Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.06.2016.
15:59
Tanjug A

Kolinda i Vučić se sastaju, a šta je sa vukovarskim Srbima?

Zamenik gradonačelnika Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Milaković ocenio je da će normalizcija odnosa Beograda i Zagreba poboljšati položaj Srba u Hrvatkoj, ali zamera to što predstavnici Srba nisu uključeni u najavljeni susret premijera Aleksandra Vučića i predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

youtube.com/UPPAD Udruga
Srđan Milaković, zamenik gradonačelnika Vukovara

U izjavi dostavljenoj medijima, Milaković ističe zainteresovanost srpske zajednice u Hrvatskoj za normalizaciju odnosa dve zemlje i veruje da će to doprineti i poboljšanju položaja srpske zajednice u Vukovaru.

Smatra da je srpska nacionalna zajednica u Vukovaru već neko vreme "zatočenik i kolateralna žrtva" političkih sukoba u Hrvatskoj, pa bi smanjenje napetosti između političkih elita dve države moglo dovesti i do promene i poboljšanja statusa srpske zajednice u Vukovaru.

On je naveo i da Srbi u Vukovaru s posebnom naklonošću gledaju na to što su proces normalizacije odnosa među državama na sebe preuzeli predsednica Hrvatske i srpski premijer.

Milaković, naime, navodi da dvoje državnika, "odabirom vremena kad su pokrenuli inicijativu, pokazali da proces što ga zajedno pokreću ne tretiraju kao oruđe za ostvarivanje političkih bodova i pridobijanje glasova birača", jer je Vučić upravo pobedio na izborima, a do novih predsednickih izbora u hrvatskoj ima više od tri ipo godine.

Srpsku zajednicu u Vukovaru raduje i to što su dvoje državnika odabrali rodnu kuću Milutina Milankovića u Dalju kao mesto svog susreta u Hrvatskoj, naveo je Milaković i napominje da je obnova rodne kuće ovog velikog naučnika jedan je od retkih uspešnih zajedničkih projekata vlada Srbije i Hrvatske.

- Odabirom rodne kuće naučnika Milutina Milankovića za mesto sastanka, dvoje državnika ne naglašavaju samo značenje jednog uspešnog projekta dveju vlada, nego i činjenicu da su nauka i kultura potencijalne spone saradnje dve države, a i da zaštita kulturnog identiteta srpske zajednice u Hrvatskoj igra važnu ulogu u istovremenoj zaštiti manjinskog identiteta i integracije u društvo ove zajednice.

Istovremeno, međutim, Milaković negoduje jer srpska zajednica u Vukovaru neće biti uključena u predstojeću posetu. On takođe kritikuje deo srpske zajednice u Hrvatskoj, za koju kaže da je podređena interesima političke elite jedne političke stranke i da "marginalizuje sve one koji ne pripadaju tom odabranom krugu među pripadnicima srpske zajednice u Hrvatskoj".

Milaković tvrdi da su on i novi predsednik Srpskog književnog društva Prosveta, koje se bavi zaštitom kulturnog identiteta Srba u Hrvatskoj, žrtve političke isključivosti Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS).

Milaković u pisanoj izjavi skreće pažnju da bi, kako kaže, propust onih koji su birali ko će se u ime srpske zajednice u Hrvatskoj sastati s dvoje državnika, mogao baciti lošu senku na "izuzetno nastojanje" predsednice Hrvatske i premijera Srbije da osnaže proces normalizacije odnosa dve države i tako doprinesu poboljšanju uslova u kojima živi srpska zajednica u Vukovaru i, uopšte, u Hrvatskoj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online