Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
27
Utorak 25.11.2014.
09:30
blic.rs/Ž. J.-N. T. A

Osam uslova EU za Srbiju

Od pune primene briselskih dogovora zavisi kada će Evropska unija otvoriti prva poglavlja u pregovorima sa Srbijom. Prema saznanjima Blica, EU ima ukupno osam zahteva od Beograda kada je reč o Kosovu.

Očekuju da se završi izrada nacrta statuta Zajednice srpskih opština. Takođe, traže da Beograd sprovede sve što je dogovoreno s Prištinom na polju telekomunikacija, energetike, izgradnje stalnih administrativnih prelaza.

Angela Merkel ne odustaje
 

Među zahtevima su i blokiranje ilegalnih prelaza, prihvatanje kosovskih dokumenata na prelazima s inostranstvom, puno uključivanje Kosova u regionalnu saradnju. Tu spada i regulisanje Parka mira u severnoj Kosovskoj Mitrovici, kojem se protivi Priština.

Nezadovoljni

Vlastima u Beogradu je iz EU poručeno da evropski partneri nisu zadovoljni stepenom primene dogovora iz Brisela. Iako su ovi uslovi iznova ponovljeni srpskim vlastima, poznati su i odranije.


Prvo o Kosovu

Puno ispunjavanje Briselskog sporazuma posebno je važno Nemačkoj.

Uslovi

1. Nacrt statuta Zajednice srpskih opština
2. Primena dogovora o telefoniji - pozivni broj za Kosovo
3. Primena postignutih dogovora o energetici
4. Izgradnja stalnih prelaza između Srbije i Kosova
5. Blokiranje ilegalnih prelaza "zbog šverca"
6. Prihvatanje pasoša Kosova na granicama Srbije
7. Učešće Prištine u svim oblicima saradnje u regionu
8. Regulisanje Parka mira u severnoj Mitrovici

Vlasti u Berlinu i vlada kancelarke Angele Merkel i parlamentarci iz Bundestaga, smatraju da u pregovorima EU i Srbije prvo treba da se otvori poglavlje 35, koje se tiče Kosova. Za otvaranje tog poglavlja je, međutim, neophodno da se primenjuju do sada postignuti dogovori iz dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.


Komesar za proširenje EU Johanes Han kazao je da, iako Kosovo još nema vladu, postoje stvari koje Beograd može sam da uradi.

Čekajući Prištinu

- Vaša vlada dobro zna šta treba i šta može da se uradi i mogu samo da apelujem da se to uradi i, u zavisnosti od nivoa primene, mi ćemo nastaviti proces - izjavio je Han prilikom nedavne posete Srbiji.


Zapadne zvaničnike izgleda da malo brine to što dijalog već pola godine stoji jer Kosovo nema novu vladu.

Odmah posle martovskih izbora u Srbiji, premijer Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić su rekli da žele da se dijalog s Prištinom nastavi što pre. Međutim, na Kosovu je u toku proleća bila kampanja za parlamentarne izbore, na kojima se glasalo u junu, a od tada do danas tamošnje stranke nisu u stanju da se dogovore o novoj vladajućoj koaliciji.

Prema poslednjim informacijama, konstituisanje skupštine Kosova trebalo bi da bude završeno do kraja nedelje. U tom roku će se DPK Hašima Tačija i DSK Ise Mustafe dogovoriti o programu i sastavu vlade. Mustafa i Tači još pregovaraju ko će od njih dvojice biti premijer.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.11.2014. 09:38
Dacicu, zaboravu EU vise.
Utorak 25.11.2014. 10:11
NJemački FAŠISTI kao i 1941ponovo prave ultimatume Srbiji sa našim IZDAJNICIMA.
Utorak 25.11.2014. 09:43
Kada to ispune,dolazi još jedan paket uslova, i još jedan i još jedan...do ulaska u EU.svi će mladi da napuste zemlju, stari od malih penzija će pocrkati od loše ishrane, i neadekvatne zdravstvene zaštite, pola je obolelo od uranijuma, poklon "naših prijatelja" iz nato...i kada se okrenu oko sebe kvislinzi...zapitaće se gde nestade narod.onda neka nastave da sami vladaju, i sami glasaju za sebe, dok ne ih stranci ne gurnu u septičku jamu, i stave poklopac.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online