Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 28.03.2015.
05:13
B. Simonović - Vesti A

Zabranili priču o zločinu NATO

Vest da je Fejsbuk na insistiranje pripadnika grupe "Etnička Albanija" zabranio priču o desetogodišnjoj Srpkinji Juliji Brudar, jednoj od šest civilnih žrtava NATO-američkog bombardovanja Murina 30. aprila 1999. godine, iznova je raskrvarila žive rane, ne samo najbližih ovog zlosrećnog deteta i ostalih žrtava ovog bezumnog zločina, nego i svih stanovnika ovog malenog podčakorskog mesta u Crnoj Gori.

youtube.com/IN THE NOW
Žrtve NATo bombardovanja: Jezive slike iz Murina obišle su svet

Sve je dobilo na težini kad se saznalo da je istina o pogibiji Julije Brudar posebno pogodila pripadnike 'Etničke Albanije", jer u Murinu od prvog dana vlada uverenje da je zlikovačke bombardere na ovo vojno i strateški potpuno nevažno mesto naveo štab šiptarske OVK, koji je, kako sumnjaju, postojao i delovao u Plavu.

Poznao ga po patici

- U prosekturi beranske bolnice - ispričao je svojevremeno potpisniku ovih redaka Mirko Knežević, otac stradalog Miroslava Kneževića - mojoj ženi ne daju da uđe, a i mene triput pripitkuju imam li snage, mogu li da izdržim da vidim što moram videti. Stiskoh srce, uđoh i obeznanih se od tuge: od moga Miroslava, moga ljepotana i osobnika, ostala čitava samo desna noga - poznadoh patiku na njoj...

To je jedno od šiptarskih zlodela poput onog iz jula 1944. kada su balisti pod nemačkim barjakom i zaštitom za samo dva i po sata na najzverskiji način pobili 438 stanovnika Murina i Velike, pretežno dece i nejači.

Istinu, međutim, ne može sakriti ni Fejsbuk, ni sva ostala mašinerija društvenih mreža i medija upregnutih da farbaju i lažu za interese svetskih moćnika i njihovih skutonoša, ulizica i podrepuša, uz dobranu podršku čak i aktuelne vlasti u Crnoj Gori, koja se i posle šesnaest godina prema murinskim žrtvama odnosi kao prema "kolateralnoj šteti", a vrhunac cinizma je bila svojevremena izjava iz vrha ove vlasti da decu i nedužne ljude u Murinu nije pobio NATO već režim iz Beograda.

Da podsetimo, tog kobnog 30. aprila 1999. godine oko četiri sata po podne NATO-američki bombarderi su našli Murino, zabito mestance koje nije upisano ni na jednoj vojnoj karti, i nad njim izručili svoj smrtonosni tovar.

Po nekim podacima ispalili su 14 projektila i navodno gađali "strateški važan" most na Limu u centru varošice, što je, naravno, besmislica pošto u blizini postoje još dva mosta.

Kad su počele da gruvaju bombe u blizini mosta, u maloj prodavnici se zatekla Julija Brudar, desetogodišnja ćerka Branka Brudara, urednika Televizije Priština, koji je nju i stariju joj sestru sklonio u Murino iz kosovskog pakla, uveren da su tu na sigurnom.

Kad se razlegla i poslednja detonacija, preživeli iz okolnih teško oštećenih kuća su u ruševinama i šutu u blizini mosta našli raskomadana tela Julije Brudar, trinaestogodišnje Olivere Maksimović, njenog vršnjaka Miroslava Kneževića, zatim penzionera Manojla Komatine (72) i Milke Kočanović (68), kao i radnika Vukića Vuletića (46).

Oterao Filipa Vujanovića

Uoči predsedničkih izbora 2008. godine, Filip Vujanović, favorit aktuelne vlasti, odlučio je da poseti zajednički spomenik murinskim žrtvama podignut u spomen-parku u centru mesta. Kod spomenika ih je dočekao Mirko Knežević, otac stradalog Miroslava:
- Nazad, ubice! - breknuo je Knežević - nema pristupa spomeniku vašim žrtvama! Hoćete u NATO, a klanjate se njegovim žrtvama!
Vujanović se okrenuo i otišao, a Kneževića, za čudo, niko zbog toga nije ni mrko pogledao.

 

 

 

POVEZANE VESTI

Subota 28.03.2015. 13:16
Шта ту више није јасно?! То су сатанисти; масовне убице, силоватељи, убице деце... То нису људи, то су у ствари демони који само изгледају као људи! Мета им је човек у свом Божијем облику, теже његовом нестанку! Не тоталном али великом броју, 90% популације! Остатак треба да служи као робље и за иживљавање на њима!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online