Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 24.10.2013.
08:19
D. N. Petrović - Vesti A

Svetinju na Zlataru čuvaju protini potomci

Lepo vreme u oktobru ide naruku majstoru Mihajlu Miletiću iz Drmanovića koji žuri da, pre prvih kiša, novom borovom šindrom pokrije crkvu - brvnaru u selu Radijevići na Zlataru.

Na grobu u porti: Ćerka Dragica sa potomcima
 


Kad krov bude gotov i crkva bude potpuno zaštićena od vremenskih neprilika, majstori će nastaviti radove u unutrašnjosti, biće sanirane pukotine na kamenom zidu i ponovo će biti postavljeni stubovi u podrumu ispod poda crkve. Ako sneg i mraz ne porane, majstori će izbetonirati i urediti staze u porti svetinje.


Crkva Svete trojice u Radijevićima stara je više od 200 godina. Građena je po ugledu na drevne kuće, sa kamenom apsidom i od brvana, ima i podrum u kome je nekada bila škola, redak je primerak narodnog graditeljstva i kao kulturno-istorijski spomenik od posebnog značaja, pod zaštitom je države. Radovi se izvode po projektu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.


U crkvi se čuvaju i vredne ikone Andrije Raičevića koje se smatraju najstarijim i najvrednijim ikonopisnim delima tog vremena koje su do danas očuvane u crkvama-brvnarama Srbije.

Dobija novi krov: Crkva u Radijevićima
 


Krov je prokišnjavao i pretilo mu je rušenje, ekipa majstora na čelu sa Mihajlom Miletićem najpre je zamenila deo greda i utegla krovnu konstrukciju, a trenutno je u toku slaganje 20 kubika borovine koja je danima tesana, sušena i pripremana za u šindru. Crkva će biti obezbeđena za duži period i neće izgubiti ništa od svog originalnog izgleda, priča Mića Ćenadić, protojerej-stavrofor koji nadzire obnovu i stara se da svetinja bude potpuno zaštićena.

Novi zvonik i ograda ranije urađeni 


Crkvu Svete trojice u Radijevićima sagradio je 1808. godine, na proplanku iznad sela, sveštenik Vasilije Purić koji je ovamo došao sa obala Tare, rodonačelnik lože koja je dala čak osam služitelja oltara u ovoj svetinji. Poslednji je bio Relja Purić (1902 - 1944), sveštenik čiji su život, krajem Drugog svetskog rata, u bratoubilačkim sukobima na Zlataru, prekinuli komunistički meci. Upravo potomci Relje Purića, koji počiva u porti crkve, ćerka Dragica Dimkić (86) i njeni sinovi: Milan, Dejan i Zoran Dimkić, svi građevinski inženjeri u Beogradu, pokrenuli su prošle godine obnovu crkve i njeno uređenje. Najpre je podignuta ograda, a tokom prošle godine do tada metalni stub za zvonik (od dalekovoda) zamenjen je novim zvonikom sagrađenim u istom stilu kao i crkva Svete trojice.


Kako ističe protojerej Đenadić, osim porodice Dimkić, sredstva za obnovu crkve u Radijevićima obezbedili su kanadska eparhija, skupština opštine Nova Varoš, mileševska eparhija, deo monaštva i pojedinci iz ovog kraja.

Olga pored Relje

Kada su pripadnici partizanske jedinice 1944. godine tokom noći opkolili kuću prote Relje Purića i počeli da je pale, njegova supruga Olga Purić (1903-1969), koja potiče iz ugledne porodice Čkonjević iz Štitkova, izbacila je kroz prozor posteljinu na koju su skočile ona i ćerka Dragica, a Relju su posekli mitraljeski meci.
Olga je posle rata pet godina provela u zatvoru, a Dragica je sa 17 godina, teško bolesna i siroče, morala da se bori za život. Danas ima divnu porodicu koja je prošle godine ispunila zavet majke na samrti da bude sahranjena pored svog supruga, prote Relje u porti crkve Svete trojice u Radijevićima.


Duhovni stožer

Osim što ispunjavamo bakin zavet i evociramo uspomenu na našeg dedu, crkvu Svete trojice obnavljamo, jer se radi o divnom spomeniku kulture i stožeru narodnog duha, verujemo da će ova svetinja biti ogledalo i ponos sela. Verujemo da će doprineti da očuvamo naše korene i našu tradiciju, kaže Milan Dimkić.

Četvrtak 24.10.2013. 09:01
Bog vas blagoslovio...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online