Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.08.2018.
00:09
Slobodan Vukosavljević A

Vihori koji su izazvali "Oluju" (8): Zemlja zalivena krvlju

Na vezi je bio general-major Mile Novaković koji mi saopšti da popodne budem u Kninu u Glavnom štabu. Zbog neposedovanja propusnice ne pustiše me da prođem. Tek na poziv Arkana preko motorole jednog od gardista oni me propustiše, na šta sam im odgovorio: - Dobro ste postupili što me niste pustili da prođem bez propusnice, ali tako morate da postupate prema svima koji tu prolaze - pozdravih se sa njima i nastavih put.

Tanjug
Stradanje bez kraja: Srbi napuštaju rodnu grudu

Posle nekoliko pređenih kilometara sustigli smo izbeglice na traktorskim prikolicama. Shvatio sam da je ona policija, ipak, revnosna samo prema oficirima.

U Knin smo stigli oko sedamnaest časova. U operativnoj sali komande nisam našao nikoga, te se uputih u operativni centar i javih se dežurnom koji mi saopšti da se javim pukovniku Milošu Pupovcu kao trenutno glavno odgovornim u komandi.

Čudna neka organizacija, pomislih i uputih se ka Milošu. Uđoh u kancelariju i ne nađoh nikoga. Sedoh u jednu od fotelja izbegavajući lutanje po komandi i sumnjičave poglede Martićeve policije koja me je budno pratila na svakom koraku.

Miloš odjednom pogleda na sat i reče:

- Moram da se pripremim za referisanje komandantu u dvadeset časova. Sastanku svako veče prisustvuje ministar Martić, a večeras očekujemo i predsednika vlade sa nekim od ministara.

Pripremi se i ti. Verovatno će i tebe nešto pitati.

- Dobro, Miloše. Idem do kancelarije. Vidimo se na referisanju.

U dvadeset časova sam ušao u kancelariju komandanta GŠ general-majora Mileta Novakovića. Pored generala i članova štaba sedeo je Milan Martić, ministar unutrašnjih poslova u vladi Republike Srpske Krajine.

Kritično u Obrovcu

- A mobilizacija, kako ona teče? - pitao sam kapetana Vukojevića.
- Dosta traljavo i to baš ovde u Kninu. U drugim delovima Krajine dosta dobro...
- Dušane šta Vi mislite, da li će Hrvati nastaviti sa napadima?
- Ne verujem. Iz obaveštajnih podataka oni su iscrpeli svoje rezerve. Broj mobilisanih koje uspevaju da uhvate nisu spremni za ofanzivna borbena dejstva, naročito zbog pretrpljenih znatnih gubitaka u dosadašnjim dejstvima.
- To mislite na Ravne Kotare!
- Mislim na sve pravce.
- Da shvatam, ali mislim da će se ovaj put prevariti.
- U Ravnim Kotarima je stanje stabilno, ali evidentni su problemi na drugim pravcima.
- Mislim da je dosta nejasna situacija na obrovačkom pravcu i da je tamo, bar kako se vidi iz izveštaja komande korpusa, najkritičnija situacija.

Sastanak je otvorio general Mile Novaković. Sve je to trajalo brže nego što sam očekivao, došao je red i na mene da nešto kažem, reč mi je dao komandant.

- Gospodo, odbrana jedinica sedmog korpusa u Ravnim Kotarima je stabilizovana zahvaljujući aktivnim dejstvima koje je preduzela komanda. Neprijatelj je zaustavljen i prešao je u odbranu. Naš osnovni zadatak je da što pre preduzmemo ofanzivne borbene radnje, da neprijatelja dovedemo u stanje krajnje iscrpljenosti i da povratimo izgubljene teritorije. Ovde želim da istaknem hrabrost, odlučnost i ofanzivni duh komandanta bataljona Malića sa Korduna i komandanta Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana koji su prihvatili težak zadatak da u najtežim uslovima krenu u protivnapad. Te zahvaljujući njima, pre svega, odlučnosti pukovnika Dragana Tanjge i komandanta 92. motorizovane brigade Momčila Bogunovića, ustaše su zaustavljene i naše snage su konsolidovane i povraćen im je borbeni moral..... Zamalo nam se nije desio miting u Benkovcu koji je imao za cilj da pokrene, kako oni kažu, nezaštićen narod od ustaša i da ih spasu od sudbine topovskog mesa, jer vojska nije sposobna da zaštiti narod. Otvoreno pozivaju borce na dezerterstvo i bekstvo zajedno sa narodom, što ima efekta...
U toku mog referisanja obojica su ispoljavali nervozu i nestrpljenje, pa čak i dozu prezira od strane ministra Martića, što me je dosta iznenadilo. Kada sam završio, general Novaković mi je uputio primedbu:

- Trebao si to izneti kraće - pa je nastavio - Odlučio sam...

Zabrinjavajući podaci

Iz viđenog i doživljenog, podataka iz referisanja pomoćnika komandanta i iscrpnih Dušanovih informacija stekao sam vrlo jasnu sliku stanja operativne situacije i mera koje hitno treba preduzeti. Najhitnije su mere za stabilizaciju odbrane na obrovačkom taktičkom pravcu.

Za obezbeđenje tog zadatka bilo je potrebno hitno stvoriti rezervu za potrebe intervencije i aktivnih dejstava ka Donjem Karinu i Pridrazi gde je znatan vakuum u našem borbenom rasporedu. Sa tim mislima, krajnje iscrpljen, krenuh na odmor. Dušana sam zamolio da mi ujutru od komandanta 7. korpusa prikupi podatke o snagama za intervenciju ka Karinu i Pridrazi...

U operativnoj sali štaba zatekao sam rezervnog kapetana prve klase Dušana Vukojevića, referenta u operativnom delu štaba. Upoznali smo se i prihvatio me je vrlo srdačno. Bio je raspoložen da me upozna sa ključnim tekućim problemima i sa stanjem Vojske RSK.

Stanje na prostorima ratnih dejstava dosledno je ažurirano i korektno prikazano u vidu izvoda iz operativne situacije Sedmog korpusa. Dušan se vratio sa obrade i dostave izvoda odluke potčinjenim komandama, te ga upitah:

- Imamo li slobodnih snaga na teritoriji Severne Dalmacije koje bi za dan-dva mogli angažovati u aktivna borbena dejstva?

- Ma ni govora! Nema! Počeli su da dolaze dobrovoljci, ali oni su nenaoružani bez borbenog iskustva, međusobno se ne poznaju i njima je potrebna solidna priprema.

- A gde je vojska kapetana Dragana? Čuo sam da je on došao sa hiljadu boraca!

- Ma, kakvih hiljadu boraca! To su gluposti! Došao je sam samcijat u vojnom vozilu PUĆ koji je dobio od nekog pukovnika iz saobraćajne uprave generalštaba vojske Jugoslavije.

- Znači, to je sve jedna velika laž i propaganda koja koristi samo našim poznatim medijskim herojima od koje ćemo imati više štete nego koristi. Ostaje nam da se uzdamo u se i u svoje kljuse!

- Upravo tako, pukovniče! Ove stope neće odbraniti niko drugi, nego ovaj narod koji je vekovima opstajao i ovu zemlju zalivao znojem i krvlju. Ako se ne eliminišu mutikaše sa strane i ovi koji su nas do sada vodili nećemo pomoći ni sami sebi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online