Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.09.2017.
16:13
Vestionline, Tanjug A

Pupovac: Predlog zakona o braniteljima neprihvatljiv za Srbe

Predsednik SDS S i Srpskog narodnog veća, Milorad Pupovac, izjavio je danas da je predloženi zakon o braniteljima neprihvatljiv za Srbe u Hrvatskoj jer se njime žele ozakoniti neka pitanja koja su bila deo ratne propagande.

M. Karović
Milorad Pupovac rekao "ne"

Pupovac je u izjavi za Radio Beograd rekao da su predstavnici Srba o tome obavestili vladajuću HDZ i premijera Andreja Plenkovića, čiju vladu  podržavaju.

- Predloženi zakon za nas nije prihvatljiv zbog toga što se stvari koje su bile deo ratnih propagandi, ratnih odnosa, nastoje sada ozakoniti u pogledu odnosa prema Srbiji i  u pogledu odnosa prema Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori i drugima, koje su na bilo koji način bile obuhvaćene ratnim raspadom zajedničke države - naveo je Pupovac.

Ocenio je da to ne može biti dobro za međudržavne odnose, u ovom slučaju Hrvatske i Srbije, ne može biti dobro ni za međuetničke odnose u Hrvatskoj između Hrvata i Srba, a ne može biti dobro, kaže,  to da se Hrvatska neprestano vraća u ratnu priču i održava ratnu priču i zaoštrava ratnu priču.

Sasvim je sigurno, smatra Pupovac, da što se tiče Kluba poslanika manjina, odnosno SDS S-a, naš stav neće biti promenjen.

- Očekujemo u tom pogledu da se konačna verzija zakona još jednom razmotri na valjan način, na način koji će voditi računa o svim posledicama koje on može proizvesti - kazao je Pupovac, koji je i zastupnik u Saboru.

On je objasnio da spornog teksta nema mnogo i dodao da se u uvodnim odredbama izriču kvalifikacije o oružanoj agresiji  Srbije i  BiH.

Nema sumnje, dodao je,  da će takve formulacije narušiti ionako loše odnose koje Hrvatska ima sa svojim susedima -  Srbijom, BiH pa i Crnom Gorom.

- Moram priznati da nerazumem tu vrstu pameti koja je unela tu odredbu u zakon kojim se povećavaju prava hrvatskih branitelja, odnosno ratnih veterana i kojima se zapravo umesto izgradnje mira i politike izmirenja zemljama u regionu sada otvara prostor za novo zaoštravanje u odnosima između država, u odnosima među narodima, pri čemu svako ima svoje viđenje stvari, svoje iskustvo, svoje stradanje, i svoju vizuru, a to onda može biti spirala koja će još jednom umesto stabilnosti, umesto mira, poverenja, zapravo raditi i proizvoditi suprotno - naveo je Pupovac.

O spornim formulacijama predloženog zakona o braniteljima, koji je vlada Andreja Plenkovića usvojila letos na svečanoj sednici u Kninu, a koji je pre dva dana usvojeni na nadležnom parlamentarnom odboru, govorio je sinoć u Njujorku predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na pitanje novinara o tom zakonskom predlogu, Vučić je rekao da nije razgovarao sa Plenovićem o tom zakonu, ali da je upoznat da se u jednom članu govori o govori o agresiji

Srbije i dela stanovnika Hrvatske, misli se, precizirao je predsednik, na Srbe koji su prihvatili velikosrpsku politiku.

- Takva definicija i unošenje u zakone...To je za Srbe veoma teško - objasnio je Vučić.

Dodao je da će razgovaraće sa njima te da se nada da u Hrvatskoj ne žele da uzvraćamo na isti način zakonima, "jer to ne bi bilo dobro".

- S naše strane uvek postoji dobra volja da stvari rešavamo na najbolji mogući način, dobrosusedskim odnosima - kazao je predsednik Vučić i dodao da će zamoliti predstavnike EU da razgovaraju sa njima, ako oni (Hrvati), kako je rekao, uopšte budu želeli bilo koga da čuju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online