Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Ponedeljak 31.01.2011.
12:02
J. Arsenović - Vesti A

"Otpor" poznatiji od kajmaka

Bivši otporaš i sadašnji izvršni direktor Centra za primenjenu nenasilnu akciju Srđa Popović u razgovoru za "Vesti" objašnjava kako je pesnica dospela čak u Egipat i zašto se recept nenasilnog rušenja režima koje je promovisao Otpor primio i u drugim zemljama.

Nenasilna revolucija je srpski brend
 

Posle Alžira, Tunisa, Jemena i Jordana, talas građanskih protesta u dominantno muslimanskim zemljama proširio se i u Egiptu. U ovoj drevnoj državi opozicioni pokret 6. april izabrao je stegnutu pesnicu za svoj simbol otpora Mubarakovom režimu, identičnu onoj koju je devedesetih u borbi protiv vlasti Slobodana Miloševića koristio srpski pokret Otpor.

- Otporova pesnica postala je u poslednjih 10 godina najprihvaćeniji simbol prodemokratskih pokreta širom sveta. Osim u Srbiji, pesnica se pojavila u Gruziji 2003, kod pokreta Kmera, u Venecueli 2006, gde se pokret zvao Resistencija (Otpor na španskom), u Keniji 2007, pa čak i u Sjedinjenim Američkim Državama 2008. kod Pokreta za prava emigranata iz latinske amerike Rajs Takođe, i u Iranu, posle izborne krađe 2009. i evo sada u Egiptu - kaže kaoutor knjige "Nenasilna borba u 50 tačaka".
 

Ali nije samo pesnica prihvaćena, već i pristup nenasilnom rušenju vlasti?

- Osim pesnice, većina ovih pokreta bila je inspirisana i drugim elementima srpske nenasilne revolucije iz 2000. Najjači faktor u širenju ovih ideja i inspiracija bili su film "Rušenje diktatora" američkog reditelja Stiva Jorka koji je preveden na 16 jezika i što legalno, što ilegalno distribuiran širom sveta, od Kube do Burme. Procena je da ga je pogledalo viš od 25 miliona ljudi. Naravno, i knjiga koju je izdao naš centar "Nenasilna borba u 50 tačaka", praktični priručnik za izgradnju pokreta nalik na Otpor, prevedena na šest svetskih jezika, uključujući i arapski. Prema našoj evidenciji, u poslednje dve godine samo na Bliskom istoku besplatno ga je preuzelo sa interneta preko 20.000 ljudi.
 

U koliko zemalja je do sada primenjen nenasilni otpor režimu po principu srpskog Otpora?

- Uspešna primena "otporaške strategije i taktike", kako je vi nazivate, ili drevne veštine "nenasilne borbe" ili "snage naroda" koju je ustanovio još Mahatma Gandi, kako se ona proučava na fakultetima širom sveta, a odskora i na našem FPN-u, do sada je promenila vlasti u Gruziji, Ukrajini i Maldivima. Kako se čini, inspiriše godinama pokrete u više od 15 zemalja sveta - od Gvatemale i Venecuele preko Zimbabvea i Kenije u Africi, Egipta, Tunisa i Irana na Bliskom istoku do Burme u dalekoj Aziji.
 

Može li se onda reći da je to srpski najuspešniji izvozni proizvod?

- Nenasilna revolucija je apsolutno najprepoznatljiviji srpski brend, mada mi obično mislimo da su to kajmak ili ajvar.
 

Prekretnica u arpskom svetu

 

Hoće li se aktuelni protesti proširiti i na druge krajeve planete?
 

- Aktuelni protesti širom arapskog sveta mogu imati ogroman uticaj ne samo na arapski svet. Oni predstavljaju prekretnicu u dosad "politički zamrznutom" svetu gde su sa jedne strane nasledni autokrati, a s druge radikalni islamisti, i to tako već 20-30 godina, u zavisnosti o kojoj državi govorimo. Mogu biti zatečeni "snagom naroda", uglavnom studenata, urbane omladine i obrazovane srednje klase, snagom koja bi mogla da donese demokratiju milionima ljudi.

 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 31.01.2011. 12:07
Valjda je jasno da su OTPOR i Homen nam zagorcali zivot i da smo dotakli dno !
Ponedeljak 31.01.2011. 12:23
Najveca greska Milosevica je bila sto i on nije uveo zakon da odgovor drzave bude JEZIV, kreketali bi ovi u Ramskom ritu i gradili PKB. Onda ni Legiji ne bi palo na pamet da uzme pare pa izvede jedinicu da se "solidarise sa narodom " izdajnici i placenici. Evo do cega su doveli Srbiju, nema dana bez afere o pljacki narodne imovine, a narod gladuje.Vratice im se crna pesnica u obliku CRNA RUKA.
Ponedeljak 31.01.2011. 12:25
Nikada se ne mogu uporediti sa KAJMAKOM .Kajmak je bre Srpski brend.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online