Ponedeljak 10. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 30.05.2014.
15:36
Beta A

Bojkot kosovskih izbora nije dobar za Srbe

Srbi na Kosovu ne treba da bojkotuju parlamentarne izbore 8. juna jer se bojkotom ne rešavaju problemi, ocenili su u petak u severnoj Mitrovici učesnici debate "Kosovo pred parlamentarne izbore", u organizaciji Centra za medije.

Pozivaju se Srbi da ne bojkotuju izbore na Kosovu i Metohiji (Foto: Arhiva)
 

Ambasador Norveške Jan Bratu pozvao je Srbe da izađu na izbore kako bi izabrali svoje prave predstavnike u kosovskoj Skupštini.

"Bojkot nije dobro rešenje jer se i bojkotom dobijaju predstavnici, ali ne svoji predstavnici", rekao je Bratu i dodao da po Ustavu samoproklamovanog Kosova ako nijedan Srbin ne glasa, u Skupštini će sedeti 10 njihovih predstavnika.

Predsednica Skupštine opštine Severna Mitrovica Ksenija Božović rekla je da je Ministarstvo za lokalnu samoupravu tzv. Kosova i međunarodnu zajednicu krivo što nijedno predizborno obećanje nije ispunjeno i što Škupština opštine ne obavlja poverene dužnosti.

"Oni su nas pozvali na izbore, mi smo prihvatili i sada smo došli u situaciju da Skupština opštine ne može da funkcioniše", rekla je ona i dodala da nisu izabrani organi i imenovani ljudi koji će ih voditi.

Pročitajte još:

* ''Bojkot Srpske liste odraz neozbiljne politike''
* Srbi odustaju od kampanje na Kosovu
* Kosovska komisija etnički očistila izbore: Srbi izbrisani sa spiska

Iznela je niz primedbi na rad CIK-a i dodala da se bojkotom ne mogu rešavati problemi, ali da Srbi sa Kosova očekuju jasan poziv Vlade Srbije da Srbi na čitavom Kosovu izađu u što većem broju na izbore.

Ministar u Vladi samoproklamovanog Kosova Nenad Rašić je rekao da "mora da se bude deo institucija kako bi se uticalo na život sunarodnika".

"Možda to na severu izgleda drugačije ali u ostalom delu pokrajine to je neminovno kako bi se nametnuli stavovi koji bi koristili srpskoj zajednici", rekao je Rašić i izrazio zabrinutost da fokus EU ne bude sever Kosova, već Ukrajina ili neki drugi deo sveta.

"Svoje pozicije možemo učvrstiti samo učestvovanjem u institucijama", rekao je Rašić.

Dušan Janjić iz Fonda za etničke odnose ocenio je da "bojkot izborne kampanje ne mora da dovede i do bojkota izbora".

"Ovo je pametan način jeftine i efikasne izborne kampanje, ima samo devet dana, neće se trošiti sredstva i čeka se poziv iz Beograda koji treba da pusti glas koji će ići od birača do birača", rekao je Janjić.

POVEZANE VESTI

Petak 30.05.2014. 15:49
Dvadeset pet godina već samo slušam laži,čitam laži i lažem sebe da će biti bolje! Na kraju bijesan mogu samo vikati:Živio drug Tito !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online