Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.05.2015.
07:48
R. Tasić - Vesti A

Kletvom do Čarolije

Na grubo rezanoj dasci u Donjem Vardištu pored puta za Gornje Vardište napisano je "Skreni, skreno dabogda". A kad putnik skrene desno, bojeći se kletve sa neobičnog putokaza, naći će se u mini-kampu, na ušću reka Drine i Rzava sa zvučnim nazivom Čarolija.

R. Tasić
Putokaz za Gornje Vardište

Vlasnik ovog kampa je Čedo Jovičić iz Vardišta, boem, zanesenjak, ljubitelj prirode i druženja. Prozvali su ga Čedo Čarolija.

- Jedne tople letnje jeseni u Crnom Rzavu, čija temperatura može dostići i 28 stepeni, kupali se moja devojka i ja. Žubor čiste planinske vode koja stiže sa Zlatibora, kreket žaba u obližnjoj bari, srp meseca nad vardiškom kotlinom, očaravajuća atmosfera izmamili su u njenim grudima uzdah: "Ovo je čarolija". Zapamtio sam to i rekao sebi - kampu ću dati baš to ime - priča Jovičić.

Odvajkada su se ljudi kupali na ušću dveju reka sunčajući se na steni koja dominira nad vodom i okolinom.

R. Tasić
Zaljubljenik u prirodu: Čedo Jovičić

- Sećam se, a postoji i fotografija u porodičnom albumu, kad je moj deda okupio unučiće na kupanje, i sedimo tako nas desetak dečaka, na ćelavo ošišanih i jedna devojčica, kad će on reći: "E, da je vala, još samo hladno pivo." Situacija se ponovila i sa mojim ocem koji je isto tako, sunčajući se na steni iznad reka uzviknuo: "Što bi godilo ladno pivo".

Čedi Čaroliji se ostvario dečački san i ispunjena je i njegova želja. U njegovom frižideru, u kućici pored divlje plaže, uvek ima hladnog piva.

- E, ta kućica ima svoju priču. Za vreme velike poplave pre pet godina razbesneli Crni Rzav podigao je objekat zajedno sa svim stvarima u njemu i odneo ga čak preko Bijelog Rzava i isturio ga na jednu livadu. Kad sam otvorio vrata, sve stvari i nameštaj su bili tu. Tada sam odlučio da na steni podignem veliki beli krst - veli Čarolija.

Predah

Nekoliko stotina metara od Čarolije je i magistralni put Višegrad-Užice, pa leti livade okolo zauzmu automobili. Njihovi putnici predahnu za časak u hladovini starih topola i žubora vode i zauvek zapamte čoveka koji je za svakog od njih imao lepu reč i ispunjava im svaku želju, a zovu ga - Čedo Čarolija.

U letnjim vrelim danima pohrle u Čaroliju na stotine Mokrogoraca, Višegrađana, pa i Vardištana da se odmore, okupaju, popiju nešto hladno i zamezete.

- Na usluzi im je kamenom ozidano ognjište, pa volja im da spremam roštilj ili oni donesu meso i drugu hranu pa sami peku - objašnjava Jovičić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online