Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.02.2018.
19:24
Vestionline, Tanjug A

Kolinda poručila Srbima: Hrvatska je vaša domovina

Predsednica Hravtske Kolinda Grabar Kitarović poručila je Srbima u Hrvatskoj da je Hrvatska njihova domovina.

Tanjug
Uvereni smo da možemo da sarađujemo: Kolinda Grabar Kitarović

Ona je navela da je dijalog dijalog put u budućnost i ujedno zapreka za ponavljanje tragedija.

Obraćajući se učesnicima Skupštine SNV, ona je rekla da joj je drago što može da ih pozdravi na tom mestu kao njihova predsednica.

Podsetivši na vremena kada su Srbi i Hrvati sarađivali, ona je poručila da su nadolazeća vremena umanjila osećaj bliskosti i poverenje, a da su ostale posledice i frustracije koje se i danas osećaju. 

- I ako se ne možemo složiti oko svega iz prošlostsi uvereni smo da možemo da sarađujemo, da kao političari imamo zadatak da učimo iskorake koji će svima otvoriti perspektivu bolje budućnosti. Zato sam i uputila poziv Vučiću i i zahvaljujem mu na odzivu - poručila je ona. 

Vučiću je povodom njegovog utiska da je protekla dva dana očekivao da će ipak biti malo lakše, "replicirala" izrekom - što nas ne ubije, to nas ojača, te dodala da su "ova dva dana raspravili pitanja važna za oba naroda". 

- Sudbina nestalih, jedna od najvažnijih tema, a pravo na ukop ili obeležen grob jedno je od temeljnih prava i preduslov uspeha dijaloga i amosfere u kojoj će se moći govoriti o većoj saradnji u oblasti ekonoje i drugim - rekla je hrvatska predsednica. 

Izrazila je zatim zajedničko uverenje da bez obzira na razlike imamo dužnost da postavimo osnove trajnog dijaloga i saradnje koji neće moći da poremete povremeni incidenti. 

- To je u interesu naših bilatelnih odnosa ali i regiona - kazala je predsednica Hrvatske, te dodala da je Hrvatska članica EU i NATO, a članstvo Srbije u EU je i hrvatski interes. 

Istina, kako je rekla, postoje otvorena pitanja u pristupnom procesu Srbije, ali koja dve zemlje mogu i treba da reše bez spoljnih uplitanja. 

- Zato treba proširivati oblasti i saradnje, a to je značajnim delom u rukama manjina - primetila je i dodala da je Hrvatska radila na više načina na unapređenju položaja srpske manjine i povratka. 

- Naš zadatak je da to bude što vidljivije u praktičnom životu - rekla je, te poručila da je u tom smislu dijalog najvažniji, jer je "to put u budućnost koju želimo našim narodima i zapreka za ponavljanje tragedija". 

Kitarović je dodala da u rešavanju problema nema manjinske i većinske politike nego samo državne, dodajući da u Hrvatskoj niko ne sme da bude građanin drugog reda. 

- Poruka iza koje čvrsto stojim i što je danas zajednička poruka svim Srbima u Hrvatskoj: Hrvatska je vaša domovina - zaključila je Grabar Kitarović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online