Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 31.08.2016.
20:11
D. N. P. - Vesti A

Albanci idu u rat s Crnom Gorom

Teroristička organizacija kosovskih albanaca ANA otvoreno je najavila rat s Crnom Gorom zbog demarkacije granice između te republike i južne srpske pokrajine. Podgorica, koja je priznala Kosovo odmah po izdvajanju iz SRJ, poslala je specijalce SAJ-a da se utvrde na granici, čime je atmosfera dovedena do usijanja, a situacija lako može da se izmakne kontroli.

youtube.com
Ozbiljne pretnje albanskih terorista

Posebne tenzije očekuje se početkom septembra kada će Skupština Kosova pokušati da usvoji Sporazum o razgraničenju s Crnom Gorom kome se protivi veliki broj Albanaca, a posebno pokret "Samoopredeljenje", kao i ANA koja preti ratom. Protiv je i pokret Rugovci koji stoji iza podmetanja bombe u dvorište direktora Radio-televizije Kosova.

Za usvajanje ovog sporazuma zalaže se pokrajinski predsednik Hašim Tači koji je nedavno podršku dobio i od američkog potpredsednika Džozefa Bajdena. Međutim, u Samoopredeljenju, ANA i drugim pokretimaističu da se ni po cenu oružanih sukoba neće odreći oko 8.000 hektara "kosovske zemlje" i da nikada neće dozvoliti da sporazum bude u praksi sproveden, čak i ako se usvoji.

Prema nezvaničnim informacijama, ANA je podigla na noge svoju vojsku i deo jurišnika prebacila na granicu s Crnom Gorom gde iz tajnih skloništa prate pokrete crnogorskih specijalaca.

Beograd zanemeo

Srpske vlasti ne oglašavaju se povodom ove krize na svojoj teritoriji, a ni ranije se nisu uplitale u demarkaciju.
Bivši predsednik pokrajine Atifete Jahijaga tražila je da međunarodna komisija preispita sporazum o demarkaciji što je i učinjeno, ali nepravilnosti nisu registrovane.

Tenzije na kosovsko-crnogorskoj granici počele su od 10. avgusta kada su pripadnici Samoopredeljenja i drugih albanskih opozicionih partija postavili na teritoriji Crne Gore tablu sa natpisom "Republika Kosovo" i Albansku zastavu koje je crnogorska policija uklonila.

Svi koji su poslednjih dana prolazili putem Rožaje - Peć primetiti su do zuba naoružane pripadnike crnogorskog SAJ-a (specijalne antiterorističke jedinice) koji su se utvrđivali, postavljali mitraljeska gnezda i patroliral. Da je Podgorica pojačala prisustvo specijalnih jedinica u pojasu prema Peći i da strahuje od eskalacije nasilja na Kosovu koje bi se moglo proširiti i na teritoriju Crne Gore potvrđuje i što su to područje obišli komandanti SAJ Mirko Banović i Milan Kovačević i ministar policije Goran Danilović.

MUP ne želi ništa da komentariše, ali je izvesno da ozbiljno prate proteste Albanaca, a u Peći ih je bilo nekoliko hiljada, i spremaju se za događaje koji bi mogli ugroziti bezbednost.

Amfilohije prosvetlio Mila

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije pozvao je Boga da prosveti vlast u Podgorici.
- NATO je nastavak austrougarske i ostalih okupacija. Sad se naši glavari kunu u NATO pakt. Vele, bezbednosti radi. To je bezbednost koju su davali Musolini i Hitler. Pa još, odrekli su se žile kucavice Crne Gore - Kosova i Metohije. Priznali su ih, a sada oni preko granice traže zemlju Vasojevića - poučio je Amfilohije i Rusima prisutnim na liturgiji poručio da su im sankcije uveli Montenegrini, a ne Crnogorci.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.09.2016. 00:47
Toooooooo ,albatrosi. Prvo Milu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online