Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 28.01.2011.
11:09
J. Arsenović - Vesti A

Zaratili Pink i "Večernje novosti"

Istog dana kada je vlasnik TV Pink Željko Mitrović obznanio senzacionalnu vest da ga truju najbliži saradnici, njegova televizija je otvorila front prema Manojlu Vukotiću, glavnom i odgovornom uredniku "Večernjih novosti", jednom od najdugovečnijih na medijskoj sceni.

Zaratio sa regionalnom medijskom imperijom: Manojlo Vukotić
 

TV Pink, čiji je Mitrović vlasnik, prvi je objavio informaciju da se u Rezoluciji o evropskim integracijama Srbije Evropski parlament bavio i medijskim slobodama u Srbiji, posebno naglašavajući "Večernje novosti".

U Rezoluciji se, međutim, nigde ne navodi poimence Manojlo Vukotić. Pink ipak iznosi zaključak da Evropski parlament "Večernje novosti vidi kao problem zbog koga Srbija neće moći da ide dalje ka Evropi".
 

U sklopu te informacije, podsetili su i da je protiv Vukotića podneto nekoliko krivičnih prijava zbog nezakonitosti u vezi sa privatizacijom lista, ali da je "uz pomoć svojih zaštitnika i političara koje ucenjuje 'Novostima' sve brzo zataškao".

"Večernje novosti" o Pinku


"Večernje novosti" objavile su da je TV Pink u Sloveniji u krizi, što potvrđuje podatak da su ukinuti jutarnji i informativni program na TV Pink.Si.
Preduzeće Pink Slovenija d.o.o. beleži već oko pola miliona evra gubitka, javlja slovenački Požar report. Naime, jutarnji program Rana ura, lansiran jesenas sa mnogo pompe, preko noći je ukinut, a ista sudbina zadesila je i informativne emisije.
Upravo je informativni program trebalo da bude uzdanica TV Pink.Si za koji je Mitrović obećavao da će po gledanosti brzo nadigrati konkurenciju. Vesti su, međutim, izbrisane iz programa Pink.Si i pre nego što je okupljena ekipa počela da radi.
Dvadesetak novinara i urednika je dobilo otkaz, kao i deo režije, a dobro obavešteni izvori tvrde da se klima fotelja i Žarku Veličanskom, dosadašnjem direktoru slovenačkog Pinka.
Mediji u Sloveniji šire informacije da Pink u Sloveniji neće dočekati maj, pozivajući se na poverljive izvore iz Beograda, i da Milica Mitrović i njena sestra Lola Krmpotić nameravaju da obustave investicije u Sloveniji. "Novostima" je nezvanično saopšteno da će privremeno biti prekinut informativni program.
List piše i da je Ministarstvo kulture Slovenije izreklo je opomenu TV Pink.Si zbog nepoštovanja zakonske odredbe o korišćenju samo slovenačkog jezika. Mitroviću je progledano kroz prste navodno i zato jer je posle velikih poplava koje su pogodile slovenačku prestonicu, donirao oko 30.000 evra za ugrožene vrtiće.


Na pitanje da li je Pink zaratio sa "Novostima", odnosno Mitrović sa Vukotićem, predstavnica za štampu kompanije Pink Tanja Vojtehovski samo je kratko odgovorila da se radi o vesti i ni o čemu drugom.
 

U Rezoluciji o evropskim integracijama Srbije, usvojenoj prošle nedelje u Evropskom parlamentu, oštro se kritikuje stanje u srpskim medijima, a posebno se ističe "problem sa koncentracijom vlasničkog kapitala i manjkom transparentnosti u medijskom sektoru".

Zaratio sa najjačim medijskim čovekom: Željko Mitrović
 


Deo Rezolucije odnosi se konkretno na "Večernje novosti".


"EP je zabrinut zbog kontroverzi koje okružuju priče o privatizaciji 'Večernjih novosti' i poziva Vladu da osigura jednak tretman stranim i domaćim investitorima", piše u Rezoluciji čiji je autor Jelko Kacin, specijalni izvestilac EP za Srbiju.

Mitrović o "Novostima"


Reagujući na pisanje "Novosti" da je TV Pink u Sloveniji u krizi, Željko Mitrović kaže da je reč o sprezi gde se "Novosti" ponašaju kao glasilo kriminalnih krugova.
- Moja je odluka da smanjim broj zaposlenih na minimum, kada sam se razboleo, zbog rizika poslovanja i da sačekam da se oporavim - rekao je Mitrović za B92. - Menadžment koji sam smenio je u sprezi sa 'Večernjim novostima', koje se ponašaju kao glasilo kriminalnih krugova koji su uspostavljeni na relaciji Beograd-Ljubljana.
On kaže da je slovenačkom ogranku TV Pink porastao rejting za 15 procenata, iako je smanjen broj zaposlenih sa 90 na 30.
- Tamo smo, zapravo, sticajem okolnosti, napravili koncept koji je mnogo kvalitetniji i bolji ovog trenutka za nas - rekao je Mitrović.
- Nijednog trenutka nema zabrinutosti same kompanije, ali ima problema sa zabrinutošću onih koji u tome ne učestvuju, odnosno onih koji su tom projektu priželjkivali krah od samog početka - dodao je. - Ako pažljivo pročitate tekst u 'Večernjim novostima', pa vidite koje tu od autora i kako se došlo do saznanja i gde su se prikupljali podaci, shvatićete da je vrlo precizno napisan i da je tempiran tako da bude spreman onog trenutka kada ja ne budem u situaciji da se bavim poslom - zaključio je vlasnik TV Pink.

Jelka Jovanović, potpredsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije, kaže za "Vesti':
 

"Nepobitna činjenica jeste da je čitav posao oko vlasničke transformacije 'Novosti' urađen nezakonito. Godinama ne znamo ko je vlasnik lista, pa nam ostaje da verujemo jednoj ili drugoj strani. Jedan od razloga zašto je Kacin reagovao verujem da je i to što država, kao vlasnik jedne trećine 'Novosti', sve vreme ćuti i ništa ne čini da zaštiti taj kapital. Kada je reč o Vukotiću, kao i većina starijih kolega, izuzetno ga poštujem kao urednika, međutim, veliku senku baca na njega sumnja da je uzeo mito od VAC-a, što je neoprostivo i čime sud mora da se pozabavi".


Sam Vukotić juče je preko sekretarice poručio da neće tog dana davati izjave, da bi naknadno obavestio da će se oglasiti saopštenjem. Do zaključenja "Vesti" saopštenje nije objavljeno, pa će čitaoci ostati uskraćeni za Vukotićev odgovor na optužbe koje mu se stavljaju na teret.

U senci SSP


Rezolucija EP o Srbiji bila je u senci prošlonedeljnog ratifikovanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU, pa je to možda razlog što se sa nedelju dana kašnjenja mediji bave detaljima iz ovog dokumenta. Ima, međutim, mišljenja i da su provladini mediji sve želeli da zataškaju. Rezolucija se u tački 22 bavi stanjem medija u Srbiji u kojoj se "izražava zabrinutost zbog pokušaja da Vlada kontroliše i da se meša u medijski sektor". EP takođe "osuđuje napade i pretnje srpskim novinarima i traži od Vlade da sprovede istragu i odgovorne privede pravdi".


Podsećamo da je medijska grupa VAC potvrdila da je sa Vukotićem sklopila Ugovor o konsultantskm uslugama, po kojem bi glavni i odgovorni urednik "Novosti" dobio novac ukoliko bi izdejstvovao da se list proda Nemcima.

U tome je posredovao i Stanko Subotić, ali je na kraju došlo do obrta, pa su "Novosti" završile u rukama domaćih tajkuna Milana Beka i Miroslava Miškovića.
 

Petak 28.01.2011. 11:14
A Nemci se bore preko saveta evrope da Novosti prepuste Bodo Hombachu , osvedocenom NEPRIJATELJU Srbije !
Petak 28.01.2011. 14:23
Dakle Zeljko procenio da krene stopama BK Televizije da gazda bude uz rezim, a TV objektivno informise javnost o nenarodnom rezimu . Sada brzo neka se seti sa kim je pio i jeo u zadnje vreme, a ne da sumnja na rodbinu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online