Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 14.10.2011.
12:44
Mondo A

Zaboravite cirkuse kakve ste dosad voleli

Velika šatra, lavovi, tigrovi, slonovi, žirafe, medvedi... ostaće samo u sećanju. Dreseri će ubuduće pred publiku smeti da izvode samo domaće životinje, i to uz posebne dozvole Uprave za veterinu. Novi cirkus čine akrobate, ekvilibristi, žongleri, klovnovi i mađioničari.

Zakon o dobrobiti životinja iz 2009. zabranjuje korišćenje divljih životinja u cirkuskim predstavama. Domaće životinje mogu pred publiku, uz posebne dozvole Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Cirkus, da bi dobio takvu licencu, mora da dostavi potvrde o veterinarskim pregledima životinja, kao i uverenje da su smeštene u humanim uslovima. Zakon predviđa i nadzor rada cirkusa.

Ovakvo maltretiranje slonova u Srbiji se više neće dopuštati

- Organizacija "Orka” zaslužna je što je nadgledanje cirkuskih predstava uvršćeno u zakon. Naši volonteri i građani koji podržavaju aktivnosti "Orke” prate predstave i prijavljuju sva uočena odstupanja od propisa. O tome obaveštavamo nadležnu inspekciju – rekao je za “Politiku” Elvir Burazerović, predsednik udruženja ”Orka”, organizacije za poštovanje i brigu o životinjama.

Kako to funkcioniše u praksi ilustruje primer od prošle godine.

- U Srbiji je na turneji bio cirkus "Melani Donert”. Bez obzira na zabrane, oni se nisu odrekli držanja divljih životinja. Kada su stigli u Beograd, mi smo ih prijavili i nadležni su reagovali, tako da su ove godine zaobišli našu zemlju. Treba naglasiti da je držanje divljih životinja koje ne nastupaju, ali su dovedene zbog prikazivanja, takođe protivzakonito - objasnio je Burazerović.

Na teritoriji Beograda, preciznije u naselju Medaković, gostuje cirkus ”Korona”, čija je šatra pre nekoliko godina bila razapeta i u Sremčici i Mirijevu. Tada je bilo brojnih pritužbi građana na rad cirkusa. Šatra je bila u dvorištu OŠ ”Dušan Radović”, pa su roditelji đaka pisali žalbe zabrinuti što su divlje životinje u neposrednoj blizini dece.

U skladu sa zakonom ”Korona” više ne drži divlje životinje. Divlje životinje koje su nekada nastupale sa trupom cirkuskih umetnika iz “Korone” - lav, tigar, medved, jaguar i lame sada se nalaze u okolini Novog Sada, na privatnom imanju, a troškove nege i ishrane snosi cirkus. Kako navodi Marijana Sremčević , organizator programa ovog crkusa,inspekcija i veterinarske službe često proveravaju uslove u kojima su životinje smeštene.

- Ove životinje su čitav život u zatočeništvu, one ne mogu biti puštene u prirodu. U pregovorima smo sa opštinom Vrnjačka Banja da otvorimo zoo-vrt i najzad životinjama omogućimo stalan smeštaj - rekla je za "Politiku" Sremčevićeva.

- U pojedinim zemljama EU, ograničenja u ovoj oblasti nisu tako isključiva. U Mađarskoj se životinja koja je čitav život u zatočeništvu ne smatra divljom, pa je dozvoljeno da se koristi u cirkuskim tačkama dresure. Mi trenutno od životinja imamo pse, mace i ponije, ali nije mali broj posetilaca koji su razočarani kada čuju da nemamo životinje koje smo imali nekada - navodi Marijana Sremčević.

Petak 14.10.2011. 13:01
Dobili smo zakone za zaštitu svega i svačega. A zakon za zaštitu ljudi i ljudskih prava,niti se pominje,niti primenjuje kako treba. A o posledicama svakodnevno slušamo i čitamo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online