Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 13.07.2012.
00:40
smedia.rs A

Priština: Autonomija za sever Kosova?

Sever Kosova se kreće u pravcu autonomije ili Ahtisari Plusa, navodi se u političkoj studiji kosovskog Instituta za politička istraživanja KIPRED, u kojoj se ocenjuje i da će to "slomiti funkcionalnost Kosova kao normalne države" i imaće nepoželjne efekte na susede, i to u Preševskoj dolini, Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Navodi se da sada već postoje pritisci sa strane za formiranjem vlade u Prištini koja bi dozvolila autonomiju za sever
 

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, iz KIPRED navode da obaveštenje Međunarodne upravljačke grupe da se završava proces nadzirane nezavisnosti Kosova septembra ove godine, za sobom ostavlja probleme za sever Kosova.


Prema autorima, direktoru instituta KIPRED Iliru Dedi i višem istraživaču Špendu Kursaniju, to potencijalno rešenje za sever će dovesti do stvaranja dva monoetnička entiteta Srba i Albanaca u državi koji će je učiniti nefukcionalnom, kao što je slučaj BiH.


To bi prouzrokovalo iseljenja Srba sa juga Kosova, Albanaca sa severa i imaće posledice u Preševskoj dolini, Makedoniji i Bosni.


Deda navodi da sada već postoje pritisci sa strane za formiranjem vlade u Prištini koja bi dozvolila autonomiju za sever i da "kod političkog rukovodstva u Prištini ne postoji volja da se spreči autonomija za sever Kosova".
 

"Rukovanje" predstavlja konačno rešenje

Špend Kursani navodi da simbolično gledano, rukovanje premijera Kosova Hašima Tačija i predsednika Demokratske stranke Borisa Tadića najbolje objašnjava konačno rešenje za sever Kosova.

"Rukovanje Tadića i Tačija ukazuje na konačno rešenje za sever, u kojem bi se između Tadićeve četiri tačke o Kosovu i Ahtisarijevog plana pronašla sredina, a ta sredina je autonomija", kaže Kursani.

On je dodao i da međunarodna zajednica još podržava Tadića, smatrajući ga kredibilnim i legitimnim u pitanju Kosova.

"Zbog toga postoji međunarodni pritisak kako bi došlo do formiranja nove vlade u Prištini, ili kako oni sami kažu OVK vlade, koju bi činili Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova. Međunarodna zajednica misli da ova vlada može dati autonomiju severu, a bez unutrašnjih posledica", rekao je Deda.


On je ocenio i da je to jako velika greška Zapada i da je katastrofa što međunarodna zajednica, koja se već 20 godina bavi regionom, nije uspela da shvati da brza kratkoročna rešenja ne donose stabilnost.


Deda je dodao da se promena vlade na Kosovu predviđa na jesen i da se očekuje da će ta vlada ući u politički dijalog sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i mandatarom za premijera Ivicom Dačićem.


U analizi se ističe da zapadne sile pokušavaju da postignu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, a bez međusobnog priznavanja, a "cena toga biće autonomija za sever Kosova".

POVEZANE VESTI

Petak 13.07.2012. 00:47
Siptarska "tvorevina" na zemlji Srpskoj ne moze postati Drzava dok god je ne prizna Srbija..... To ZAPAD zna i zato su uporni sa pritiscima na Srbiju... .... Ovo je novi pritisak zapada ,... da Srpska vlada pristane na siptarsku "Drzavu" u Srbiji ako sever dobije autonomiju...!!! Zato su dolazili oni USA golubovi pismonose da puste "balon" i to su bili razgovori iza zatvorenih vrata u Bgd.
Petak 13.07.2012. 03:20
Нека стигне Лазарева клетва свакога ко пристане на отцепљење Косова и Метохије.
Petak 13.07.2012. 07:20
Nikolic "majstor" to najbolje zna sta treba I kako kad je Kosovo I Metohija u pitanju.Ja jos uvijek imam nadu da ce se sve povoljno na kraju zavrsiti po drzavu Srbiju I njene gradjane.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online