Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Subota 07.01.2012.
06:52
Beta A

Đukanović: Odnosi sa Srbijom su komplikovani

Lider vladajuće crnogorske Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović izjavio je da su odnosi Crne Gore sa susedima "kvalitetni i u usponu", ali su sa Srbijom "nešto komplikovaniji".

Milo Đukanović

Razlozi za to su u razlazu Srbije i Crne Gore 2006. godine i u odluci Podgorice da prizna Kosovo, kazao je Đukanović u intervjuu za sarajevsku televiziju "Al džazira Balkans" (Aljazeera Balkans), emitovanom u petak u veče.

Đukanović je ukazao da odnosi njegove partije DPS sa Demokratskom strankom (BS) Borisa Tadića nisu kao u vreme kada je na čelu DS bio pokojni premijer Srbije Zoran Đinđić - odnosi su tada bili "intezivniji".

Đukanović je naveo da se nedavno u Podgorici sastao sa liderom Srpske napredne stranke (SNS) Tomislavom Nikolićem jer je ta partija "relevantan politički subjekat u regionu".

Po Đukanovićevim rečima, cilj sastanka s Nikolićem je bilo sagledavanje mogućnosti da njihove dve partije budu "faktor" uspostavljanja "kvalitetnijih" odnosa Crne Gore i Srbije koji sada nisu na "nivou onoga što je istorijsko nasleđe".

Đukanović je rekao da ne razmišlja o povratku na neku od državnh funkcija sa kojih se povukao pre godinu dana posle skoro dve decenije vladavine.

"Ne razmišljam o nekom povratku na vlast i ponovnom angažmanu na neku od državnih funkcija", već razmišlja o tome da, uz bavljenje politikom "iz perspektive" partijskog lidera, razvije sopstveni biznis.

Đukanović je rekao da je "sve svoje političke ciljeve ostvario", a za svoju karijeru političara rekao je da je "veoma uspešno zaokružena".

Šarićevi listinzi protiv evropskog puta CG

Govoreći o "aferi listing", Đukanović je ponovio da je ona iskonstruisana i da "ozbiljno sumnja" da su meta bili sama Crna Gora i njen evropski put jer su sporni listinzi telefonskih poziva objavljeni uoči odluke Evropskog saveta o zahtevu Crne Gore za započinjanje pristupnih pregovora sa EU.

Lider DPS je kazao da za Darka Šarića, optuženog za šverc kokaina, zna iz medija.

Šarićev telefonski listing objavljen u medijima je ukazao na njegove navodne kontakte sa premijerom Igorom Lukšićem i šefom diplomatije Milanom Roćenom. Oni su negirali da su ikada kontaktirali sa Šarićem, a tužilaštvo je utvrdilo da su listinzi falsifikat.

Đukanović je ocenio da je reakcija premijera i ministra spoljnih poslova "bila energična" i pokazala da je u to "najobičnija medijsko-političko-obaveštajna konstrukcija koja nije naudila Crnoj Gori".

Keljmendi finansirao referendum o nezavisnosti

Đukanović je kazao da ne poznaje "kontroverznog kosovsko-bosanskog biznismena" Nasera Keljmendija čiji su listinzi takođe objavljeni u crnogorskim medijima.

Za Keljmendijevo javno priznanje da je učestvovao u finansiranju referenduma o crnogorskoj nezavisnosti i da je i sam glasao na njemu, Đukanović je rekao da on "nije jedini iz dijaspore koji je dao svoj prilog".

Lider DPS je u intervjuu za sarajevsku televiziju "Al džazira Balkans" rekao i da mu "nije poznato" da je Keljmendi na bilo koji način finansirao njegovu partiju.

POVEZANE VESTI

Subota 07.01.2012. 08:31
od velikosrbina,nacionaliste,do siptarske sluge,i ustaskog prijatelja.neces jos vecno vladati,podlacu zavadjava dva naroda,po zelji zapada
Subota 07.01.2012. 09:16
Nisu komplikovani vec ste vi komplikovani jer se vodio i vodi polemika, rasprava,... izmedju Crnogorskog bloka koji se nalazi na vlasti u Beogradu i u Podgorici ( Titogradu ) !
Subota 07.01.2012. 12:41
Naravno da su komplikovani ...samo da se setim ko ih je zakomplikovao i to uz pomoc narkomafije albansko-italijanskobosnjacke...zavadio si ti taj narod i napunio im glavu da smo im mi neprijatelji...ali ti ces proci a istorija i tradicija nece...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online