Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.04.2010.
12:00
Z. Gligorijević - Vesti A

Hoće da budu svoji na svome

Porodica Andrejić iz sela Bobova kod Svilajnca jedna je od retkih koja se sa privremenog rada u Švajcarskoj 2005. godine vratila u zavičaj da bi otvorila svoju firmu.

 Glava porodice Radiša i njegov sin Darko, kako sami kažu, pronašli su računicu i ušteđevinu uložili u najsavremeniju opremu za obradu metala. Ipak, oni nisu sasvim sigurni da će i ostati u domovini - kažu da ako nešto krene "naopako" ponovo će spakovati kofere i vratiti se u Cirih, u kome su bili od 1987. godine.

Porodica Andrejić
 


- Pre nas u Austriju su 1969. godine otišli sada moj pokojni otac Ljubiša i majka Rumenka. Kada mi je otac umro majka se preselila u Švajcarsku, a nakon penzionisanja 1980. godine vratila se u Bobovo. Iste godine ja sam sa suprugom Radmilom otišao u Švajcarsku. Promenili smo nekoliko gradova da bismo se 1987. nastanili u Cirihu, gde sam radio kao mašinbravar, a supruga u robnoj kući - kaže Radiša za "Vesti".


Veli da se vratio iz dva razloga:

Vetrenjača


Darko je u dvorištu postavio prototip vetrenjače, za koju samo treba da uradi generator kako bi ona mogla da proizvodi električnu energiju.


- Reč je o vetrenjači snage oko 5 kilovata, koju niko ne pravi jer radi na slabom vetru. Međutim, mi nemamo tako jak vetar kao Švedska ili Norveška da bi pravili jače vetrenjače. Ova će moći da zagreva celu našu kuću i da nam obezbeđuje struju - veli Darko.


- Retko se ko odluči da se iz inostranstva vrati pre penzije, ali ja sam našao računicu. Isti posao, doduše za manje para, mogao sam da nastavim u svojoj kući, što mi se dopalo. Želeo sam da budem svoj na svome. A možda je najveći razlog to što želim da se hranim zdravo, pa na svojim njivama proizvodim sve što jedemo - objašnjava Radiša i dodaje da je sa sinom Darkom osnovao firmu "Svis mehanik", koja se bavi obradom metala alatnim mašinama.


Njegov sin Darko diplomu programera za kompjutersko-numeričku kontrolu mašina za obradu metala stekao je u Cirihu, gde je četiri godine radio kao programer.


- Ovde niko ne može da mi kaže da sam stranac, a nisam želeo ni da moju decu tako zovu. Mislim da Srbija ima veći potencijal za otvaranje firmi, jer u Švajcarskoj već sve postoji i ništa novo ne može da se započne. Zahvaljujući mašinama koje sam uvezao, među prvima u Srbiji pravio sam pelton-turbine za mini hidrocentrale, snage do tri megavata. Iako je prošla godina bila teška, bilo je posla, jer firme iz Švajcarske, Nemačke, Austrije, Italije i Francuske, sa kojima sarađujemo, traže niže cene, a mi možemo da im ponudimo usluge jeftinije od 30 do 50 posto - kaže Darko, dodajući da ima švajcarsko državljanstvo, tako da uvek može da se vrati ukoliko u Srbiji nešto krene "kako ne treba".

Struja iz dvorišta: Darko pred vetrenjačom koju je sam konstruisao
 


Njegova majka Radmila i mlađi brat Dušan u zavičaj su se vratili početkom, a sestra Dragana sredinom prošle godine kada je u Beogradu upisala Filološki fakultet, smer germanistika.


- Nikada nisam mislila da će ovde biti lepše ili lakše ali, jednostavno, povezala sam ono što najviše volim - nemački jezik, sa zemljom u kojoj mislim da ću od njega imati više koristi - rekla je Dragana za "Vesti".


Inače, firma "Svis mehanik" trenutno zapošljava četiri radnika, a kada Andrejići završe izgradnju nove i veće hale, verovatno će ih uposliti još.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online