Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.02.2018.
13:29 >> 14:11h
Vestionline, Sputniknews.com A

Kolinda: Nismo razgovarali o prošlosti Vučić: Čestitam vam na hrabrosti!

"Razumem da ovaj poziv ni za vas nije bio lak potez, čestitam vam na hrabrosti", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvaljujući hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar Kitarović na pozivu.

Tanjug
Predsednici Srbije i Hrvatske nakon sastanka 

- Doći ćemo i mi u poziciju u kojoj su danas Norveška i Švedska. Razgovarali smo i o granicama, imamo različit stav o tom pitanju, Hrvatska se poziva na katastarske knjige, a Srbija na zakon. Rešavaćemo to u naredne dve godine, a ako ne uspemo, idemo pred međunarodne pravosudne organe - dodao je Vučić.

- Sledeće nedelje ću se sastati s predstavnicima udruženja nestalih, mislim da je to važno i za Srbe i za Hrvate - rekao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je Srbija zainteresovana za prugu prema Zagrebu, jer je to važno za povezivanje sa Zapadnom Evropom.

U narednih sto dana pokušaćemo da promenimo atmosferu. Svi srpske zvaničnici imaće obavezu da nikoga ne uvrede. Želimo da gradimo najbolje moguće odnose, ali ne da bismo se nekome ulizivali, jer je to važno za celu regiju“, rekao je Vučić.

On je najavio i nastavak razgovora između predstavnika Pravoslavne i Katoličke crkve.

Predsednik Srbije je rekao da o pitanjima prošlosti gotovo ni oko čega nije saglasan sa predsednicom Hrvatske.

- Mislim da smo za budućnost naših naroda uradili dobar posao - rekao je Vučić.

Kolinda: Nismo razgovarali o prošlosti

- Nismo razgovarali o prošlosti - rekla je Kolinda Grabar Kitarović posle sastanka sa Aleksandrom Vučićem.

Važno je da smo se dogovorili oko nekoliko pitanja, posebno oko pitanja nestalih osoba za koje želimo da se reši što pre. Ohrabruje me ta odgovornost koju smo pokazali, ali i volja predsednika Vučića da direktno razgovara s predstavnicima udruženja, što ću i ja uraditi, kako s hrvatskim tako i srpskim udruženjima.

Hrvatska predsednica je rekla su ona i Vučić razgovarali i o otvorenim pitanjima i da se nisu o svemu složili. Ona je naglasila da joj je bitno što je došlo do dogovora oko nekih otvorenih pitanja, što je odgovornost prema roditeljima koji traže svoje sinove.

Kolinda Grabar Kitarović je rekla da će razgovori o granicama biti nastavljeni.

"Po pitanju budućnosti nemamo suprotstavljene interese"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je došao u Hrvatsku da razgovara o otvorenim pitanjima. Istakao je da se srpska i hrvatska strana gotovo ni u čemu ne slažu ali da po pitanju budućnosti nemaju suprotstavljene interese. Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović kaže da se u mnogim pitanjima dve strane nisu saglasile, da su se u nekim približile, a u nekim će se u budućnosti približiti.

Aleksandar Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa hrvatskom predsednicom zahvalio Grabar Kitarovićevoj na pozivu i srdačnoj dobrodošlici. 

Tanjug
Razgovori na Pantovčaku

Kako je rekao, razume da to za nju nije bio lak potez imajući u vidu atmosferu koja je stvarana u Zagrebu i u čitaovj Hrvatskoj. Naveo je da je uveren da će ljudi umeti da razumeju političke poteze obe strane.

Vučić je istakao da je došao da razgovara o otvorenim pitanjima. Kaže da će Srbija i Hrvatska morati da imaju bolje odnose u budućnosti, bez obzira koliko to ne žele svi u političkim sistemima obe zemlje. 

"Obaveza državnih funkcionera da se ponašaju odgovorno"

Vučić je rekao da se dogovorio sa premijerkom Anom Brnabić da u narednih sto dana pokušaju da promene atmosferu koja vlada između Srbije i Hrvatske.

"Svi državni funkcioneri imaće obavezu da ne uvrede hrvatske zvaničnike, da se ponašaju odgovorno, da imamo bolje odnose", rekao je predsednik Srbije i dodao da će tako postupati bez obzira na to da li će i hrvatski zvaničnici na to odgovoriti pozitivno.

Predsednik Srbije je rekao da se, kada je u pitanju prošlost, srpska i hrvatska strana gotovo ni u čemu ne slažu, ali da po pitanju budućnosti nemaju suprotstavljene interese ni u jednom polju.

"O prošlosti gotovo da ni u čemu nismo saglasni, ali, ako ništa drugo, razumeli smo da druga strana ima drugačiji pogled na to, pa ćemo gledati da bar razumemo taj pogled", rekao je Vučić.

Bilo je reči i o granici na Dunavu. Predsednik Srbije je rekao da dve zemlje imaju različit stav po tom pitanju, da se Hvatska poziva na katastarske knjige a Srbija na zakon. Dodao je da će dve zemlje pokušati to da reše bilateralnim putem u naredne dve godine, a ako ne ići će se na međunarodnu arbitražu.

učić je rekao da će sledeće nedelje primiti i udruženja nestalih iz Hrvatske kako bi video kako može da se pomogne.

"Mogu da kažem da smo neka mala rešenja nekim ljudima mogli već danas da donesemo, da znaju gde je tih nekoliko lica stradalo", rekao je Vučić.

Kako je rekao, sa hrvatskom koleginicom razgovarao je o pripadnicima manjina i šta mi možemo da uradimo za hrvatsku manjinu u Srbiju, a Hrvatska za srpsku zajednicu u Hrvatskoj. 

Poručio je da je to za srpsku stranu od ključnog značaja.

"Nadamo se i očekujemo od Hrvatske da pomogne Srbima da mogu i smeju da se izjašnjavaju kao Srbi, da ponosno čuvaju svoje ime i prezime i da će posle sastanka poboljšanje prava srpskog naroda biti na dnevnom redu i da će biti mnogo toga učinjeno", poručio je predsednik Vučić.

On je zahvalio predsednici Kolindi Grabar Kitarović što je primetila da je na osnovu Subotičke deklaracije dobar deo problema Hrvata u Srbiji rešen, a da je on sam za neke od stvari sa kojima se suočavaju pripadnici hrvatskog naroda u Srbiji prvi put čuo.

Podsetio je da je rešeno pitanje asfaltiranja u Subotici i Tavankutu, muzičkog odeljenja u Bačkom Monoštoru, pitanje kuće Bana Jelačića...

Vučić doneo gomilu dokumentacije na Pantovčak

Aleksandar Vučić je doneo na Pantovčak gomilu dokumenata, koja su postavljena na sto uz salu u kojoj je razgovarao sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Nema zvaničnih informacija o kakvoj je dokumentaciji reč, a hrvatski mediji nezvanično saznaju da je to dokumentacija vezana za Opštinu Dvor na Uni.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online