Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Subota 02.03.2013.
13:13
Beta A

"Biće otežano dokazivanje genocida"

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi ocenio je da oslobađajuće presude Tribunala u Hagu za generala Momčila Perišića i Ante Gotovine neće uticati na procese po tužbama za genocid koje su međusobno pokrenule Srbija i Hrvatska Međunarodnom sudu pravde.

"Oslobađanje Momčila Perišića i Ante Gotovine neće uticati na procese po tužbama za genocid koje su međusobno pokrenule Srbija i Hrvatska Međunarodnom sudu pravde"
 

- Oslobađajuća presuda Haškog Tribunala za generala Momčila Perišića neće uticati na položaj Srbije u procesu po tužbi za genocid koju je protiv nje podnela  Hrvatska Međunarodnom sudu pravde. Isto tako, ni položaj Hrvatske koju je Srbija protivtužbom optužila za genocid tokom akcije 'Oluja' i 'Bljesak', neće biti ništa bolji zbog oslobađajuće presude Anti Gotovini, rekao je Tibor Varadi u intervjuu za "Politiku".

Varadi je objasnio da ono što nije genocid, nije relevantno za Međunarodni sud pravde, a ni Perišić ni Gotovina nisu bili optuženi, ni prvostepeno osuđeni za genocid. Varadi je, međutim, ocenio da se oslobađanjem Perišića, stvara atmosfera u kojoj je sve teže nastaviti spor pred Međunarodnim sudom pravde.

Po rečima Varadija, veoma je važno to što su tom presudom, kako smatra, "markantno razdvojene" uloge Vojske Jugoslavije i uloge jedinica Vojske Republike Srpske i Srpske vojske Krajine, i što se umanjuje uticaj Vojske Jugoslavijena te formacije. On je dodao je je teško osporiti da postoji nedoslednost u odlukama Haškog Tribunala jer su neki drugi srpski generali osuđeni na osnovu komandne odgovornosti, ali i zbog toga što je Perišić prvostepeno osuđen na višegodišnju kaznu, a sada oslobođen, iako nisu nađene bitno nove činjenice.

Varadi nije želeo da govori o tome da li postoji politički uticaj na Tribunal, već je rekao da je to "jedan od mogućih razloga", a rad te institucije će proceniti istorija.

POVEZANE VESTI

Subota 02.03.2013. 13:25
Je li G.din Varadi u sluzbi Hrvatske diplomatije kada daje ovakve izjave? Genocid nad Srbima u Hrvatskoj vrsi se sistematski u nazad vse od 100god. Zlocini nikada ne zastarevaju a G.din Varadi sigurno nije za ovo mesto adekvatna licnost.
Subota 02.03.2013. 23:49
Kikiana Ne znam zasto vredjas madjare a stalno to radis.Kanda ti jos verujes u bajke da su u drugom svetskom ratu borili DOBRI protiv LOSIH.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online