Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 23.07.2015.
14:21
Tanjug, Nedeljnik A

Dačićeva vizija kakva Srbija treba da bude

Srbija mora da se kreće ka svom cilju, i da u tom kretanju bude racionalna, otvorena, jasna i oslobođena svih iluzija i mitova o sopstvenoj veličini i značaju, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić navodeći da Srbija treba da ima viziju i plan za narednih sto godina.

Tanjug
Za početak, treba da bude racionalna: Dačić

- Posle godina konfuzije, maštanja o raznim "stubovima", i ovome i onome, Srbija je, ako ništa drugo, shvatila da ima prava na svoj interes i na svoj plan. Razabrati šta ćemo u tom planu planirati za sebe, i zbog sebe, a šta će nam poturati kao naš interes, a biće tuđ - to je već teži deo posla - napisao je Dačić u autorskom tekstu za Nedeljnik pod nazivom "Danas nam treba novo Načertanije".

Biti mala država, i pravilno shvatiti svoje mesto u svetu, navodi Dačić, svakako je jedan od najtežih zadataka ljudi koji su dobili priliku da takvom malom državom upravljaju.

- Tvoji interesi, ili ono što ti se čini da su tvoji interesi, često su tek refleksija neke mnogo šire priče, i interesa onih koji imaju mnogo veće zemlje, veće resurse, novac, silu, nego što jedna mala država može i da sanja - napisao je Dačić.

Pozivajući se na reči nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Ilije Garašnina da je posao prave države i pravih držvanika imati vizuju mesta koje će tvoja država zauzimati kroz sto godina i njegovog insistiranja u Načertaniju da ne postoji ozbiljan državni plan koji se zasniva na kratkom periodu, Dačić kaže da Srbija mora iznova da nađe mesto u svetu, da joj je potreban plan i da je osnovno pitanje gde ćemo biti za sto godina.

- Srbija je, posle pauze od celih 88 godina (koliko je Tito živeo, što je samo sladak detalj, za sve koji bi i danas da mu zabijaju kolac u mrtvo srce), konačno, ponovo Srbija - država, svoja i naša, bez obzira na to što se, i danas, mnogi od nas prema njoj ponašaju kao prema neželjenom detetu iz propalog braka. I upravo toj, našoj Srbiji, moramo iznova da nađemo mesto u svetu - poručio je Dačić.

"Kad je tvoj interes, u stvari, tuđ"

Priča o sankcijama Rusiji najbolji je primer upravo tog "zastupanja interesa drugih", a sve praveći se da je tvoj, kaže Dačić.

- Evropa i Amerika, ogromne, i dalje su najveći spoljnotrgovinski partneri Rusije, a od nas, koji procentualno, u odnosu na njih, imamo razmenu sa Rusijom na nivou statističke greške, traženo je da uvedemo sankcije Rusiji. I odbili smo. Razlog, vrlo jednostavan - ne odgovara našim interesima - dodaje Dačić.

Kao što, s druge strane, dodaje Dačić, našim interesima ne odgovara, i to smo takođe rekli, i to Rusiji, da energetski zavisimo samo od golemog prijatelja sa istoka i kao što smo rekli i da je naš osnovni interes, prioritet, da budemo deo Evropske unije.

- Igrati otvorenih karata u svetu koji svoje karte krije, jedini je način maloj državi da ne upadne u onu vrstu katatonije u kojoj nečija nepomičnost nikako ne znači i odsustvo sumanutih ideja, nego upravo suprotno - što si, naizgled, nepomičniji, u glavi ti je sve gore i sanjaš sve luđe snove - naveo je Dačić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.07.2015. 15:15
Дачићу ти си плаћеник Вашингтона и Брисела да се уништи Србија и да нестане са Географске карте .Вашингтон те потплатио да потпишеш Бриселски споразум чиме си признао Косово као државу .Вашингтон те потплатио да положиш цвеће на гроб плаћеника Вашингтона ђинђића .Био си у Владу Србије са ДС и желиш Србију у ЕУ и НАТО то све довољно говори да си плаћеник Вашингтона и Брисела .Садашња Влада Србије су ИЗДАЈНИИЦИ СРБИЈЕ .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online