Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 12.02.2012.
05:52
Blic A

Zabraniti izbore na severu Kosova

Prvi korak u sprečavanju da se severni deo na bilo koji način odvoji od ostatka Kosova je da EU postavi striktni uslov Beogradu da ne organizuje lokalne izbore na teritoriji KiM, kada se bude glasalo i u centralnoj Srbiji.

Celokupan plan šiptarske aktivnosti, pa i pokušaj zabrane izbora na KiM, baziran je na predlogu Martija Ahtisarija, ali su razrađeni i dodatni koraci za što skoriju integraciju severa u sistem Prištine
 

Prema analizi Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politika (KIPRED), koji se u Prištini smatra bliskim tamošnjoj vladi, Brisel treba da utiče na Beograd da pre 9. marta donese odluku da ne organizuje lokalne izbore na severu Kosova. To će biti uvod i u ukidanje institucija Srbije na severu. Kako je ranije najavila Slavica Đukić Dejanović, parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji biće raspisani 11. marta.


Analiza trenutnog stanja na Kosovu i plan “prilagođavanja severa”, koji je pre nekoliko dana završio KIPRED, a u koji je “Blic” imao uvid, praktično je sled mogućih koraka vlade u Prištini. Povod za hitno rešavanje problema severa je nagoveštaj Međunarodne upravljačke grupe (ISG) da nadgledana nezavisnost Kosova može biti okončana krajem ove godine.


Međutim, institut konstatuje da lokalni izbori u organizaciji Beograda mogu da dovedu do “promenjene realnosti“. U analizi se dodaje da bi to “odgovaralo Tadićevom planu u četiri tačke koji podržava Zapad, a koji delom sadrži i ‘specijalni status’ za sever Kosova”. Institut upozorava da ukoliko bude formiran ”region severno Kosovo“, on će se sigurno odvojiti u narednoj deceniji i biće de fakto deo Srbije.


“Beograd će sa druge strane uz blagoslov međunarodne zajednice ponovo dobiti status regionalnog hegemona koji “doprinosi miru i stabilnosti“ u Bosni - kroz kontrolu Republike Srpske i na Kosovu - kroz kontrolu regiona severno Kosovo“. Razvoj ovog scenarija bi stavio pod znak pitanja postojanje Kosova kao države i bio bi fatalan udarac za dvodecenijsko angažovanje međunarodne zajednice na zapadnom Balkanu za stvaranje multietničkih društava - ocenjuje Kosovski institut.


Celokupan plan aktivnosti Prištine baziran je na predlogu Martija Ahtisarija, ali su razrađeni i dodatni koraci za što skoriju integraciju severa u sistem Prištine. Prva faza u rešavanju problema je označena kao hitna i ima rok od tri meseca. Osim pritiska EU da se ne održe izbori, treba otpočeti sa pripremnim radnjama za organizovanje glasanja pod ingerencijom Prištine.


U tu svrhu treba formirati prelazna opštinska veća za četiri opštine pod kontrolom kancelarije EU. U ova veća treba da uđu i predstavnici partija sa severa, a angažman u njima je primaljiv jer prelazni većima usmerava sredstava za infrastrukturne projekte.


U naredna tri meseca treba da otpočne i povlačenje paralelnih institucija i osoblja. Kako navodi institut, potrebno je da se prekinu ugovori i sporazumi između MUP-a i službenika KPS. Srbija treba da se obaveže na transparentnost, a proces kontrolišu Kfor, Euleks, KPS i izveštavaju Evropski savet, EK i Evropski parlament.


U ovoj prvoj fazi mora da otpočne primena dogovora iz Brisela o “upravljanju granicama, registarskim oznakama i slobodi kretanja”. Vlada Kosova treba da osnuje specijalni razvojni fond za sever, koji će koristiti za unapređenje infrastrukture, mala i srednja preduzeća. Prihodi sa prelaza Jarinje i Brnjak idu u ovaj fond.

Druga faza plana nazvana je “prilagođavanje” i treba da traje godinu dana. Podrazumeva da se zatvori administracija UN u Mitrovici, ali i da se održe izbori. Opštine na severu imaju pravo na prekograničnu saradnju i da “dobijaju sredstva od Srbije i drugih zemalja”. Vlada Kosova treba da formira na severu i specijalnu zonu za investiranje u kojoj su ulagači na pet do deset godina oslobođeni taksi i poreza, navodi se u analizi Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politika.

Podređeni strankama, a ne Vladi

U analizi trenutne situacije na severu Kosovski institut konstatuje da su “trojica predsednika opština iz opozicije više podređeni vođama svojih stranaka u Beogradu nego Vladi Srbije. Oni koriste sever Kosova, navodi se u analizi, da podrivaju Tadića i da ga oslabe pred parlamentarne i lokalne izbore na proleće”.


“Pojedini lokalni lideri sa kriminalnom prošlošću i dalje imaju snažnu ulogu na severu, često formirajući stavove drugih predsednika opština. Međutim, Vlada Srbije, zajedno sa službenicima MUP-a i BIA na severu, može čvrsto držati pod kontrolom predsednike opština znajući njihovo angažovanje u korupciji i kriminalnim aktivnostima, i može da iskoristi taj aparat da ih povinuje Srbiji ukoliko Beograd tako odluči”, navodi se u izveštaju Kosovskog instituta.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.02.2012. 07:40
Пошто се наша васт уби доказујући да ти избори немају смисла.сада сви из Србије а и из света убеђују СРБЕ СА КИМ ДА НЕ ОДРЖЕ.Па ако то није битно шта им смета?Ја мислим да је то битније него што ми можемо замислити!
Nedelja 12.02.2012. 08:57
Referedndum ce biti a ako izbore ne zakazu na Kosovu Srbija ce se suociti sa vecim problemima od Srba sa severa KiM nego od medjunarodne zajednice ,pa neka odluce.
Nedelja 12.02.2012. 09:34
Окупатори праве планове и раде ли раде, а наша тужна Влада и даље држи главу у песку. Журе Албанези да искористе ове садашње издајнике јер долазе избори а са њима и други однос Србије према отетом Косову и Метохији. Треба издржати и то дочекати. И немојте их, молим вас, звати шиптарима. Макар зато да им не угађамо. Тиме их не вређате. Напротив. Тим називом се они поносе јер значи: онај ко је рођен и живи са орловима. Дакле, горштаци са планина. Само га тренутно ни сами не користе за себе јер, мало незгодно по њих, казује да није тачно да су им равно Косово и благородна Метохија аутохтона средина у којој су, како тврде, живели одвајкада!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online