Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 24.09.2012.
00:16
Večernje novosti A

Podela Kosova još izvan plana

Vlada Srbije ne priprema plan za podelu Kosova, ali u traganju za trajnim statusom južne pokrajine, Beograd neće bežati ni od te ideje, pišu Večernje novosti.

Vlada Srbije u potrazi za trajnim rešenjem pitanja Kosova
 

Ovo škakljivo pitanje u medijsku žižu ponovo je vratio premijer Ivica Dačić, ali je to zasada njegov lični stav i nije deo državne strategije.

Konkretno, sagovornici beogradskog lista tvrde da u prvoj rundi predstojećeg političkog dijaloga sa Prištinom ta zamisao sigurno neće biti na stolu, ali bi u prespektivi moglo da se raspravlja i o tome.

Pročitajte još:

* SAD neće dozvoliti promenu granica

* Srbi podeljeni i oko podele Kosova

Osim našeg Ustava, velika prepreka za tu novu teritorijalnu prekompoziciju je i nepokolebljiv stav Vašingtona da Kosovo priznaje u granicama u kojima je sada, a sličano rezonuju i članice EU koje su priznale Tačijevu takozvanu državu. Uz to, podelu isključuje i zaključak Kontakt grupe iz 2005. godine.

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić kaže nam da fokus treba da bude u otvaranju političkog dijaloga sa Prištinom na najvišem nivou.

"To bi trebalo da dovede do istorijskog sporazuma Srba i Albanaca. Imali smo razne planove, a sada nam predstoji da imamo konačni i najozbiljniji plan ukoliko Srbija želi da normalizuje odnose sa Prištinom", smatra Grubješićeva.

Kosovo kao Tirol i Epen?

Zvanični Berlin sve više preko svojih kanala predlaže da se odnosi Beograda i Prištine urede po modelu dve Nemačke, koje se međusobno nisu priznavale. Osim toga, predsednik Tomislav Nikolić nedavno je objavio da bi dobra osnova za razgovore bili modeli Južnog Tirola i Epena u Belgiji.

Profesor Slobodan Antonić primećuje da je aktiviranje ideje o podeli naišlo na veoma hladne reakcije zapadnih diplomatskih krugova.

"Ta zamisao sada nije moguća. U Prištini, recimo, nemate nijednu partiju, nevladinu organizaciju ili intelektualca koji prihvata podelu.

Krstimir Pantić, predsednik opštine Kosovska Mitrovica, kaže za da bi Vlada morala, ukoliko odluči da predloži podelu, i da raspiše referendum na tu temu.

"Evidentno je da su pritisci iz EU i dela međunarodne zajednice postali veoma snažni na početku mandata nove vlade, što je veoma neobično, tako da ova priča o podeli Kosova može biti jedna od opcija", čuli smo od Pantića.

O razgraničenju kao pravednom i trajnom rešenju za Kosovo i Metohiju među prvima je govorio prvi predsednik SRJ Dobrica Ćosić. On je ne tako davno otkrio i da je Milošević 1991. godine odbio američki predlog o podeli pokrajine. Zanimljivo je da je iste godine tu istu ideju u svom autorskom članku za italijanske medije izložio i tadašnji vođa Albanaca Ibrahim Rugova.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.09.2012. 00:36
НАРАВНО ДА ДЕЛИМО!!! ПА ДА ДОДЕЛИМО СРБИЈИ И СКАДАР И ДРАЧ!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online