Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 28.11.2012.
10:21
Srna A

"Prisvajanjem ćirilice Hrvati žele da izbrišu identitet prekodrinskih Srba"

Proglašavanje ćirilice hrvatskom baštinom deo je nastojanja da se potpuno izbriše kulturni identitet prekodrinskih Srba sve tri vere – pravoslavnih Srba, Srba katolika i Srba islamske vjere, rekao je Srni istoričar Nikola Žutić iz Instituta za savremenu istoriju u Beogradu.

Hrvati žele da prisvoje ćirilicu
 

"Zato se podvodi ta, tobož zapadna ćirilica, kao kulturno blago Hrvata, a verovatno će i Bošnjaci da prisvoje takve teze ove, u potpunosti, pseudonauke", rekao je Žutić povodom naučnog skupa "Hrvatska ćirilična baština", koji je organizovan u Hrvatskoj akademiji nauka i umetnosti.

Žutić je istakao da taj naučni skup predstavlja falsifikatorska nastojanja koja su poznata u Hrvatskoj da se u potpunosti izbriše kulturni identitet prekodrinskih Srba sve tri vere.

On je ukazao da najnovije proglašenje ćirilice hrvatskom kulturnom baštinom u potpunosti odudara od ranije hrvatske "falsifikatorske jezikoslovne tradicije".

Žutić je podsetio da su se sledbenici Ante Starčevića, Josipa Franka i Ante Pavelića grozili od "primitivnog srpskog bizantskog pisma" i govorili da su oni uzoriti latini i da pišu uzoritim latinskim pismom.

"Sa druge strane, katolički Srbi Dubrovački su pisali ćirilicom, jer u to vreme u Dubrovniku nisu postojali Hrvati nego su postojali samo Srbi rimokatoličke vere", rekao je Žutić.

On je naveo da su Hrvati već prisvojili prvobitni ćirilski oblik pisma – glagoljicu, koja je bila pismo istarskih i primorskih Srba – čakavaca.

"Odatle činjenica da su po austrijskom popisu iz 1850. godine Srbi dominirali u Istri, Kvarnerskim ostrvima i tačno se zna da ih je bilo 134.555, dok se u tom popisu Hrvati uopšte ne pominju i vodili su se pod kategorijom Srba rimokatoličke vere", rekao je Žutić.

On je naveo da su ćirilicom pisali i "Srbi katolici – franjevci u Bosni", dodavši da bi i Bošnjaci mogli da prisvoje pseudonaučne teze o ćirilici.

"U BiH takvi tobož naučnici ćirilicu zovu bosančicom da bi se na taj način promovisala bošnjačka nacija i preko osobenog jezika i tobož osobenog ćirilskog pisma koje je u suštini srpsko", zaključio je Žutić.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.11.2012. 11:32
Настављају са спровођењем усташке политике.И сада када су протерали србе ђаво им неда мира.
Sreda 28.11.2012. 10:59
Cini vam se,to su samo provokacije, ne zele oni to i onako ce se osloboditi svega slovenskog kad udju u EU.
Sreda 28.11.2012. 15:23
Srbi katolici tzv Hrvati su se nasli u nekoliko filoloških i etnografskih klinčeva koje kao i ostali falsifikatori - Crnogorci, Makedonci i Bosnjaci, nikako ne mogu da reše. Na našu veliku žalost, mi sami pravoslavni Srbi zatiremo sopstvenu istoriju ništa manje nego ovi novonastali srpski 'narodi'. Pogledajmo Grke na primer: oni se dobro sećaju velike helenske nacije Makedonaca Filipa a onda i Aleksandra Velikog i ma koliko srpske Čokalije podržao ceo svet u njihovoj umobolnoj teoriji, Grci neće nikada. Tako se brani nacija. A mi ove srpske jajare od juče izmišljene narode tapkamo po ramenu i tako nastavljamo da rasparčavamo granitnu stenu koja se zove Srpska nacija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online