Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 27.05.2012.
08:50
Đ. Janković - Vesti A

Olakšao posao istoričarima

Zahvaljujući Milinku Vuku Laziću, osamdesetdevetogodišnjem Lozničaninu, rođenom u Tršiću, onaj ko se bude bavio istorijom Jadra imaće nešto lakši posao. On je autor monografije "Uspesi i stradanja Jadrana u 20. veku" koju je nedavno samostalno izdao i gde je sačuvao značajan trag o ovom kraju.

Sačuvao trag o svom kraju: Milinko Vuk Lazić


U Šapcu je završio učiteljsku školu da bi potom u Ribarici dobio prvu službu. Predavao je i u drugim školama, radio kao prosvetni inspektor, odnosno savetnik, a kasnije je unapređen u pedagoškog savetnika.

Završio je i višu pedagošku školu, radio na Radničkom univerzitetu, a u penziju je otišao pre 27 godina. Laziću je, kako kaže, ambicioznost s vremenom izbledela sve dok mu zbog ocene iz SUP-a da je "nesiguran" nije izmakao Orden rada sa srebrnim vencem.

Dragoceno iskustvo


Lazić je autor knjige "Jadar u prošlosti" za koju se dosta namučio jer literaturu nije mogao da pronađe i izvor mu je bio samo Glas Podrinja. Tadašnje iskustvo dosta mu je pomoglo u radu na monografiji u kojoj se nalaze i dragocena svedočenja njegovog školskog druga Ljubomira Pavlovića koji je za vreme rata bio u četničkom kulturno-prosvetnom društvu u Dragincu, centru četničke komande za Jadar.

- Tada se kod mene javila ona ambicija iz detinjstva i želja da nešto uradim pa sam se bacio na posao. Da ne bih sukobljavao mišljenje sa koautorima odlučio sam da se sam pozabavim pisanjem i finansiram objavljivanje ove knjige, ali sam potražio ljude od kojih mogu da dobijem potrebne podatke. Princip je bio da su poznati, čestiti, da su u to vreme bili aktivni u društvu i da nisu politički ostrašćeni. Podatke sam sakupio iz razgovora sa više od 30 ljudi tako da je u knjizi zapisana celina o vremenu i prostoru Jadra - kaže Lazić.


U knjizi pisanoj od 1998. zabeležena je istorija ovog kraja kroz sve oblasti života od školstva, preko politike, zdravstva i sporta do verskog i kulturnog života. Podeljena je u tri celine sa 188 naslova koje prate život Jadrana u Kraljevini Srbiji, potom Kraljevini SHS, odnosno Jugoslaviji, i u posleratnoj Jugoslaviji.

U monografiji je i kratak sadržaj stvaralaštva 70 doktora nauke koji su učili osnovnu, ili srednju školu u Jadru i 42 istaknuta kulturna radnika. U recenziji dr Dragana Đukanovića, naučnog saradnika beogradskog Instituta za međunarodnu politiku i privredu, kaže se da je u knjizi ukazano na brojne probleme tokom savremene istorije Jadra te da su određeni istorijski događaji posebno osvetljeni i da im je data nova interpretacija. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online