Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.04.2018.
00:22
Đ. Barović - Vesti A

Oslobodioci postali "okupatori"

Bilbordi sa srpskom vojskom iz 1918, koji su u Budvi nedavno osvanuli povodom obeležavanja stogodišnjice od kraja Prvog svetskog rata i oslobođenja ovog grada od austro-ugarske okupacije, izazvali su lavinu novih podela u Crnoj Gori.

Twitter/Cafe del Montenegro
Plakat koji smeta vlastima: Budvani s ponosom slave 100 godina od završetka Velikog rata

Reakciju je posebno izazvao jedan od tih plakata na kome se uz fotografiju srpske kraljevske vojske u nastupanju nalazi i tekst u tri reda: "Na uspomenu dolaska hrabre i pobedonosne Srpske vojske koja posle junačkih pobeda oslobodi Budvu na Mitrovdan 8. novembra 1918."
Odmah se oglasilo Ministarstvo kulture Crne Gore:

Nema uklanjanja

U opštini Budva nisu želeli da komentarišu krivične prijave i antisrpsku kampanju koju su bilbordi proizveli.
- Nemamo nikakvu informaciju da je bilo koji zvanični organ zatražio njihovo uklanjanje - kratko je saopšteno "Vestima".

"Najsvežijom propagandom na području Budve, pre svega, šalju se poruke koje nemaju bilo kakvo utemeljenje u istorijskoj faktografiji. Ono što je nesumnjivo je da se kroz pokušaj falsifikovanja istorije pokušava isprovocirati građanski koncept Crne Gore... Apsolutno je nedostojno i neumesno vršiti reviziju događaja koji su deo crnogorskog kulturnog i istorijskog bića, pa bilo to i putem bilborda", navelo je ministarstvo, koje je najavilo da će pokrenuti procedure u cilju utvrđivanja odgovornosti ako lokalni organi ne preduzmu ništa.

I dok u ovom ministarstvu tvrde da "svi istorijski izvori nedvosmisleno ukazuju" da Budva 1918. nije oslobođena, već se Austro-ugarska vojska jednostavno povukla sa Crnogorskog primorja, dotle Andrija Mandić, jedan od lidera crnogorske opozicije tvrdi za "Vesti" da je ponosan što je Budvu oslobodila upravo srpska vojska.

- U jedinicama tih oslobodilaca nalazili su se i naši preci, kao i preci svih građana Crnogorskog primorja i to je istorijska činjenica koju nijedan režim, a posebno ovaj crnogorsko-ustaški ne može da ospori - ističe Mandić i najavljuje da su bilbordi u Budvi samo početak kampanje kojom će se u Crnoj Gori na dostojanstven način obeležiti 100 godina od završetka Velikog rata.

- Nenormalna je situacija da cela Evropa slavi završetak Prvog svetskog rata i da to čini nizom manifestacija koje samo u Crnoj Gori nisu dobrodošle. Samo u Crnoj Gori danas je moguće da vlast srpski narod doživljava kao remetilački faktor, a srpsku vojsku - pobednicu iz Prvog svetskog rata kao agresora. Zbog toga najavljujem da će ovakvi i slični bilbordi uskoro osvanuti i u mnogim drugim gradovima Crne Gore, od Bijelog Polja do Nikšića - ističe Mandić.

Predsednik Odbora za proslavu jubileja stogodišnjice oslobođenja Budve u Prvom svetskom ratu i budući gradonačelnik Budve, Marko Bato Carević, tvrdi da bilbordi nemaju za cilj nikakve podele i izazivanje sukoba već da podsete i ujedine oko ideja koje su bile zajedničke sa Srbijom.

- Više od 500 Budvana i oko 1.000 Bokelja učestvovalo je u crnogorskim i srpskim trupama u borbama od 1914-1918. godine. Nisu to učinili samo oni koje je rat zatekao na svojim ognjištima, već i oni koji su otišli u prekomorske zemlje. Odbor neće dozvoliti da se njihove žrtve zaborave jer njihovi su junački podvizi dostojni najvećih priznanja - poručio je Carević.

Carević: Ne smemo zaboraviti heroje

Marko - Bato Carević ističe da se ne sme dozvoliti da se u Crnoj Gori zabrani sećanje na "pretke - velike heroje".
"Budući da im i mi pripadamo, ne smemo dozvoliti da nas današnji stavovi udalje od osnovne ljudske dužnosti, sećanja na pretke velike heroje. Ne smemo dozvoliti da kao pobednici Velikog rata, stavimo tu nespornu činjenicu u zapećak, opterećeni dnevnopolitičkim trvenjima kao što to neki čine zadnjih dana, opterećeni politikom i slepi za istinu", ističe Carević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online