim kao "duhovni i kulturni terorizam" koji je zabranjen u demokratskoj Evropi.
 

U pismu se navodi da na sajtu ove zajednice u osnivanju, prvo što upada u oči jeste činjenica da oni bespravno koriste sliku srpskog pravoslavnog manastira Gomirje, koji su osnovali monasi iz manastira Krke 1600. godine i od tada je on duhovni centar pravoslavnih Srba Gorskog Kotara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online