Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.09.2013.
05:55
D. N. Petrović - Vesti A

Rusi stigli preko planine

U teškom trenutku za Srbe sa severa Kosova i Metohije, kad se lome da li izaći na kosovske izbore ili ih bojkotovati, Centar za kulturu "Sava Dečanac" organizovao je u Leposaviću, Lešku i Sočanici tradicionalnu 17. smotru izvornog narodnog stvaralaštva "Gospojinski dani".

Kolo u porti crkve u Lesku
 

Održavanje manifestacije pomogli su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i opština Leposavić, a ove godine okupilo se više od 1.000 učesnika sa severa Kosova i Metohije, srpskih enklava južno od Ibra, centralne Srbije i Vojvodine, Rusije, Rumunije i Poljske.

Kosovska jela

Smotra je počela pripremanjem, izložbom i degustacijom originalnih kosovskih narodnih jela, takmičile su se žene iz Pomoravlja, iz Sirinićke župe, Metohije, centralnog i severnog Kosova, da bi na kraju doneta odluka da su sve pobednice. Najbolju narodnu nošnju imali su članovi kulturno-umetničkog drutva Mladost iz Gotovuše u opštini Štrpce na Brzovici.

Veliki broj kulturno-umetničkih društava pokazali su kako su uspeli da očuvaju staru narodnu pesmu i igru ovog kraja. Nastupala su društva: Mladost iz Gotovuše, Branko Medenica iz Kosova Poljaa, Simonida iz Raniluga, Radomir Popović iz Kosovske Kamenice, Venac iz Gračanice, Božur iz Kosovske Mitrovice, Zvečan, Cvetko Grbić iz Štrpca i domaćin Kopaonik iz Leposavića. Njihove nastupe, raspoređene u tri dana, pratilo je nekoliko hiljada žitelja severnog Kosmeta, koji su ih nagrađivali burnim aplauzom i pozivima da dođu i iduće godine.


- Svake godine dolazim u Leposavić na smotru izvornog narodnog stvaralaštva Kosova i Metohije, jer je ovo najveća kulturna manifestacija Srba u Pokrajini. Uvek se vraćam jači i uvereniji da ćemo opstati i uprkos svemu što nam se godinama događa sačuvati svoje korene - kaže Dragan Andrić, član KUD Cvetko Grbić iz Štrpca na Brezovici.
Da bi uvežbali koreografije članovi ovih društava se snalaze kako mogu.

Poseta u crkvi u Leposaviću

- Vežbamo u jednoj maloj prostoriji osnovne škole, nekada i po kućama. Nije nam lako da se okupimo, zimi posebno, ali svoje kulture, tradicije i vere se ne odričemo - ističe Zorica Ranđelović, članica KUD Mladost iz Gotovuše.


Na Smotri u Leposaviću kao gosti su učestvovala i kulturno-umetnička društva Era iz Užica, Abrašević iz Čačka i Blagoje Pavlović iz Gajdobre u Vojvodini, koja su igrom i pesmom razgalila srca i duše žitelje severnog Kosmeta.

Ipak, najveće aplauze dobili su gosti iz Rusije, kulturno-umetničko društvo Medok iz okoline Moskve čiji su članovi, pošto nisu hteli da traže kosovske vize, do Leposavića iz Raške stigli alternativnim putevima preko planine Rogozne. Odličan utisak ostavili su i članovi KUD Transilvanija iz Rumunije i gosti iz Poljske.
 

Čuvaju tradiciju KUD Gotovuše na Brezovici
 

- Naša braća iz Rusije prevalila su hiljade kilometara, putovali su seoskim stazama i bogazama samo da bi bili sa nama. Hvala Rusima što nam i na ovaj način daju podršku, nadamo se da ćemo im uskoro uzvratiti posetu - ističe Dragan Savić iz Leposavića.


Umetnički rukovodilac KUD Kopaonik iz Leposavića Đorđe Lakušić naglašava da je ova smotra izvanredno organizovana i da su Srbi sa Kosova i Metohije još jednom u svet poslali poruku da ostaju na svojim ognjištima, da imaju budućnost i da se ni po koju cenu neće odreći svojih korena, tradicije, vere i kulture.

Oduševile publiku: Gošće iz Rusije

- Iz godine u godinu smotra je sve kvalitetnija, a učesnika je sve više, mada mnogi Srbi još žive u žici i pod stražom Kfor. Srpsko kolo je sve šire, a srpska narodna pesma je sve glasnija, gotovo da nema sela u enklavama koje nema bar jedno ili dva kulturno-umetnička društva - dodaje Lakušić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online