Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 10.12.2017.
18:11
B. Đokić - Vesti A

Nema robije za batinanje Vučića

Uslovnom presudom se policajcima šalje poruka: ne radite svoj posao, možda je u pitanju nečiji brat, tetka ili rođak, nezadovoljni su u Policijskom sindikatu

A. Čukić
Andrej Vučić

Šestorica žandarma iz Niškog odreda - Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević - osuđeni su na šest meseci uslovne kazne zbog prebijanja Andreja Vučića, brata tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića i Predraga Malog, brata gradonačelnika Beograda, tokom Parade ponosa septembra 2014. godine.

Žandarm Dragan Savić osuđen je na osam meseci uslovne kazne jer je osuđen i za napad na vojna lica u obavljanju službene dužnosti, dok komandant njihovog voda Rade Matić oslobođen optužbi za nečinjenje, odnosno što nije sprečio napad.

Predsedavajuća sudskog veća sudija Svetlana Aleksić je, obrazlažući presudu, navela da je presuda doneta jer je sud poverovao svedočenjima neposrednih očevidaca, kao i na osnovu snimka televizije N1 sa mesta događaja.

Išao "na ručak kod roditelja"

Dajući iskaz u svojstvu oštećenog, Andrej Vučić, brat tadašnjeg premijera, a sada predsednika Srbije, istakao je da je zajedno sa Predragom Malim, bratom gradonačelnika Beograda, kao i dvojicom pripadnika premijerovog obezbeđenja, krenuo na ručak kod svojih roditelja, kada su ih pripadnici niške Žandarmerije zaustavili i napali.

Iz Policijskog sindikata Srbije, čiji su optuženi žandarmi članovi, kažu da nisu zadovoljni presudom. Oni navode da su žandarme branili tokom celog postupka, te da su njihovi advokati učestvovali u odbrani, kao i da će dalje nastaviti da pružaju svaku pravnu pomoć, kako njima, tako i svakom policajcu, što je kako navode, njihova dužnost.

- Kakva se poruka ovom presudom šalje svim policajcima u Srbiji? Sklonite se, ne radite svoj posao, možda je u pitanju nečiji brat, tetka ili neki rođak. Poruka je, u stvari, da će bahatost u budućnosti pobediti zakon. Međutim, zakon mora da bude isti za sve, a ne da se pod pritiskom javnosti ili politike donose ovakve odluke. Nadamo se da će sudovi imati hrabrosti da u daljem postupku donesu odluku po pravu i pravdi jer će ona imati posledice po sve pripadnike MUP Srbije - kaže Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije.

Odbrana: Žalićemo se

Jedan od branilaca žandarma, advokat Vladimir Vučinić navodi da je relativno zadovoljna presudama, ali da će se ipak žaliti.
- Sud je ublažio kazne, ceneći korektno držanje žandarma tokom sudskog procesa, kao i to što se radi o do sada neosuđivanim osobama, od kojih su neki i nagrađivani - izjavio je Vučinić.

Ovaj incident i proces uzburkao je javnost kao malo koji slučaj posle toga. Nakon napada, premijer Aleksandar Vučić je odmah pozvao žandarme koji su učestvovali u svoj kabinet na razgovor, posle čega je izjavio da ih neće procesuirati. Međutim, postupak je ipak poveden.

Tadašnji zaštitnik građana Saša Janković je obavio kontrolu nad zakonitošću u ovom slučaju, a utvrđeno je da su pripadnici Vojno-bezbednosne agencije uzeli snimke bezbednosnih kamera sa objekata oko mesta incidenta, na šta po zakonu nemaju pravo. Ti snimci, na kojima se najverovatnije vidi šta je prethodilo incidentu, nikada nisu ugledali svetlo dana.

Zbog zalaganja da se otkrije prava istina o napadu na Paradi ponosa, Janković se našao na udaru provladinih medija i nedeljama je napadan pomoću podataka izvučenih iz dosijea srpskih tajnih službi i policije.

Ovom presudom nije se do kraja otkrilo šta se zaista dešavalo. Kako su vojni policajci bili u obezbeđenju brata premijera Vučića, iako o tome nema naredbe, te da li su i zašto nasrnuli na žandarme, čiji je zadatak bio da nikoga ne puštaju kroz te ulice, kako ne se ne bi ugrozila bezbednost učesnika Parade ponosa. Kako se moglo saznati, prilikom prilaska Vučića, Malog sa obezbeđenjem iz Vojske Srbije, pripadnici Vojne policije se nisu identifikovali, već je započeta čarka, gurkanje sa žandarmima, posle čega je došlo do prebijanja, odnosno intervencije Žandarma iz Niša.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online