Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.03.2018.
18:26
Radio Slobodna Evropa A

Ko preti ratom u BiH?

"Više od dve decenije od završetka rata u Bosni i Hercegovini, umesto o evropskim integracijama, tamošnji zvaničnici prete novim sukobom. Ne prođe nedelja, a da neko od bh. lidera javno, što u medijima, što na javnim tribinama, ne reaguju na izjave onih drugih koje se na kraju završe pozivom na rat. Najčešći razlozi su izjave o mogućoj uspostavi 'trećeg entiteta'", piše Radio Slobodna Evropa.

pixabay.com
 

Najpre je predsednik SDA Bakir Izetbegović na HRT-u nedavno upitan o mogućnosti uspostavljanja trećeg entiteta odgovorio:

"Bez konflikta i rata ne može doći do trećeg entiteta", poručio je Izetbegović.

Nakon ove, usledila je izjava Fahrudina Radončića na tribini održanoj u Tuzli. On je reagovao, takođe, na uspostavljanje trećeg entiteta, ali ovaj put, na izjavu koja je došla iz usta Milorada Dodika.

"Neće biti trećeg entiteta po cenu rata na celoj teritoriji BiH. Mi jesmo za kompromis, jesmo za dogovor, jesmo da se razgovara sa svakim i mi znamo da razgovaramo, ali svako mora znati gde postoje linije ispod kojih nismo silazili ni 1992, niti ćemo to raditi sad", kazao je Radončić.

Zveckanje oružjem u Bosni i Hercegovini mnogi dovode u vezu sa izborima u oktobru i nemoći vladajućih struktura koje ništa konkretno nisu uradile na polju ekonomije, evropskih integracija i sl. Mnogi se slažu kako se radikalizacijom služe pred svake izbore, i dalje misleći kako će to dovesti do homogenizacije naroda i ponovnog dovođenja nacionalnih stranaka na vlast.

Međutim, analitičarka Ivana Marić nedavno je na svom Fejsbuk profilu pozvala sve one političare koji žele da ratuju da prvo svoju decu povedu u ratne sukobe, pa onda da zovu druge. Ona kaže da svojim pozivima na rat političari žele uplašiti građane Bosne i Hercegovine.

- Ako se prisetimo njihove uloge u ratu, onda dolazimo do toga da se Dodik, kako čujemo, u ratu bavio švercom, za Izetbegovića stalno čujemo pošalice da je rat proveo u trezoru nacionalne banke. Tako da bi ti ljudi sigurno manje plašili ratom kada bi znali da će prvo oni i njihova deca završiti u ratu. Oni pozivaju u rat gde će druga deca ginuti da bi oni ostali na vlasti - kaže Marić.

- Međutim, rata u BiH ipak neće biti, jer to nije u interesu ni onih koji ga prizivaju. Mnoge porodice su iz rata izašle unesrećene, a pogledajte političare. Oni koji su sada na vlasti ne da nisu unesrećeni, već su jako profitirali od rata i zašto bi to rizikovali zbog nekog rata. To služi samo za blefiranje da bi birače privukli sebi - zaključuje Marić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online