Ponedeljak 10. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 06.03.2011.
15:52
Vestionline A

Krijumčarenje droge ”veliki biznis” na Balkanu

Balkanske zemlje su nezaobilazan put za krijumčarenje narkotika koji sa istoka ilegalnim kanalima stižu do korisnika u zapadnoj Evropi i to je postao “veliki biznis” u koji su uključene lokalne i međunarodne kriminalne grupe koje su međusobno povezane.

Heroin, koji se najčesće proizvodi u Avganistanu, po pravilu stiže u Evropu preko Turske, Bugarske i Grčke, a odatle nastavlja preko Albanije i Srbije, ističe se u izveštaju za prošlu godinu Međunarodnog saveta za kontrolu narkotika.
Ova droga najčešće stiže kopnenim putem: kolima, autobusima, kamionima.

Heroin uglavnom stiže kopnenim putem
 


U izveštaju se takođe ističe da je na Balkanu i u pojedinim zemljama istočne Evrope zabrinjavajuće povećano gajenje kanabisa, biljke koja se koristi kao opijat.
To se, prema najnovijim otkrićima, najčešće radi u Bugarskoj i Makedoniji, ali u tome mnogo ne zaostaju ni Moldavija, Ukrajina, kao i još neke zemlje u regionu.


U izveštaju se posebno ukazuje na taj problem u Makedoniji, što se ilustruje jednom zaplenom od 700 kilograma kanabisa lokalne proizvodnje. Ranijih godina to su bila sporadična otkrića, jer se ta biljka gajila na malim površinama. Kriminalne grupe su se aktivno uključile i u krijumčarenje kokaina, koji, po pravilu, stiže iz zemalja Južne Amerike.


Ova droga do evropskog kontinenta najčešće stiže brodovima i avionima, i to u velikim količinama. To potvrđuju i prošlogodišnja otkrića u pojedinim zemljama, koje se sve uspešnije nose sa ovim problemom.


U rumunskoj luci Konstanca carinici su zaplenili 1.200 kilograma kokaina, u Pireju, u Grčkoj, 450 kilograma, a u bugarskoj Varni otkriveno je više od hiljadu flaša u kojima je ta droga bila pomešana sa vinom. Kokain u Evropu često stiže i preko luka u Španiji i Portugaliji. U izveštaju za prošlu godinu se takođe ističe da Albanija u tome tradicionalno ima posebnu ulogu.


Ta zemlja se pretvorila u veliko skladište kokaina, koji se odatle ilegalnim putevima, najčešće preko Jadranskog mora, prebacuje do korisnika u zemaljama zapadne Evrope. U izveštaju se naglašava da je poslednjih godina zloupotreba droga povećana i u zemaljama istočne i južne Evrope: Albaniji, Belorusiji, Hrvatskoj, Moldaviji i drugim.
 

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.03.2011. 18:03
То је једини `бизнис` код нас за који знам да није пропао и да се неко од њег' овајдио... то и политика, мада, ова политика ће да пропадне...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online