Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.08.2017.
00:56
Lj. Ivanović - Vesti A

Pogažen je sporazum sa EU

Samit predstavnika Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore povodom najnovije odluke Hrvatske o vancarinskim barijerama za uvoz poljoprivrednih proizvoda, biće održan u ponedeljak u Sarajevu.

Reuters
Nezvanična rampa: 116 miliona evra je srpski izvoz voća i povrća u Hrvatsku

Tim povodom, uputili su i zajednički dopis Evropskoj komisiji. Podsetimo, Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja i odredila takse koje su 22 puta više od dosadašnjih.

Ove mere će se odraziti na zemlje iz regiona koje nisu članice EU, pre svega Srbiju, Makedoniju i BiH, jer je na proširenoj listi praktično sve voće i povrće koje se gaji na ovim područjima i izvozi iz Srbije.

Potpredsednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić potvrdio je da su zemlje regiona poslale zajednički dopis Evropskoj komisiji zbog odluke Hrvatske.

- Ove mere nisu u duhu i formi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Sledom tih njihovih mera, BiH, Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija i Kosovo uputili su dopis i apel Evropskoj komisiji, na ruke generalnog direktora za pitanje trgovine, u kojem smo tražili da se zaustavi nekorektno ponašanje onih koji donose ovakva pravila. Jutros smo taj zajednički dopis uputili. Smatramo da će se nešto postići - kazao je Bojić za N1.

Međutim, Hrvatska ne smatra da je povećanjem naknada za kontrolu uvoznog voća i povrća iz trećih zemalja prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

U Ministarstvu poljoprivrede Hrvatske rečeno je da se ne radi o vancarinskoj barijeri, već o naknadama za inspekcijski nadzor koje po mišljenju Hrvatske "nisu preterane".

- Detaljna kontrola na granicama košta i zahteva širi obim posla, kao i veći angažman graničnih inspektora. Odluka o visini naknade za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima pravo je svake države članice, te naknadu od 270 evra ne ocenjujemo preteranom u poređenju s drugim državama članicama - rečeno je u hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede, a dodaju i da sami propisi nisu pooštreni, već samo naknada za obavljanje inspekcijskog nadzora.

Zvaničnici Srbije osudili su te mere i uputili notu odnosno zahtev da Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske u što kraćem roku kontaktira Ministarstvo poljoprivrede Srbije kako bi se rešila situacija.

Premijerka Ana Brnabić kazala je da ako se situacija ne reši u komunikaciji dva ministarstva, očekuje reakciju Evropske komisije.

Stručnjaci kažu da je ta vancarinska barijera neprimerena slobodnom tržištu. Štitiš svoje, a diskriminišeš tuđe, nije uopšte u duhu regionalnih i evrointegracija.

- Pitanje je da li će se od poljoprivredno-prehrambenih proizvoda uopšte bilo šta isplatiti izvoziti u Hrvatsku. Znam da nije korektno ići na recipročne mere, ali mi nemamo drugih mogućnosti osim da tako nešto uvedemo jer troškovi fitosanitarnog pregleda nisu ništa veći nego što su kod nas - kaže Milan Prostran, agroekonomski analitičar.

Prema podacima Privredne komore, Srbija je u 2016. godini izvezla robe u Hrvatsku u vrednosti od 116 miliona evra, a uvezla za 79 miliona.

U izvoru Srbije dominiraju ulje i uljarice, smrznuto voće i povrće, akcizna roba, piće i duvan.

Niko, istinski, ne veruje da je objašnjenje Zagreba opravdano, već da je reč o prikrivenoj zaštiti hrvatskih poljoprivrednih proizvođača, a kako Hrvatska ne sme da uvede carine, rešila je da to postigne kroz poskupljenje fitosanitarnih taksi.

Zaobilazni udarac

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić nema dilemu da je Hrvatska prekršila SSP.

- Ovde se očigledno radi o drastičnom kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU od Hrvatske, i to u članu 36 stav 1 u kome se kaže da od dana stupanja Sporazuma na snagu neće biti uvedene nove carine ili dažbine koje imaju isto dejstvo, niti će one koje se već primenjuju biti povećane - naveo je Ljajić.

Po zakonu, ali nije fer

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je u Podgorici o problemu i sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

- Uraditi ovako nešto, a ne objasniti, niti najaviti, nije korektna mera i to je jasno i predsedniku Vlade Hrvatske Andreju Plenkoviću - rekla je Ana Brnabić.

Ona je izrazila uverenje da će, ako se problem ne reši u kontaktu dva ministarstva, reagovati Evropska komisija, jer mera Hrvatske nije u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Prema njenim rečima, mera koju je Hrvatska uvela za proizvode iz Srbije nije korektna i ne podstiče regionalnu saradnju.

Kontramere

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović rekao je da Srbija mora da preduzme kontramere, da bi se pronašlo rešenje koje će biti u obostranom interesu. Odgovor Srbije mogao bi da, na primer, bude "detaljnija kontrola kamiona koji dolaze iz Hrvatske", što bi bila jasna poruka ovoj zemlji da ono što rade moraju da prekinu.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online