Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 06.09.2012.
06:41
Alo! A

Mafija odsekla prste srpskom hakeru!

Crnogorska policija uhapsila je šest pripadnika zagoričke grupe i Beograđanina Miloša Čujovića (28), osumnjičenog da je kao mozak operacije organizovao upadanje na račune u inostranstvu, sa kojih je skinuto i prebačeno na račune u crnogorskim bankama oko milion evra.

Foto - arhiva: Vrhunskom kompjuterskom kriminalcu zbog neraščišćenih računa odsečena su tri prsta na ruci...
 

Reč je o prvom hapšenju za tu vrstu prevare sa tolikim iznosom u Crnoj Gori, a Čujović je poznat i kao prva osoba koja je u Srbiji uhapšena zbog internet prevare, još 2003. Kako piše beogradski “Alo!”, srpska policija je imala saznanja i da se iz naše zemlje sklonio kada su mu pre šest godina izvesne osobe iz kriminalnog miljea zbog neraščišćenih novčanih računa odsekle tri prsta na ruci.


- U Podgorici su uhapšeni braća Nikola (24) i Nebojša Marković (26), Bojan Pejović (25), Dragan Kovačević (32), Radonja Vulević (30), kao i Slađana Medenica (27) u Kolašinu. Zagoričani, inače poznati samo po nasilničkom ponašanju, imali su dogovor sa srpskim državljaninom Milošem Čujovićem, sa kojim su zbog njegovog kompjuterskog znanja delili zaradu po principu pola njemu, pola njima. On je uhapšen u iznajmljenom stanu na Zabjelu. U bekstvu su Vidoje Stanišić i Saša Klikovac - kažu u crnogorskoj policiji.


Hakerska krađa u kojoj su računi građana evropskih zemalja ostali manji za oko milion evra otkrivena je kada je grupa počela da preteruje, a radnici jedne banke prijavili sumnjivo svakodnevno podizanje većih suma. Početkom leta, u bankama su svakodnevno podizali po 1.000 ili 2.000 evra, međutim, tokom jula i avgusta počele su da ležu uplate po 50.000 i 150.000 evra na ime navodnih investicija u Crnoj Gori. Grupa je podigla 195.474 evra, koje su trošili na luksuzne automobile i provod na primorju, dok im je blokirano oko 488.200 švajcarskih franaka i 555.428 evra, koje su prebacili na račune u Crnoj Gori.

Napravio i kopiju sajta u SAD

Čujović je hapšen 2003. u Beogradu sa svega 19 godina zbog prevara preko interneta, što je bio prvi slučaj u Srbiji. On i pet osoba, među kojima su i Rakovičanin sa debljim dosijeom i državni službenik, napravili su kopiju sajta koji u SAD služi za posredovanje između kupaca i prodavaca kolekcionarskih predmeta, a preko kojeg se polažu i novac i roba. Glumili su zatim na raznim sajtovima kupce i prodavce, upućivali ljude na sajt za posredovanje, čiji su zapravo bili vlasnici, i preuzimali novac i robu. Iako je prilikom prvog hapšenja formatirao hard disk, čim je izašao iz pritvora nastavio je sa poslom i opet je uhapšen. U Beogradu su između ostalog nađeni i električna gitara vredna 25.000 dolara, ali i “kavasaki”, koji mu je isporučen na aerodrom.


Oni su na saslušanju negirali računarsku prevaru i tvrdili da im je sve smestila policija. Čujović, čija je porodica boravila u Ljubljani, gde je i rođen, i potom se vratila u Beograd, u decembru prošle godine izručen je Podgorici iz Švajcarske i sudi mu se jer je 2006. u Petrovcu kupio 50 grama kokaina radi dalje preprodaje. U međuvremenu se povezao sa zagoričkom grupom, koja je tamošnje istražne organe šokirala povezanošću sa internet prevarama, sa kojima se njihova policija inače prvi put srela, ali su stvari postale jasnije kada se došlo do Čujovićevog imena.


- Iako nam je poznat kao vrhunski haker, on se mahom povezuje sa ljudima koji imaju krivični dosije, ali ne i u njemu dela iz oblasti visokotehnološkog kriminala. To su obično pripadnici nekog lokalnog kriminalnog miljea, a tako smo i pre nekoliko godina imali informaciju iz tih krugova da je izvesna beogradska ekipa ostala kratka za izvesnu sumu u poslovima sa njim i da ga je mučila i odsekla mu tri prsta na ruci. Međutim, iako smo istraživali, informacije su ostale na nivou nepotvrđenih saznanja jer je on odmah nakon toga napustio Srbiju i od tada mu se gubi svaki trag - rekao je izvor lista “Alo!“ u MUP-u.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.09.2012. 08:02
MOMKE OSUDITI NA ZATVORSKU KAZNU, ALI DA JE IZDRŽAVAJU U NARODNOJ BANCI I DA RADE ZA NJU. JEDINO BI TAKO MOGLI DA NAMAKNEMO NEKU KINTU, JER OD MOLJAKANJA ZA KOJEKAKVE KREDITE MOŽEMO DA DOBIJEMO SAMO ŠUPALJ NOS DO OČIJU !
Četvrtak 06.09.2012. 07:33
U laži su kratki PRSTI! Samo,šta im znači ovo: "Iako je prilikom prvog hapšenja formatirao hard disk, čim je izašao iz pritvora nastavio je sa poslom i opet je uhapšen." ?!? Gospoda policajci su, kanda, visokotehnološke durunge! XD
Petak 07.09.2012. 17:45
Каква бре мафија. шта вам је, то је "коферче" искоренио, то су неки контроверзни бизнисмени, ништа више.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online