Nedelja 2. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 05.09.2013.
19:46
Beta, Vestionline A

Vojske Srbije i Hrvatske: Mi njih serdarima, oni nas vojvodama

Načelnik Generalštaba Vojske Hrvatske Drago Lovrić rekao je u četvrtak da Srbiju vidi kao temeljni stub regionalne saradnje, njegov srpski kolega Ljubiša Diković izjavio je da se nada da će vojna saradnja i razumevanje koji danas postoje između dve komšijske armije doprineti rešavanju svih spornih pitanja, a srpski ministar odbrane zahvalio je Hrvatima na podršci Srbiji na putu u EU. Ko nije živeo i ne živi na ovim prostorima u poslednjih, recimo, četvrt veka, jasno može da vidi da na svetu ne postoje dva veća brata od Srbina i Hrvata.

Prvi ratnih Hrvatske Drago Lovrić (levo) i prvi ratnik Srbije Ljubiša Diković
 

Ali, to je politika, mrtvi su pokopani (mada ne svi, jer se na zna sudbina svih nesrećnika), proterani i dalje žive u Srbiji, Hrvati, u suštini, nisu ustaše i ne ruše table sa ćiriličnim natpisima i ne ispisuju fašističke parole na srpskim svetinjama u njihovoj zemlji - došlo je vreme da sledimo demokratske zapadne tekovine i da se pravimo gospoda i pričamo kao da se ništa nije desilo.


"Kao članica NATO-a i Evropske unije, Hrvatska snažno podupire evroatlantske integracije Srbije i mi smo spremni da podelimo sva naša znanja i iskustva koja smo stekli", istakao je Lovrić koji je danas stigao u dovodnevnu posetu Beogradu.

Pročitajte još:

* Srpska i hrvatska vojska razmenjuju iskustva

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković ocenio je da je vojna saradnja dve zemlje dobra, ali da ima prostora da se unapređuje.


"Razgovaraćemo o unapređivanju vojne saradnje posebno u oblastima vojno-ekonomske saradnje, obuke, usavršavanja i vojno-obrazovne saradnje. Nadam se da će ovakva vojna saradnja i razumevanje koje postoji doprineti rešavanju svih spornih pitanja", rekao je general Diković.


Dodao je da cilj saradnje Srbije i Hrvatske da se poboljša i očuva bezbednost u regionu.


General-pukovnik Lovrić podsetio je da su ove godine vojske Srbije i Hrvatske imale 15 zajedničkih aktivnosti od kojih je i vežba pod nazivom "Trenutni odgovor", koja će prema njegovim rečima biti organizovana i u naredne tri godine u saradnji sa Slovenijom.


"Predani smo dobrosusedskoj saradnji. Smatramo da dve vojske mogu da obezbede mir i stabilnost u regionu, ali i da ćemo moći da oprobamo sposobnosti u mirovnim operacijama širom sveta", rekao je Lovrić.


Srbija: Hvala Hrvatskoj

Ministar odbrane Srbije Nebojša Rodić i načelnik hrvatskog generalštaba Drago Lovrić saglasili su se u četvrtak u Beogradu da postoji "intenzivni obostrani interes" za unapređenje vojne saradnje Srbije i Hrvatske u narednom periodu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.


Rodić je izrazio zahvalnost Hrvatskoj zbog podrške Srbiji na putu ka EU i dodao da je ulazak Hrvatske u EU podsticaj za evropsku perspektivu celog regiona.


"Ministarstvo odbrane Srbije zainteresovano je za uspostavljanje saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa i unapređenje vojnoobrazovne i vojnomedicinske saradnje, uz brižljivo razmatranje mogućnosti zajedničkog angažovanja u multinacionalnim snagama, uspostavljanje vojnoekonomske saradnje i zajednički nastup na trećim tržištima", naglasio je ministar Rodić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.09.2013. 21:12
како је ово тужна слика.... Уместо да се постави питање геноцида над Српским народом, они планирају "сарадњу" ??? С' ким бре и каква сарадња ???? И докле више ?
Petak 06.09.2013. 00:08
Ma vi ste ispusene lule, i jedni i drugi... Sveli su vas Ameri na nivo dobrovoljnog vatrogasnog drustva... Americki privesci... Samo da je nama ziv i zdrav Volodja... He,he...
Petak 06.09.2013. 12:27
'Ko nije živeo i ne živi na ovim prostorima u poslednjih, recimo, četvrt veka, jasno može da vidi da na svetu ne postoje dva veća brata od Srbina i Hrvata.' Tacno, niko ne moze da te voli niti da te mrzi kao brat, pogotovu odmetnuti. A ovoj vojnicini skidam kapu, priznao covek da je Srbin. Samo jos da nije brijao u Bljesku i Oluji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online