Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.06.2010.
15:37
J. Jelovac - Vesti A

Silovanje preko Fejsbuka

Čovek izlazi iz stana, ide ka pijaci ili kancelariji i usput sreće mnogo ljudi, poznatih i nepoznatih. Svima govori ime, prezime, datum rođenja, adresu, imena žene i dece... Pokazuje im fotografije sa porodičnih izleta i letovanja. Govori im o onome što trenutno misli ili oseća... Koliko god ovo zvučalo preterano, u virtuelnom svetu se podrazumeva!

Društvene mreže na internetu kao što su Fejsbuk, Tviter i Maj spejs imaju na stotine miliona korisnika. Prema istraživanjima američkih finansijskih agencija, Fejsbuk će u ovoj godini zaraditi 230 miliona dolara, a Majspejs dvostruko više.
 

Amerikanci prednjače u korišćenju ovih mreža, pa ih je čak 111 miliona samo na Fejsbuku. Slede Velika Britanija sa 23, Indonezija sa 19 i Turska sa 14 miliona.

I Srbi su on lajn! Ovu mrežu koristi oko dva miliona građana Srbije. Po broju korisnika nalazimo se na 17. mestu u Evropi, a više ga koriste muškarci.

U regionu Srbiju po broju korisnika Fejsbuka prate Hrvatska (1,2 miliona), Bosna i Hercegovina (775.000), Makedonija (692.000), Slovenija (568.000) i Crna Gora (160.000). Srbi i Crnogorci su toliko obuzeti internetom, da je u svrhu osvešćenja pojedinaca morala da reaguje i Vlada. Umesto da rešavaju životne probleme građana, zaposleni u ministarstvima su se, naime, po ceo dan dopisivali i razmenjivali slike sa letovanja. Tako je u obe države, u svim Vladinim ustanovama, Fejsbuk zabranjen u toku radnog vremena

Otkaz zbog kritike šefa

Konobarica iz Severne Karoline otpuštena je zato što je na Fejsbuku kritikovala mušterije koje su tri sata provele u piceriji i ostavile joj napojnicu od pet dolara. Konobarica je navela da je zbog siće morala da radi prekovremeno. Picerija je otpustila Ešli zato što je kritikovala mušterije i predstavila piceriju u lošem svetlu.

 

Zabeležen je i slučaj u Americi gde je jedna kancelarijska službenica na svom profilu kritikovala svog šefa, zaboravljajući da joj je na listi prijatelja i da može da pročita njen komentar. Nekoliko minuta kasnije dobila je otkaz, takođe, putem Fejsbuka.

Primera zabrane korišćenja ove društvene mreže poslednjih meseci bilo je u mnogim državnim administracijama u Evropi. Nedavno je zabrana stigla i za poljske policajce, koji su više vremena na radnom mestu koristili za četovanje nego za hapšenje kriminalaca i istrage.

Najdrastičniji primer zabrane Fejsbuka je odluka koju je donela izraelska vlada. Izraelske bezbednosne službe, koje paze da osetljive informacije ne dođu u javnost, ustanovile su da izraelski vojnici, koji su otvorili svoje stranice na Fejsbuku, nenamerno iznose i poverljive podatke i time ugrožavaju bezbednost Izraela.

U Srbiji su gotovo svi mladi koji imaju pristup internetu korisnici društvenih mreža, a predviđanja su da ćemo u ovoj godini imati pravu najezdu starijih od 40 godina. Tome u prilog ide i podatak da je prošla godina predstavljala pravi bum za mame na Fejsbuku. Čak 96 odsto mama kaže da se umrežilo zbog prijatelja i rodbine, a kao razlog navode i igranje igrica.

Globalna groznica zvana Fejsbuk hara. Ovo je postalo mnogo više od sajta za druženje, a sociolozi i psiholozi slažu u jednom: biti na Fejsbuku znači biti deo zajednice. Profesor teorije medija, estetike i kulture dr Divna Vuksanović sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu kaže da je prvobitno zamišljeno da društvene mreže uspostavljaju pokidane veze s prijateljima iz raznih krajeva sveta. Danas su postale sinonim za masovnu zabavu, a često i zloupotrebu.

Nije tajna da mnogi korisnici društvenih mreža ovde traže ljubav. Neki to rade aktivno i to im je jedini cilj, dok drugi u prolazu šacuju zanimljive momke ili devojke. U jednoj od mnogobrojnih anketa 52 odsto ispitanika reklo je da se udvaralo putem Fejsbuka.

Ako ove podatke pretočimo u realni svet i ako uzmemo da je dva miliona Srba na ovoj mreži, ispada da je milion ljudi u Srbiji na ovaj način ostvarilo neki emotivni kontakt.

Ipak, virtuelni svet ima i svoju mračnu stranu. Odavde su potekle mnoge prevare, krađe, uznemiravanja, čak i silovanja i otmice. Stručnjak za internet- prevare Saša Pribićević kaže da hakeri preko profila na društvenoj mreži mogu doći i do podataka vašeg tekućeg računa i tako vas jednostavno opljačkati.

Lažnih profila u Evropi ima oko 800.000. Tako je nedavno četvoro otmičara kidnapovalo 18-godišnjeg J. M. na Novom Beogradu. Držali su ga zatočenog 150 metara ispod zemlje, u kanalu u Sremskim Karlovcima, traživši za otkup 150.000 evra.

A sve je krenulo tako što se devojka jednog od otmičara preko lažnog profila na Fejsbuku sprijateljila sa nesrećnim mladićem i pozvala ga da se upoznaju.

Prošle godine policija je uhapsila 43-godišnjeg Aleksandra Neškovića koji je preko Fejsbuka zaveo 13-godišnju devojčicu iz Obrenovca i silovao je. Devojčici se predstavio kao tinejdžer od 16 godina.

Pravi prevrat na internetu napravio je ogorčeni Britanac Kris Vitver, koji je na svom profilu na Fejsbuku postavio imena i fotografije oko 6.000 osuđenih pedofila u Velikoj Britaniji. Da narod zna.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online