Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.12.2017.
21:28
Vestionline, Tanjug A

"Bosna nije i neće priznati Kosovo, a Bakir..."

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić kaže da su za njega iskreni i otvoreni razgovori pozitivan aspekt današnje posete tročalnog Predsedništva BiH Beogradu, da je pozitivno u tome i što trgovinska razmena između dve zemlje raste bez obzira na politiku, a postupak Bakira Izetbegovića vidi kao "dodvoravanje" političkoj publici u Sarajevu.

Tanjug
Poseta nije iskorištena na najbolji mogući način: Mladen Ivanić

On lično, kako kaže, oćutao je iz poštovanja prema zemlji iz koje dolazi i prema zemlji domaćinu to što je Izetbegović prekinuo predsedavajućeg Dragana Čovića na konferenciji za novinare koju je imao sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i "ubacio" svoju verziju stava Predsedništva o KiM. 

Jer, kako je objasnio, taj potez Izetbegovića bio je nepotreban, s obzirom na činjenicu da BiH nije priznala Kosovo i da se to ne može promeniti. 

- Činjenica je da BiH nije priznala Kosovo i to se ne može promeniti, a sve što se danas desilo ne govori o odnosima Srbije i BiH, već o odnosima unutar BiH koji tonu sve dublje u nepoverenje - rekao je Ivanić za Tanjug. 

Kako objašnjava, postoje ljudi i političke grupacije koji žele napred i oni koji traže održavanje sukoba.

- Sa jedne strane imate ljude i grupe koji žele promene i gledaju u budućnost i one koji samo razmišljaju o prošlosti i u svemu traže želju da se održi sukob. Mislim da treba biti uporan, da Srbija i BiH treba da nastave da razgovaraju bez obzira na otpore, jedan član Predsedništva nije BiH - ističe Ivanić.

Kaže, međutim, da žali što današnja poseta "nije iskorišćena na pravi način".

- Ima toliko inicijativa, dve stvari za koje je Republika Srpska posebno zainteresovana, a koje se nisu desile zbog neke vrste blokada i sporosti zajedničkih institucija. Još uvek nije završeno oko mosta u Bratuncu. Srbija je svoj deo završila, BiH nije. Srbija je pre nekoliko meseci pokrenula priču o sređivanju svih mostova na Drini i to stoji. Nekome u Sarajevu očigledno ne odgovara povezivanje Srba sa jedne i druge strane Drine i mi moramo da nađemo načine unutar BiH da to prevaziđemo - objašnjava Ivanić. 

Kako je rekao, BiH je najveći partner Srbije, a i Srbija polako postaje jedan od najznačajnijih partnera BiH. 

Srećom, kaže Ivanić, političari ne utiču na ključne elemente ekonomije.

- Srbija vuče povećanje ekonomske razmene, što proističe iz toga da Srbija ima veliki rast društvenog proizvoda, pa i mi od toga imamo posredne koristi. Bilo bi bolje da je zdraviji politički ambijent, a tu je ključ da, pre svega bošnjački političari, izađu iz sklopa mišljenja da im je sve dozvoljeno i uđu u sklop otvorene saradnje pogotovo tamo gde imamo zajedničke interese - kaže Ivanić.

Kako kaže, ako neko ima interesa da se reši pitanje granice Srbije i BiH, to je BiH.

- Takvim dokumentom prestaju osnove za svaki sukob u budućnosti i ova vrsta politike je meni zato iracionalna i nepotrebna - zaključio je Ivanić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online