Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.08.2018.
00:06
Đ. Barović - Vesti A

Obrt u odnosima SAD i Srpske: Tramp se miri sa Dodikom?

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik mogao bi već početkom sledeće godine da bude skinut sa famozne crne liste SAD i to zahvaljujući pojačanoj aktivnosti lobista Srpske kod najpoverljivijih ljudi Donalda Trampa.

EPA/Alexei Nikolsky
Americi smeta ruski uticaj: Milorad Dodik i Vladimir Putin

Beogradska štampa uveliko spekuliše da se čekaju kadrovske promene u američkom Ministarstvu finansija, uključujući i OFAC - ured koji odlučuje o tome ko će, a ko ne biti na crnoj listi SAD.

- Na mesto pomoćnika ministra finansija trebalo bi da dođe čovek koji je povezan sa lobističkim krugovima Srpske u Vašingtonu, tako da je realno očekivati da posle njegovog imenovanja dođe i do promene negativnog imidža koji je Dodik "zaradio" kod stare administracije - tvrde izvori "Blica".

Uspeh srpskih lobista

Predrag Ćeranić ne negira da bi ukidanje sankcija Dodiku bio i značajan uspeh srpskih lobista u Americi.

- Srpski lobisti čine šta mogu da se učinjena nepravda otkloni, a u prilog im ide promena globalnih odnosa. Dogovor Trampa sa Putinom, a što se nazire, mogao bi doprineti i stabilizaciji prilika na Balkanu - ističe Ćeranić.

Dodiku je uvršten na tu listu 2017. pod obrazloženjem da "ugrožava stabilnost u regionu". Sagovornici "Vesti" tvrde da bi upravo ovakva formulacija uskoro mogla biti ukinuta i to prevashodno zbog promene američke politike prema Balkanu. Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbednosnih nauka iz Banjaluke, ocenjuje za naš list da je "američka spoljna politika pragmatična i prihvata realnost".

S druge strane, nekadašnji vojni izaslanik SRJ u Vašingtonu, penzionisani pukovnik Stanko Nešić, kaže da Zapad polako uviđa da je Dodik onaj političar s kojim će "hteli-ne hteli" morati da razgovaraju posebno zbog jačanja ruskog interesa na Balkanu.

Ukidanje sankcija

- S obzirom na sasvim izglednu pobedu SNSD-a na predstojećim izborima i Milorada Dodika na izborima za člana Predsedništva BiH, može da se očekuje ukidanje američkih sankcija, jer kako bi se na drugačiji način nastavili diplomatski odnosi SAD i BiH u situaciji da se u Predsedništvu nalazi osoba s kojom američke diplomate ne mogu da kontaktiraju - ističe Ćeranić.

- Stavljanje Dodika na crnu listu nije imalo realnih osnova sem "dodvoravanja" muslimanskoj opciji i Bakiru Izetbegoviću. Ta opcija polako gubi na značaju posebno kad je reč o novoj američkoj administraciji. Istovremeno, Zapad je u više navrata pokušavao da legalnim i nelegalnim metodama sruši Dodika sa vlasti. I pred ove opšte izbore u oktobru, pokazalo se da taj opozicioni blok nema snage da bilo šta uradi na izborima, odnosno da će Dodik odneti još jednu ubedljivu pobedu - ocenjuje Nešić.







 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online