Petak 7. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.05.2018.
08:11
Đ. Barović - Vesti A

Supermen u devetoj deceniji

Rodom je iz ljute Hercegovine, iz Gacka, gde se kamen baca i kada ne mora. Otuda i ne čudi da s tom navikom nije prestao ni u svojoj 89. godini života.

V. Sekulić
Ljubav duga pola veka: Vasilija i Radomir Skoko

Za taj "hobi" dobija medalje po svetskim i evropskim takmičenjima, i to mahom zlatne. U poslednjih dvadesetak godina postao je svetski šampion u bacanju diska, vicešampion sveta u bacanju kugle i evropski rekorder u bacanju kladiva. Na Balkanu je skoro pa neprikosnoven, jer njegove rekorde u sve tri discipline još niko nije nadmašio.

Osvojio je toliko medalja da ih kači i po ragastovu trpezarije. Radomir Skoko iz Beograda predsednik je Skupštine Atletskog saveza veterana Srbije. Jedan je od najuspešnijih srpskih atletičara veterana, na međunarodnim takmičenjima osvojio je 41 odličje i to 24 zlatna, 12 srebrnih i pet bronzanih, a još 60 na regionalnim i domaćim takmičenjima.

- Nema takmičenja, a da se nisam vratio sa medaljom. Reč je o Olimpijadi, svetskim i evropskim atletskim takmičenjima veterana, a na svakom se okupi između 5.000 i 7.000 učesnika. Kolege ne veruju da sve sam plaćam, od puta, preko smeštaja i kotizacije za takmičenje. Da mi nije dece koja me apsolutno podržavaju, iskreno, teško bih uspeo. Samo prvenstvo u Francuskoj me je koštalo 800 evra - kroz uzdah otkriva Skoko dok nam u stanu u novobeogradskim blokovima detaljno objašnjava koja je medalja gde osvojena.

Uz odličja i pehare, na vitrinama su i slike dece i unuka koje, doduše, viđa uglavnom preko skajpa.

Jaka konkurencija

Skoko kaže da je žestoka konkurencija među veteranima.
- Glavni takmaci su mi jedan Norvežanin, Nemac i Holanđanin. Uglavnom su mi oni najveći rivali. Neki put pobede oni, neki put ja. To je sport - kaže.

- I kćerka i sin su već decenijama u dijaspori. Svako ima po dvoje dece. Odlično su se snašli. Da nije tako, teško bih od svoje penzije mogao da se takmičim - veli iskreno.
Kćerka Sonja je sa porodicom u Hamiltonu (Kanada). Tamo se i udala za Srđana Trifunovića, rodom iz Dalmacije. Sin Srđan je sa porodicom u Trstu (Italija) od 2004. Prethodno je radio kao tonac u RTS.

- Srđanova supruga Nataša je doktor molekularne biologije. Evo, ovih dana je u Beograd dovela silne stručnjake na svetski kongres - hvali se Radomirova supruga Vasilija (78).
Zagledali su se i zavoleli pre tačno pola decenije. Ona je radila u fabrici u Kuli, a on je došao u posetu bratu od tetke.

- U životu sam radio svašta. Po struci sam mašinski bravar, a penziju sam dočekao kao referent u SIZ Savski venac. Kao vojnik sam zavoleo sport, pa sam se zatim priključio Atletskom klubu Partizan i tu nastupao od 1952. do 1959. Povredio sam se i sve do pre 15 godina nisam ni razmišljao o povratku u sportske vode - priča Radomir.

Pesma o dijaspori

Radomir Skoko ima još jedan hobi, a to je pisanje pesama koje na kraju i štampa u formi zahvalnica.
- Uglavnom pevam o sportu, tako da imam pesme o Novaku Đokoviću, Ani Ivanović. Jeleni Jovanović, Ivani Španović, Milici Mandić... Imam i za vas pesmu o dijaspori: "Dijaspora ugledno je društvo, svom narodu vrelo nepresušno, pa im zato puno, puno hvala, mi smo braća od božjeg dara."

Slučajan susret sa komšijom, koji se takođe u seniorskoj konkurenciji bavi bacanjem diska i kugle, preokrenuo mu je život. Već te 2003. uzeo je dve medalje, a onda su usledila i druga nadmetanja. Zbog toga ga je jedan beogradski novinar prozvao Supermenom, a taj nadimak se kasnije odomaćio i među prijateljima i komšijama.

Iako na svakom takmičenju i on i njegove kolege nastupaju u dresovima sa državnim obeležjem, a svaku pobedu prati i intoniranje srpske himne, veterane niko niti ispraća, niti sačekuje.
- Do sada nam niko nije uputio bar telegram sa čestitkom, a kamoli da nas je primio i zahvalio na trudu. Tu ne mislim samo na Ministarstvo za sport ili Grad Beograd. Ne čestitaju nam čak ni kolege iz Atletskog saveza Srbije ili Beograda - ogorčeno konstatuje ovaj veteran i dodaje.
- Do pre desetak godina bilo nas je oko 200 atletičara-veterana. Sada nas nema ni pedesetak. Neki su pomrli, neki se porazboljevali, a novi ne dolaze. Ne shvatam zbog čega se država ne bi uključila. Dovoljno je da nam plate put ili smeštaj, ostalo ćemo sami - kaže Radomir Skoko, koji se uveliko priprema i za predstojeću Balkanijadu u septembru u Sloveniji.
Kaže kroz smeh da bez medalje ne sme da se vrati kući, jer je ženu navikao samo na pobede.

Opljačkan u metrou

Na jednom od takmičenja koja su održana u Parizu krenuo je sam, bez znanja francuskog ni engleskog jezika i samo sa parčetom papira na kome je pisalo na kojoj stanici metroa treba da izađe.
- Voz stoji na stanici, a ja pokušavam da saznam jesam li ušao u pravi. Kofer mi je u vozu, a ruksak sa pasošem i novcem ispred vrata. Utom trkom neki dečko mi pred nosem ukrade ranac. Krenem da trčim za njim, zatvore se vrata metroa i tako ostanem i bez kofera. Ali, svugde ima dobrih ljudi. Neki mladići su videli krađu, pa su uspeli da uhvate tog lopova i da mi vrate ruksak. Desetak minuta kasnije, jedan bračni par se vratio s mojim koferom. Nisam znao kako da im se zahvalim, sve sam ih zagrlio i počeo da ljubim od sreće - samo je jedna od dogodovština Radomira Skoka.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online