Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Četvrtak 04.06.2015.
22:21
Tanjug A

"Razgovarali smo sa svima koji odlučuju o Srbiji"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da SAD poštuju ekonomske reforme Srbije i njenu borbu za stabilnost u regionu, kao i da su u Vašingtonu razgovarali sa svima koji odlučuju o Srbiji, jugoistoku Evrope i Evropi.

Tanjug/Vlada Srbije
Premijer Srbije je održao predavanje na Univerzitetu "Džons Hopkins"

Vučić je ocenio da samo neozbiljni ljudi mogu da kažu da sastanci i razgovori koje su vodili proteklih dana u Vašingtonu nisu tako važni.

- To su komentari neozbiljnih ljudi... Sastali smo se i razgovarali sa svima koji odlučuju o Srbiji, Evropi, jugoistoku Evrope - rekao je premijer za B92 i podsetio da je u SAD došao na poziv američkog potpredsdnika Džozefa Bajdena koji je, nažalost, imao porodičnu tragediju - umro mu je sin i sahrana je u subotu, a tek u ponedeljak će biti u Vašingtonu.

Vučić je dodao da se sastao i imao izuzetno važne razgovore sa Suzan Rajs, savetnicom predsednika Baraka Obame, za koju je rekao da je "treći čovek Amerike" i zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel prva žena sveta.

- Da ne govorimo o Entoniju Blinkenu koji je trenutno državni sekretar pošto je Džon Keri u bolnici. Rekao bih da smo imali sastanke i sa svim važnim senatorima i kongresmenima, imali smo sve važne sastanke... Nisu uvek bili laki, ali mislim da Srbija danas uživa mnogo veći ugled neko pre tri godine - podvukao je premijer.

On je ukazao da su i mnoge stvari na tehničkom nivou jasno pokazale o drugačijem ponašanju prema Srbiji, kao što je zvanični prijem u Beloj kući, što, kako je naglasio premijer, "nikada sa Srbijom nisu radili".

Podrška u pregovorima sa EU

Kako je rekao, oni poštuju ekonomske reforme Srbije i političku stabilnost za koju se Srbija u regionu borila.

- Oni naravno imaju zahteve na bilateralnom nivou, od slučaja Bitići i paljena ambasade, to su najvažniji, do nekih drugih stvari na našem evropskom putu. Kad razgovarate sa takvom svetskom silom, znate svoje mesto i štitite svoje nacionalne i državne interese i gledate kako da sačuvate Srbiju na najbolji način - naglasio je Vučić.

Prema rečima premijera, u Vašingtonu je Srbija apsolutno dobila političku podršku za otvanje prvih poglavlja u pregovorima sa EU.

- Ono što sam čuo danas od zamenika državnog sekretara Entonija Blinkena, od pomoćnice američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Viktorije Nuland, to je da će Amerikanci podržati otvaranje prvih poglavlja za Srbiju - podvukao je Vučić.

On je naveo da srpska delegacija nije tražila novac, da će novac biti zarađen, da je i danas rekao da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i da nije krio državne stavove.

- Takođe sam ponosan na činjenicu da Srbija danas uživa veći ugled i da ćemo imati podršku SAD, a uz tu podršku mnogo toga više možemo da ostvarimo i uz dolazak većeg broja njihovih investitora u Srbiju - zaključio je premijer.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.06.2015. 22:36
Вучић разговарао са свима који одлучују о судбини Србије .Тачно је Вучић изговорио јер је Србија роб запада .
Četvrtak 04.06.2015. 23:24
Vucic je rekao da je u Vasingtonu razgovarao sa svima koji odlucuju o Srbiji, jugoistoku Evrope i Evropi. Dobro je rekao, istina, oni odlucuju o Srbiji a ne odlucuje srpska vlada i on na njenom celu.
Petak 05.06.2015. 13:27
Nema covek svoje ja, prodao se sotoni i pre nego sto se rodio! Sluzi svrsi! I niko ne moze vise da odlucuje o Srbiji, al iz/dajniku je to tesko objasniti!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online