Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 01.12.2014.
12:57
rts rs A

"Mnogi žele Srbiju na svojoj strani"

Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Simić kaže za RTS da Srbija ne treba da bude ni na strani Istoka ni na strani Zapada, već na strani svog nacionalnog interesa. Izrael je zemlja koja može da pomogne Srbiji da ostvari svoje interese, poručuje profesor Simić.

Simić: Zemlje Istoka i Zapada se bore za to da Srbija manje ili više bude na njihovoj strani
 

Dragan Simić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da u doba "hladnjikavog rata" mnogi žele Srbiju na svojoj strani, ali da samo u nekim zemljama Srbija ima sigurne partnere.
 

"Srbiji je svaki kontakt važan. Ali ovaj sa Izraelom je od još većeg značaja. Izrael je zemlja velike evropske snage. Izrael je uspeo da svoju zemlju stvori na kamenu, i primer je kako se jedan narod uspešno i uporno bori za svoj opstanak", kaže profesor Simić.

Napominje da Izrael hoće i može da nam pomogne i da, u svakom slučaju, može da utiče na američku politiku, jer u je u toj zemlji izraelski lobi jak.

Poseta premijera Vučića i susret sa najznačajnijim izraelskim zvaničnicima pokazuje da su čvrste i snažne veze dve zemlje koje se održavaju još od Titovog vremena, smatra profesor Simić.

Ipak, sada je trenutno na snazi "hladnjikavi rat", ukazuje profesor Simić, i dodaje da se zemlje Istoka i Zapada bore za to da Srbija manje ili više bude na njihovoj strani, ali ono što je našoj zemlji neophodno jeste da bude na strani svog nacionalnog interesa.

Na pitanje kako će se događaji u vezi sa liderom radikala Vojislavom Šešeljem odraziti na sliku Srbije u svetu i odnose sa susedima, profesor Simić kaže da se Srbija optužuje za nešto za šta uopšte nije kriva.

Dodaje da je lider radikala star i bolestan čovek čiji je trenutni uticaj minoran, dok je današnja Srbija posvećena evropskom putu.

Simić ističe da je poseta našeg premijera Izraelu i prijem kineskog premijera možda razlog zbog koga Hrvatska tako reaguje.

Ipak, to nije razlog da hrvatski premijer Zoran Milanović otkaže posetu Beogradu, kaže Simić, i ukazuje da je samim tim Milanović svoju zemlju isključio sa značajnog skupa i odbacio mogućnost saradnje sa Kinom.

"Milanović je istovremeno i zamrzao naše odnose u koje je Srbija mnogo uložila", zaključuje profesor međunarodnih odnosa.

Ponedeljak 01.12.2014. 13:13
Vreme kada više nema manipulacije ODMAH HITNO treba sva moguća srestva staviti na raspolaganje RUSIJI ujediniti sve PRAVOSLAVCE za spas pod Ruskim zagrljajem.
Ponedeljak 01.12.2014. 15:16
Mnogi zele Srbiju na svojoj strani? Ne znam da li da se smejem ili da placem. Veliki smo mi igraci pa se bore za nas HAHAHA!!! Koga Srbija izabere taj ce vladati svetom. Mislim stvarno... U poslednje vreme imate neke stvarno glupave naslove.
Ponedeljak 01.12.2014. 14:58
Poseta premijera Vučića i susret sa najznačajnijim izraelskim zvaničnicima pokazuje da su čvrste i snažne veze dve zemlje koje se održavaju još od Titovog vremena, smatra profesor Simić..........................On smatra? Slucajno ili namjerno zaboravlja titinu podrsku Arafatu i to kako je reagovao Izrael. Podrzali su i ustase u ratu devedesetih. Treba li da mu vjerujemo ili je to samo bacanje prasine u oci napacenom narodu.?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online