Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 12.10.2015.
02:14
D. Dekić - Vesti A

Grozni papir za još grozniji cilj

Nacrt pregovaračke platforme za poglavlje 35 u delu o Kosovu koji je srpski premijer Aleksandar Vučić nazvao "groznim papirom" je neprihvatljiva ponuda Brisela Beogradu. Kako je pojasnio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, taj tekst prejudicira ishod razgovora Beograda i Prištine. On je potvrdio da se od Srbije zahteva predaja hidroelektrane Gazivode i zamena administrativnih pravim granicama.

Fonet/EPA
(Ne)Prihvatljiva ponuda

Uz to se spekuliše da Brisel zahteva da Beograd i Priština pregovaraju kao Srbija i Kosovo, da Srbija prestane finansirati privremene organe u 29 opština na KiM, kao i da ne bude međusobnog blokiranja u EU integracijama i da srpske vlasti pristanu na članstvo Kosova u organizacijama kao što su Unesko i Savet Evrope.

Đurić ističe da se povodom nacrta vodi intenzivna diplomatska aktivnost i razgovori sa članicama EU.

Nacrtu teksta oštro se usprotivio i šef diplomatije Ivica Dačić rekavši da je neprihvatljivo sve što prelazi statusnu liniju neutralnosti pregovora.

Da se radi o odstupanju od principa statusne neutralnosti briselskog dijaloga za "Vesti" ukazuje Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose. On kaže i da se pokušava da obavezujući sporazum koji treba parafirati na kraju razgovora, bude tumačen kao priznanje Kosova.

- Deo poglavlja o Kosovu definisan je u osnovama 2014. i Srbija je prihvatila pregovaračku poziciju kao opšti okvir s kojim počinje i završava pregovore, s tim da kada dijalog bude okončan potpiše pravno obavezujući ugovor. Sada bi naš najbolji odgovor bio da će Srbija prvog dana kada postane deo EU otvoriti priznanje Kosova, a to bi, osim nas, relaksiralo i SAD i EU - kaže Janjić.

On smatra da bi šanse za uspeh porasle ako bi Vučić hitno rekonstruisao Vladu i zamenio nesposobne i partijske pregovarače stručnjacima kako bi Srbija svoje interese spakovala u jezik koji razume EU.

Pomoć dijaspore

Sa jakim i stručnim ljudima, lobi grupom za poglavlje 35, koji mogu biti i naši najbolji ljudi iz dijaspore, Srbija može da promeni tešku poziciju. Pre toga treba i da se odrekne decenijske mantre da ne priznaje Kosovo, jer sve što je od tada potpisivano dovelo je do faktičkog priznanja - ocenjuje Janjić.

Večera kod Mogerinijeve

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini pozvala je Vučića i Isu Mustafu na neformalnu večeru da bi se razmotrili dalji koraci u dijalogu. Spekulisalo se da Vučić neće ići, ali poslednja saznanja govore da hoće kako bi Mogerinijevoj rekao da ne prihvata nove uslove. Vučić, inače. ne isključuje mogućnost referenduma, a Janjić ističe da bi izjašnjavanje građana pojačalo srpsku pregovaračku poziciju.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.10.2015. 03:44
Malo ce da ublaze pa ce ovi da srecno prihvate ono sto ne treba. Vec sto puta vidjeno.
Ponedeljak 12.10.2015. 12:31
ало бре мики немо брисаш бре коментари више шта си прсивојио оваи саит
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online