Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 30.04.2015.
17:45
B. Božin - Vesti A

Đurić: Mirovni sporazum za nas ne postoji

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić u Berlinu je danas razgovarao sa Nikolasom Mejerom Landrutom, šefom Odseka za evropsku politiku u Kancleramtu i glavnim savetnikom za evropske poslove kancelarke Angele Merkel. Đurić je istakao da je su imali "vrlo otvoren razgovor o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i o evropskim integracijama Srbije".

B. Božin
Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

- Naša osnovna pozicija je da put ka daljoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine ide preko stvaranja Zajednice srpskih opština. Mora se poštovati plan sprovođenja Briselskog sporazuma koji definiše stvaranje Zajednice srpskih opština kao prvi element koji treba da bude ispunjen - rekao je direktor Kancelarije za KiM nakon današnjeg razgovora u Berlinu. 

Đurić je podvukao da "dve godine nakon Briselskog sporazuma samo taj element nije ispunjen", a da je "Srbija ostvarila mnogo toga i u unutrašnjim reformama, a bila je faktor koji je doprinosio stabilnosti u regionu". 

Srpska delegacija

Osim Đurića, u delegaciji Srbije bila je i Tanja Miščević, šef pregovaračkog tima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji i Dragan Vladisavljević, direktor Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Prištinom. Oni će večeras prisustvovati i radnoj večeri koju organizuje Savet za inkluzivno upravljanje, posvećenoj sprovođenju Briselskog sporazuma, na kojoj se očekuju i predstavnici privremenih institucija u Prištini, evropskog diplomatskog kora i međunarodnog civilnog sektora. 

- Mislimo da to treba da bude vrednovano i kroz napredak Srbije u evropskim integracijama. Našim sagovornicima smo preneli i elemente vezane za situaciju na terenu i izrazili našu dobru volju i želju i radeći zajedno sa Nemačkom i ostalim partnerima u EU možemo da postignemo mnogo i kada je reč o podizanju funkcionisanja kvaliteta naših institucija, ali i kada je reč o zaštiti i položaja prava našeg naroda na Kosovu i Metohiji - ocenio je šef kancelarije za KIM.

Na pitanje "Vesti" da li je današnjim u razgovorima bilo reči o potpisivanju mirovnog sporazuma između Srbije i Kosova, na kojem Berlin navodno insistira, Đurić je rekao da u razgovorima sa nemačkim sagovornicima takva vrsta sporazuma nije pominjana. 

- Sporazumi te vrste postižu se obično kada imate neki rat i obično između država. Beograd i Priština ne razgovaraju kao odvojene države, nego je reč sa naše strane i iz našeg ugla gledanja o razgovorima centralne vlade sa pokrajinskim institucijama i to je nešto što mi otvoreno govorimo i našim nemačkim sagovornicima ovde u Berlinu. 

Đurić je dodao da se poslednjih dana čulo i od nemačkog ministra spoljnih poslova Franka-Valtera Štajnmajera pominjanje različitih opcija za budućnost. 

- Ono što smo preneli današnjim sagovornicima je da bi za nas bilo veoma korisno da precizno znamo koji je njihov stav po svim pitanjima koja se odnose i na evropske integracije Srbije i na normalizaciju odnosa sa Prištinom da bismo mogli da planiramo nasse dalje korake.

Na pitanje da li to znači da pomenuti sporazum još nije definisan i poznat za srpsku stranu, Đurić je odgovorio: - Što se nas tiče, to ne postoji!

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.04.2015. 20:23
Не бришите ми коментаре, ћу ве тужим код Слободана!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online