Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.07.2018.
10:45
Vestionline A

Globus: Papa smenio kardinala Josipa Bozanića?

Papa Franja smenjuje kardinala Josipa Bozanića, a novi zagrebački nadbiskup biće Dražen Kutleša, piše danas hrvatski nedeljnik Globus.

commons.wikimedia.org/Seiya123
Kardinal Josip Bozanić

Vodeći politički nedeljnik u Hrvatskoj piše da je Vatikan, po svemu sudeći, već razrešio kardinala Bozanića s dužnosti zagrebačkog nadbiskupa. "Objaviće to kad im bude odgovaralo, ali svakako do kraja godine. Pokrenut je 'proces odlaska' koji može završiti i Bozanićevim penzionisanjem, jer 'kardinal se ne smenjuje'", piše glavni urednik tog nedeljnika Zdravko Milanović.

Najverovatniji naslednik Bozanića, dodaje, biće porečki i pulski biskup Dražen Kutleša. Potvrdu
da se zaista nešto događa na relaciji Vatikana i Kaptola dalo je i nekoliko istaknutih sveštenika koji dobro poznaju i vatikanske prilike.

Kažu, sve to još nije gotovo, ali o najavi promena u Zagrebu već se uveliko govori. "Ima samo jedan problem, a to je da kada se unapred neko 'proglasi biskupom', vatikanski vrh reaguje tako da ga ne imenuje. A kada bi se to u ovom slučaju dogodilo biskupu Kutleši koji bi trebalo da postane zagrebački nadbiskup, bila bi to neverovatna šteta za Crkvu. Jer, reč je o izuzetnom čoveku, koji se samo može poželeti", rekao je za nedeljnik neimenovani visoki izvor s Kaptola.

Dalje se navodi da nije tajna da papa Franja nije bio zadovoljan načinom na koji se vodi Crkva u Hrvatskoj, pre svega zbog konzervativnih biskupa koji su svojim desničarenjem, a nažalost i podilaženjem poraženim ideologijama, često kompromitovali Crkvu. 

Penzionisanjem nekih starih biskupa otvorila se mogućnost da Papa imenuje one koji su bili suprotnost staroj generaciji. 

"Bozanićevo vreme je prošlo i promena na čelu Crkve u Hrvata bila je samo pitanje vremena. Odnos između liberalne politike koju provodi papa Franjo i konzervativne većine u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji gotovo nije postojao", kaže Milanović.

Novo vreme koje je promoviše papa Franja nezaustavljivo kuca na vrata i hrvatske crkve, bez obzira na to što neki biskupi baš nisu oduševljeni potezima Pape. "Treba pričekati i videti, ali nikada s Vatikanom ne treba licitirati imenima. Iznenađenja su uvek moguća i kada se čini da je sve rešeno", rekao je sagovornik nedeljnika s Kaptola.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online