Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 14.10.2015.
17:51
Tanjug A

"Pokušavaju da od Srbije naprave koloniju Prištine"

irektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je u sredu da je tačno da se amandmanom za pregovaračku platformu za poglavlje 35 formalno ne traži priznanje nezavisnosti Kosova, ali i primetio da "mi nismo naivni".

Tanjug
Nije Srbija naivna: Marko Đurić

Na konstataciju novinarke televizije B92 da je nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman demantovao da Nemačka traži od naše zemlje da prizna nezavisnost Kosova kako bi se otvorila pregovaračka poglavlja, Đurić je odgovorio:

- Mi nismo naivni. zahvalni smo Ditmanu što je razjasnio. Tačno je da se de jure, odnosno formalno pravno ne traži priznanje Kosova, ali mi nismo naivni i ako vam neko traži, a u nacrtu paltforme se vidi da se traži ukidanje svih naših privremenihi organa, prestanak finansiranja naših institucija - rekao je Đurić.

U prilog tome dodao je da se, između ostalog, traži i da naša ministarstva podnose kvartalni izveštaj kosovskim vlastima.

- Da li možete da zamislite da Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova podnose kvartalni izveštaj ministarstvima u Prištini, kao da smo bezmalo mi kolonija Prištine, a ne oni naša pokrajina - upitao je Đurić.

Na sve to, dodao je, dolazi nacrt nemačkog amandmana u kojem se kaže da Srbija, posle otvaranja poglavlja 35, 32, 23 i 24 ne može da otvori nijedno naredno poglavlje dok svi ovi, kako kaže, nemogući elementi sadržani u nacrtu platforme ne budu ispunjeni.

Tu možemo pre da govorimo o tome da poglavlja zaista mogu da budu otvorena, a onda da umesto ubrzanih evropskih integracija, ako bi zaista ostalo tako do kraja, onda bi to ličilo na turski scenario o evropskim integracijama bez kraja, zato što tu postoje uslovi koje je nemoguće ispuniti - objasnio je Đurić.

Mže li Srbija bez Nemačke do EU?

Upitan da li može Srbija u procesu evropskih integracija bez podrške Nemačke i da li je ta zemlja i dalje prijatelj naše zemlje u tom procesu, Đurić je istakao da o tome što se našlo u nacrtu pregovaračkog poglavlja 35 nije razgovarano ni u jednom trenutku u okviru briselskog dijaloga.

- I zato smo sa ovim izašli u javnost, kako bismo imali čistu situaciju sa našim građanima. Nikada nismo razgovarali o tome da se ukidaju naše strukture na taj način, da se predaje jezero Gazivode, a pogotovo ne o tome da naša ministarstva postanu servisi nekakvih pokrajinskih službi - rekao je Đurić.

Dodao je da Srbija želi da ima najbolje odnose sa svim zemljama Evropske unije, ali i upozorio na dešavanja u vezi sa prijemom Kosova u članstvo UNESKO.

- Srbiji se iza leđa pokušava nametnuti članstvo Kosova u UNESKO. Ta tema je izvučena iz dijaloga. O tome nije razgovarano u dijalogu. A sa druge strane najvažnije obaveze, poput formiranja Zajednice srpskih opština, odlažu se u nedogled, to je diskreditacija dijaloga - zaključio je Đurić i zatražio podršku svih za "normalne pregovore i prave evropske integracije".

POVEZANE VESTI

Sreda 14.10.2015. 19:46
Ovo što gospodin izjavljuje je prosto za ne verovati,ali čovek nema razloga da lažže.Pa šta ćemo mi u EU-pa ona ukida Srbiju kao državu.Gde je naša pamet zakazala,gde su nam oči odjednom kratkovide.S EU nema ni dogovora ni pregovora,tome treba stati na put.
Sreda 14.10.2015. 19:41
Србија је колонија запада од 5 октобра 2000.год. газда Србије је Вашингтон,Лондон и Брисел . Српске плате и пензије одређује ММФ .Цене одређује запад.Све Српске законе пише запад.живела демократија , живела..
Sreda 14.10.2015. 17:59
Istorija se ponavlja. Becki ultimatum (1914) = Nemacki ultimatum (1915). Pod hitno narediti opstu mobilizaciju u Srbiji. Prvi na udaru treba da budu komentatori na ovom forumu koji su preruseni u Srbe, kao ona skotina Sloba Heroj, tj. Karudijan !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online