Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.07.2016.
18:30
Đ. Barović - Vesti A

Dan ustanka ostaje u Srbu

Predsednik Autohtone hrvatske stranke prava Dražen Keleminec kažnjen je u nedelju uveče pred Prekršajnim sudom u Gračacu zabranom dolaska u Srb na šest meseci i novčanom kaznom od 700 evra.

Srna
Proustaše provociraju svakog jula zbog Dana ustanka

Ovo je epilog dvonedeljnog protesta proustaške grupe ispred antifašističkog spomenika u Srbu.

Za Rajku Rađelović, predsednika Veća SNV zadarske Županije, reakcija policije je bila efikasna, ali zakasnela, kao i reakcija hrvatskih političara.

- Na sreću, sve je prošlo bez većih incidenata, ali je neko zatajio. Postavlja se pitanje zbog čega su policija i vlasti u Zadru dve nedelje čekali da se ustanovi da su šatori postavljeni mimo zakona. To je moglo da se reši mnogo pre i bez ovakve medijske pompe. Istovremeno, ukoliko se izuzmu pojedinačni pozitivni primeri, izostala je javna osuda političara u Hrvatskoj - kaže Rađelovićeva.

Kukanje kod ministra

Dražen Keleminec je posle proterivanja iz Srba kazao da će se, nezadovoljan presudom, žaliti ministru policije Vlahu Orepiću.
- Tražiću da se zabrani i skup Milorada Pupovca - kazao je Keleminec.
Policija je posle informativnog razgovora pustila ostalu sedmoricu članova AHSP.

Tokom protesta pristalica proustaške AHS, niko od predstavnika srpske zajednice u Srbu nije želeo da ih komentariše, a Rađelovićeva ističe da je srpska zajednica to učinila kako ne bi dodatno dolivala "ulje na vatru".

- Ljudi u Srbu, posebno starija populacija, je s pravom bila zabrinuta, posebno zato što su neki od doseljenih Hrvata podržali ovaj protest, odlazili kod spomenika. Međutim, mi mladi smo odlučili da ne reagujemo i da na dostojanstven način sačekamo da se država obračuna sa ovakvom pojavom. Podsetiću da su ovakvi događaji u Srbu pred svaki 27. jul, pa smo navikli na provokacije. Zato smo se trudili da ni jednim svojim potezom ne damo povod za bilo kakvu reakciju - navodi Rađelovićeva.

Ona kaže da će se i pored pritisaka Dan ustanka naroda u Hrvatskoj održati u Srbu.

- To je datum koji svi mi nosimo u srcu i koji nam niko ne može oduzeti. Borićemo se da tako bude. Na istoričarima i akademicima je da na stručnom, naučnom nivou potvrde ili ospore kog datuma je u Hrvatskoj zaista započeo ustanak - zaključuje predsednica Veća SNV zadarske Županije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online