Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.09.2016.
10:39
Pobjeda A

"Udar Rusije na Crnu Goru upravo je postao još brutalniji"

Funkcioner Putinove Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak nedavno je poslao zahtev da se u Crnoj Gori formira jedinstvena opozicija, koja će se boriti protiv sadašnje vlasti. Ovaj poziv naišao je na osudu u jednom delu crnogorske javnosti, a podgorički list Pobjeda ocenjuje da je politički pritisak Rusije na suverenu Crnu Goru upravo ušao u brutalniju fazu.

wikipedia.org/Anicic
Da li će Crna Gora preživeti sve te silne "udare"?

"Repertoar ruske imperijalne politike prema Crnoj Gori veoma je razuđen: otvorenu finansijsku, diplomatsku, propagandnu, navodno i obaveštajnu podršku dobijaju antizapadne, panslavističke i velikosrpske stranke, Srpska pravoslavna crkva, antinatovske nevladine organizacije i mediji, ali i takozvani nezavisni listovi i televizije sa pronatovskom retorikom i američkim kapitalom, te uticajni NVO-i koji imaju milionske grantove od institucija EU i Amerike", napisao je književnik Milorad Popović.

- Ruski stručnjaci za specijalni rat, penzionisani oficiri KGB-a, potpomognuti ekspertima iz Izraela, imaju za cilj da se među prozapadnim javnim mnjenjem, pristalicama NATO-a koje podržavaju vladu, stvori osećaj nemoći i straha - navodi on.

Svi udari na Crnu Goru

Ukazuje da se bolji poznavaoci crnogorske istorije sećaju da je ovo treći put u poslednjih 160 godina da Rusija organizuje opoziciju u Crnoj Gori, kako bi osuetila veći stepen državne samostalnosti i prozapadni smer spoljne politike.

Najpre je to bilo, početkom 19. veka, a posle i kao deo  federalne komunističke Jugoslavije.

Treći udar Rusije na Crnu Goru odigrava se upravo sada, a "proruska koalicija je ovog puta, za razliku od prethodne dve, veoma šarolika, pored četničkih vojvoda i dovojvoda, ruralnih pesničića, uvezenih i domaćih klerikalaca, kvazilevičara panslavista, pojačana bivšim indipendistima, novojotovanim turbocrnogorcima, samozvanim anarhistima i bandijeristima s kineskom svilom".

Profesionalnim istoričarima nameće se interesantna komparacija: knjaz Danilo Petrović Njegoš, Josip Broz Tito i Milo Djukanović, u ključnim trenucima svojih političkih karijera imali su javnu ili prećutnu podršku Petrograda i Moskve, da bi u trenutku zaokruženja državne nezavisnosti postali neprijatelji ruskih imperijalista, smatra Popović.

- Strategija Imperije u najavi neprijateljstva nemaju smisla za suptilnost i tajnovitost: one ne sakrivaju svoje pretenzije i uvijek gađaju u centar, u lidera remetilačke države, kao što je to nedavno bilo sa predsednikom Gruzije Sakašvilijem ili Ukrajine Juščenkom. Tako i danas udaraju na Mila Đukanovića šireći, uz pomoć domaćih satelita, iluziju da je dovoljno samo da ode predsednik vlade i da će nestati korupcija i stoletne podele među pravoslavnim stanovništvom u vezi državnog i nacionalnog pitanja

Agresivna kampanja

U toj atmosferi, ističe, je stvoren lajtmotiv propagandne kampanje Demokratskog fronta, "Mi ili On" koji je varijacija starih četničkih slogana "Sloboda ili smr", "Domovina ili smrt".

Politički bogalj

On procenjuje i da bi se, ako bi aktuelna opozicija došla na vlast, za samo godinu dana Crna Gora, slično Bosni i Hercegovini ili Makedoniji, pocepala po etničko-nacionalnim šavovima i postala trajni politički bogalj.

Međutim, kako smatra Popović, Crna Gora nije više sama kao u doba knjaza Danila, koji je likvidiran udruženom akcijom ruskih, turskih i austrijskih agenata; ona je mediteranska zemlja u koju se baćuške ne mogu ušetati tenkovima kao u Južnu Osetiju, Abhaziju, Pridnjestrovlje, Krim ili Donjeck, ukazuje Popović.

- Brutalni scenariji su ovde, ipak, komplikovaniji i teško izvodljivi. Jedini efikasni metod ruskih specijalista i njihovih ovdašnjih agenata da se Crna Gora obezglavi je likvidacija protagonista prozapadnog političkog opredeljenja. Ipak, na takav avanturistički potez Kremlj se neće odlučiti, s obzirom na sadašnje međunarodne konstelacije i na to da Crna Gora nema stratešku važnost Ukrajine, Gruzije ili Sirije. Treba, dakle, očekivati da će se Rusija ograničiti na takozvanu meku silu, kombinovanjem propagandnog, obaveštajnog i političkog rada, iako ne treba isključiti i druge scenarije - piše on.

Popović navodi i da nacionalistički krugovi u Moskvi i Beogradu, na osnovu dosadašnjih izbora znaju da antinatovske stranke bez bivših indipendista, SDP-a i pokreta URA, nemaju izgleda da promene strateški kurs Crne Gore.

Vladavina Đukanovića

Popović navodi i da četvrtvekovna vladavina DPS-a je zaista evropski raritet, ali i Crna Gora je sui generis.

- U Evropi nema države od 600.000 stanovnika, u okruženju agresivnih nacionalizama koji pretenduju na njenu teritoriju, i uz to još uvijek ima četrdesetak posto sopstvenih građana sa kontroverznim ili neprijateljskim odnosom prema crnogorskoj državnosti. Dugovečnost vladavine Mila Đukanovića nije teško objasniti: većina građana u njemu još uvek vidi jedinog snažnog lidera koji je sposoban sačuvati političku stabilnost, nezavisnost i prozapadni kurs Crne Gore - naveo je Popović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online