Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 25.05.2011.
03:14
Večernje novosti A

Jeremić: O Kosmetu samo po Ustavu

Spremni smo da razgovaramo o budućem statusu Kosova i Metohije samo na osnovu Ustava Srbije, poručuje ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

O Kosmetu se može razgovarati samo po Ustavu i Rezoluciji 1244

Šef sprske diplomatije je u intervjuu “Večernjim novostima“ podsetio da su regionalna saradnja, pomirenje i izgradnja evropskog društva ključ spoljne politike Srbije, ali da kada je o Kosmetu reč, jedini zvanični stav jeste da je pokrajina sastavni deo Srbije.


“Postoji samo jedan zvanični državni stav, koji ja kao ministar spoljnih poslova zastupam u inostranstvu, a to je da je Kosovo sastavni deo Srbije, u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN“, rekao je Jeremić reagujući na poslednje izjave Ivice Dačića o podeli Kosmeta i predsednika Tadića o “modelu dve Nemačke“.


“Spremni smo da tragamo za kompromisnim rešenjem kroz proces u kome je naša pregovaračka platforma zasnovana na Ustavu Srbije i obavezujućim odlukama Narodne skupštine“, pojašnjava ministar.

"Činimo sve da dostignemo evropske standarde"


Kada je reč o evropskim integracijama, Jeremić je optimista i veruje da će Srbija stići da uradi sve što treba pre donošenja mišljenja Evropske komisije o kandidaturi za članstvo.


“Mogu da kažem da ćemo nastaviti da činimo sve što je u našoj moći da se to blagovremeno dogodi. Da li će to biti dovoljno, ostaje da se vidi. Izgradnja društva po evropskim standardima je za nas veoma važna, i nastavićemo da radimo najbolje što možemo“, poručuje on.


Osvrćući se na predsedavanje Srbije Jadransko-jonskom inicijativom, Jeremić podseća da se radi o veoma važnoj regionalnoj organizaciji i da Beograd time želi da promoviše svoju politiku pomirenja i dobrosusedskih odnosa.

Da u društvu bude kao i u tenisu


Ministar Jeremić objasnio je i otkud on na čelu teniskih profesionalaca Srbije.


“Prihvatio sam ga iz dva razloga. Prvo, jer smatram da u ovome postoji jaka spoljnopolitička dimenzija. A to je moj život, to je ono što ja radim. Drugi razlog je bio što vrednostima koje ove ljude oličavaju, treba svi zajedno da težimo u našem društvu. U ovom sportu nema laži i prevare. Zna se da li je loptica pogodila liniju, ili je u autu. Ovde može da se pobeđuje samo poštujući pravila. A kad gubiš, gubiš na džentlmenski način, i uz osmeh. Verujem da su to vrednosti koje treba promovisati u našoj zemlji“, kaže on.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.05.2011. 11:38
Вуче, уставобранитељу! Само ако не промене устав, па по том новом буду решавали `питање Косова (и Метохије)`
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online